Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

01. Akuta situationer 02. Allmän psykiatri 03. Allmän psykologi 04. Personliga berättelser 05. Anhöriga 06. Behandling/Medicin 07. Beroende 08. Bipolär sjukdom/Manodepression 09. Depression/Ångest 10. Kronisk smärta påverkar själen 11. Neuropsykiatriskt 12. Personlighetsstörningar 13. Psykoser 14. Schizofreni 15. Stress/Tvångstankar 16. Sömnproblem 17. Tvångsvård/Rättsligt 18. Ätstörningar 20. Dagens fråga 21. Självtester 22. Stödorganisationer 23. Tänkvärt 24. Undersökningar 30. Bok/Filmtips 31. I Media 32. Positiva/Negativa 33. Skratta är nyttigt 34. Utanför ämnet 35. Om sajten/Om iFokus
06. Behandling/Medicin

Kan någon berätta om ECT?

2011-07-27 19:13 #0 av: [WX5]

Någon som fått detta och hur upplevde ni detta? Minnesförlust har jag ju hört talas om.

MVH Emilia

Sajtvärd på Åland. Söker medarbetare, PM vid intresse.
Medarbetare på Kost, Öl och Social fobi.

Anmäl
2011-07-29 19:47 #1 av: Ladydragon

mitt bästa tips är att du tittar på den här dokumentären

http://svtplay.se/v/2478242/dokumentarfilm/sluten_avdelning__del_2_av_2

det besvarade mina frågor om ECT i alla fall Glad

Anmäl
2011-08-01 15:36 #2 av: [Tranqullity]

Jag fick min första omgång ECT när jag var 18. Tappade minnet från stora delar av mina tonår. Dem senaste tio åren har jag fått ca åtta omgångar med ECT och varje i varje omgång fick jag ca 10-12 behandlingar. Jag upplever att jag har blivit bättre en kort period efter varje omgång men det har aldrig vart en bestående förbättring.

Jag vaknar oftast upp ur narkosen med en obehagskänsla som håller i sej ett par timmar. Jag har inget korttidsminne längre och kan oftast inte på rak arm säga vad jag gjorde igår tex. Sista behandlingen jag gjorde var för ett par år sen och jag har fortfarande otroligt dåligt minne.

Jag rekommenderar aldrig någon att genomgå ECT. Det är lätt att vara efterklok.Men om jag fick dra tillbaka tiden så skulle jag aldrig gått med på den första omgången med ECT som jag fick för tio år sen.

Anmäl
2011-08-01 16:18 #3 av: [WX5]

Oj det låter hemskt. Men åtta gånger låter mycket.

MVH Emilia

Sajtvärd på Åland. Söker medarbetare, PM vid intresse.
Medarbetare på Kost, Öl och Social fobi.

Anmäl
2011-08-05 17:35 #4 av: [Tranqullity]

Ja det är inte det roligaste när minnet fortfarande är så kasst. Åtta omgångar är nog mycket men alla behöver inte få 10-12 behandlingar i varje omgång. Har sett ett par personer genom åren få sex behandlingar och aldrig behövt genomgå fler ECT-omgångar än den med sex gånger. Alla är vi olika. Oftast så får du tre behandlingar i veckan, Måndag, Onsdag och Fredag. Men det är det brukilga vissa kanske bara får två i veckan då det kan kännas intensivt med tre i veckan. Många tror att man gör ECT för att glömma tex hemska händelser. Men så är det inte. Du kan aldrig bestämma innan vad du kommer att glömma och hur ditt minne kommer att påverkas. Men det vanliga är att du har svårt att komma ihåg tiden kring när du fick din ECT. Sen kan minnesbiverkningarna variera från olika individer. Men har aldrig träffat en person som inte upplevt några som helst minnesproblem. En medålderskvinna jag träffade för många år sen har en lucka på över tio år i sitt liv pga av ECT.

Anmäl
2011-08-05 18:53 #5 av: [WX5]

Kanske det är värt det för att må så här är inte något vidare roligt.

MVH Emilia

Sajtvärd på Åland. Söker medarbetare, PM vid intresse.
Medarbetare på Kost, Öl och Social fobi.

Anmäl
2011-08-18 20:53 #6 av: [RockarFett]

För den som får hjälp av det är det kanske värt det.Vi övriga tycker så klart inte att det var värt det - eftersom det inte hjälpte.

Jag fick över 20 beh. innan man gav upp.Tack o lov var mina minnesstörningar övergående.Någonstans är jag ändå glad över att ha provat även detta istället för att gå och undra om det kanske skulle ha effekt.

Tyvär hjälper inga mediciner mig utan jag måste lära mig leva med min depression - men  mycket till liv är det ju inte.

Anmäl
2011-08-19 10:10 #7 av: [WX5]

Skönt att höra att det var övergående dina minnesförluster.

MVH Emilia

Sajtvärd på Åland. Söker medarbetare, PM vid intresse.
Medarbetare på Kost, Öl och Social fobi.

Anmäl
2012-03-24 14:08 #8 av: peterularsson

Många människor har blivit skadade av ECT.

Se denna sida: http://www.elchocker.se/

Finns det verkligen inga alternativ som man kan lyfta fram och satsa på?

 

Anmäl
2013-10-08 12:54 #9 av: JonasDuregard

Jag vill varna alla att sidan som länkas till i #8 är en frontorganisation för scientologkyrkan. Deras kritik mot ECT och annan psykiatrisk vård är helt och hållet religiöst grundad och har ingen grund i medicinsk vetenskap.

#8 "Finns det verkligen inga alternativ som man kan lyfta fram och satsa på?"

Att gå med i en sekt är i alla fall inte något bra alternativ.

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2013-10-08 13:23 #10 av: peterularsson

Att försöka svärta ner motståndaren är en känd taktik när man saknar fakta och bevis.

Det finns många bevis och vittnesmål mot ECT-behandlingarna som redovisas på denna sida: http://www.elchocker.se/

Man får åtminstone bry sig så mycket att man läser vittnesmålen och sätter sig in i frågan innan man kritiserar.

Vad det gäller alternativa behandlingar så har jag redovisat en del här: http://www.ect-behandling.se/vad-ar-alternativet-till-elchocker-ect-behandling/

Patienterna har rätt att känna till de skador ECT har gett och de vetenskapliga bevis som finns mot ECT. Allt detta har psykiatrin mörkat.

Anmäl
2013-10-08 14:23 #11 av: JonasDuregard

#10 "Patienterna har rätt att känna till de skador ECT har gett och de vetenskapliga bevis som finns mot ECT."

Absolut, och är det vad dina länkar hade handlat om hade jag inte haft några invändningar. Men din ståndpunkt är så långt ifrån objektiv fakta man kan komma. Att gå till scientologerna för objektiv information om ECT är som att gå till Livets Ord för objektiv information om abort eller till Jehovas Vittnen för objektiv information om blodtransfusioner. 

Jag tycker alla behandlingar ska utvärderas noga av samlad expertis på området, så att biverkningar och risker kan rapporteras så exakt som möjligt. Men när olika sekter ger sig in i medicinska frågor med religiöst färgad kritik helt utan balans, det är något helt annat.

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.