Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

01. Akuta situationer 02. Allmän psykiatri 03. Allmän psykologi 04. Personliga berättelser 05. Anhöriga 06. Behandling/Medicin 07. Beroende 08. Bipolär sjukdom/Manodepression 09. Depression/Ångest 10. Kronisk smärta påverkar själen 11. Neuropsykiatriskt 12. Personlighetsstörningar 13. Psykoser 14. Schizofreni 15. Stress/Tvångstankar 16. Sömnproblem 17. Tvångsvård/Rättsligt 18. Ätstörningar 20. Dagens fråga 21. Självtester 22. Stödorganisationer 23. Tänkvärt 24. Undersökningar 30. Bok/Filmtips 31. I Media 32. Positiva/Negativa 33. Skratta är nyttigt 34. Utanför ämnet 35. Om sajten/Om iFokus
03. Allmän psykologi

Våga ifrågasätta diagnoser!

2011-09-18 23:32 #0 av: [CatsOnMars]

Hej allihopa!

Detta ska bli ett kort inlägg, jag vill bara säga en sak som grämer mig mycket.

 

Nu förtiden är det ett slags "mode" med diagnoser inom sjukvården, så fort en unge är bråkig i skolan blir de diagnostiserade med ADHD, så fort någon blir ledsen har de depression etc. Jag säger bara det, om ni är det minsta osäkra på er diagnos, VÅGA IFRÅGASÄTT!

Jag har sett många fall där det senare visat sig ha varit feldiagnos och hela den personens liv har förstörts.

Anmäl
2011-10-12 14:12 #1 av: [cassie94]

Jag tror inte jag har en diagnos för jag e så normal och det så det syns inget på mig men när vi gjorde en utredning så låg jag nästan på gränsen att ha den diagnosen och då säger dom att jag har den :/ hallå så kan man väl inte göra om man inte ligger på den diagnosen.

Anmäl
2011-10-13 11:40 #2 av: [CatsOnMars]

Det låter väldigt underligt, att få en diagnos utan att ligga inom ramen för den. Du kan gå vidare med detta om du vill!

Anmäl
2012-03-12 12:59 #3 av: Ligonskrutt

en jag känner har två diagnoser där speciellt den ena, asperger, antagligen inte alls stämmer. Detta har orsakat mkt lidande för honom. När han har haft samtalsterapi har de tex anpassat till asperger, inte tagit honom på allvar och utgått från att han har svårigheter han inte har. Terapeuterna har riktat om samtalen till att handla om sociala berättelser och när han har försökt att berätta om jobbiga saker har de frågat saker som "Så du märkte att din mamma mådde dåligt (när hon var i misshandelsförhållanden)? Hur såg du det, berättade hon att hon var lite ledsen eller kom det tårar från ögonen?" och sedan bytt samtalsämne. Han har därför inte fått bearbeta de hemskheter han upplevt i livet, eftersom psykiatrin har förklarat allt hans dåliga mående med asperger :( Även om han hade haft asperger så är det klart att man kan må dåligt över, bli traumatiserad över och behöva bearbeta misshandel osv inom familjen... 

Han ska försöka göra en utredning inom det närmaste året, nu känner han att han äntligen vågar tro på sig själv och lita på att hans och inte psykiatrins bild av honom stämmer, så han kan hantera det ev misslyckande som en ev ny aspergerdiagnos skulle ge.  

Anmäl
2012-03-15 18:35 #4 av: [CajsaBajsa]

Det vore mycket bättre om man utgick ifrån varje enksilld person och dens specifika problem/behov, istället för att kategorisera.

MEN, det är jättebra att det finns diagnostisering, för ibland är det precis vad som behövs.

Man kan sätta en diagnos efter ett beteende, men inte ett beteende efter en diagnos.

Anmäl
2012-03-20 21:31 #5 av: tourettebloggen

Kolla in här.

http://tourettebloggen.se/adhd/hur-vet-man-att-ratt-diagnos-ar-satt-ungen-kanske-bara-ar-strulig/

Givetvis kan det bli fel ändå.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.