Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

01. Akuta situationer 02. Allmän psykiatri 03. Allmän psykologi 04. Personliga berättelser 05. Anhöriga 06. Behandling/Medicin 07. Beroende 08. Bipolär sjukdom/Manodepression 09. Depression/Ångest 10. Kronisk smärta påverkar själen 11. Neuropsykiatriskt 12. Personlighetsstörningar 13. Psykoser 14. Schizofreni 15. Stress/Tvångstankar 16. Sömnproblem 17. Tvångsvård/Rättsligt 18. Ätstörningar 20. Dagens fråga 21. Självtester 22. Stödorganisationer 23. Tänkvärt 24. Undersökningar 30. Bok/Filmtips 31. I Media 32. Positiva/Negativa 33. Skratta är nyttigt 34. Utanför ämnet 35. Om sajten/Om iFokus
09. Depression/Ångest

Depression trötthet

2012-02-16 10:21 #0 av: Mosarella

Trötthet kan ju vara en del av depression. Jag lider av tröttheten, jag är så trög, har ingen startknapp till dagen och sysslor.

Läkarna ger mig mediciner... Mirtasapin, Zyprexa, Seruquel... Jag blir ju ännu mer trött av dem. Jag vill ha upp stämningsläget, inte bli en zombie. Med medicinerna i kroppen tar jah mig inte ur sängen på morgonen. Visserligen är jag knockad för övrigt... Men inte bra!

Utsättningssymptomen kommer som ett brev på posten då jag själv slutar ta medicinerna. Nu sist slutade jag ta Seruquel och har mått väldigt dåligt. Yr, illamående, svag.

Finns mediciner som stabiliserar men som inte sänker totalt? Jag har F-kassan efter mig också... Kan inte jobba med denna ångest. Inte heller med medicinerna... Ond cirkel :o(

Någon som fått HJÄLP för sin depression och ångest? Hur?

Kram på er

Anmäl
2012-02-16 10:27 #1 av: Zabbio

Jag slutade äta vete, gluten och mjölk. Det hjälpte mig. (Låter otroligt, men faktiskt, all ångest försvann, efter 10-15 år med skiten..)

Jag är inte så duktig på olika läkemedel, de jag fick blev jag apatisk av i längden. Utom Xanor förståss men det skriver de ju inte ut ;)

En vän blir väldigt trött av sin allergi, vilket inte hjälper depressionen heller. Kan det vara så enkelt att en icke-sövande allergitablett kan hjälpa den biten? Eller kanske omega-3 som kan vara effektivt mot allergier.

Har du pratat med läkaren om problemen och om varför du slutar ta tabletterna? Det borde finnas även uppiggande medel.

Lycka till :)

Anmäl
2012-02-16 16:33 #2 av: rolnor

Finns ju SSRI-preparaten, antidepp; Zoloft, Cipramil, etc. kan lyfta humöret, det du nämner är ju neuroleptika, som man tar mot hallucinationer?

"Det onda har vingar, men det goda tar sig fram med snigelfart." -Voltaire.

Anmäl
2012-02-16 21:09 #3 av: [CajsaBajsa]

#1 Va?! Förvånad Hur kommer man på en sån sak och vad äter du nu? Måste du köpa massa dyrt laktos- och glutenfritt?

Jag frågar för det låter ju som något man kunde testa Glad

Anmäl
2012-02-16 22:33 #4 av: Zabbio

#3 Läste at en del barn med ADHD och autism blev symptomfria, att gluten och kasein kunde omvandlas till hormoner och liknande om man inte tålde dem, när jag nämnde det för en väninna som är glutenkänslig bekräftade hon att hon blev ''nere'' efter att ha ätit fel, och sen såg jag att depression och trötthet är ett möjligt symptom på glutenallergi.. visste dock inte att det kunde vara enda symptomet :3 Vissa siffror tyder på att uppemot 1% av sveriges befolkning är glutenkänsliga utan att veta det..

Så jag testade, och efterhand insåg jag att jag inte heller tål vete i något slag, påverkas negativt även av glukossirap (ofta gjord av vete) m.m och vetestärkelse, glutenfria mjölmixer med vete i osv..

Laktosfritt är inte samma som mjölkfritt. Det är främst kaseinet, dvs mjölkproteinet, och inte laktosen - mjölksockret - som jag reagerar på.

Jag äter kött, fisk, ägg, rotfrukter, grönsaker, frukt, nötter osv ;) Ris och bovete funkar, inte durum, couscous osv. (fast då  jag även dragit ner på kolhydraterna så äter jag sällan ris eller andra typer av spannmål heller.

Det jag saknar mest är yoghurtar och så att ha i mat. Det finns alternativ gjorda på havre eller soja, men de är dyra. Så jag lär mig leva utan dem. :)

Jag köper ingen specialmat, utan ser bara till att laga min mat från grunden. Då är det väldigt lätt att undvika det jag inte tål :)

Om jag köper något färdigt (tex dressingar, såser eller enstaka färdigrätter) får jag helt enkelt läsa noggrant. mod. stärkelse går bort för mig, om det inte står att det är majs/potatis. Men det kan ju vara bara jag som är extra känslig.

Det finns mjölkfritt margarin, riskakor är naturligt fria (utom vissa smaksatta), kokosmjölk kan ersätta mjölk/grädde i soppor osv, och så finns det havredyck, havregrädde m.m. om man vill. Äggmjölk är ok i kaffet.

Anmäl
2012-02-16 22:49 #5 av: [CajsaBajsa]

#4 Åh, tack för svar!

Synd att jag älskar mjölk, yogurt, mackor, pasta... Säkert minst hälften av allt jag äter är gluten eller mjölk, säkert mer, typ det mesta.

Hur snabbt märkte du ändring? Jag mena jag kan ju testa ett tag, har inget att förlora på det.

Anmäl
2012-02-16 23:02 #6 av: [CajsaBajsa]

Förresten, man borde ju kunna testa sig för glutenallergi på vårdcentralen...

Anmäl
2012-02-16 23:05 #7 av: Zabbio

#5 Är själv en brödmänniska, men sugen försvinner när man varit utan ett tag :) Valde att sluta helt istället för att byta till glutenfritt (och mycket glutenfritt innehåller vete och mjölk). Annars är ju riskakor ett billigt alternativ att lägga pålägget på ;)

Det finns pasta gjord på majs som inte ligger bland glutenfritt (trots att den är det) och därför kostar som vanlig pasta ;) Läs innehållsförteckningen.

Du får helt enkelt hitta andra saker som är goda. Efter 3 veckor med annan mat bör det inte vara några problem att behålla koständringen om den fungerar för dig. Då har du fått rutin på det.

Jag märkte skillnad på ett par dagar, men man bör ge det 2-3 veckor eftersom det kan ta tid att rensa ur kroppen. Om du slutar med allt och märker skillnad kan du efter ett tag återinföra mjölk/smör (börja med smör och syrade mjölkprodukter) lite försiktigt under ett par veckor och se om du tål det eller om et blir bakslag. Det kan ta flera dagar innan kroppen visar symptom, så det är viktigt att bara återinföra en sak i taget. Kom också ihåg att omdu är känslig för ett ämne så kommer du reagera starkare på det om du får tillbaka det när kroppen är avgiftad.

Personligen tror jag att spannmål i allmänhet och vete i synnerhet bör ätas med försiktighet av människor, oavsett om man 'tål' det eller inte. Det finns i nästan allt man köper och jag tror faktiskt inte att det är naturlig människoföda = det blir så himla mycket av det när vi kanske bara är skapta för att tåla några frön ibland.

Men jag ska inte ta upp tråden med detta :) PMa gärna eller kolla kost.ifokus :)

Anmäl
2012-02-16 23:06 #8 av: Zabbio

#6 Det kan du, men gör det i så fall innan du  testar själv. Sen är det långt ifrån säkert att en känslighet syns på de testerna. Vet flera som testat sig utan resultat men definitivt vet att de inte tål gluten (och även läkarna själva medger att testerna inte är 100%). Det är lättare  och säkrare att helt enkelt utesluta det ett tag, se om du blir bättre eller om du  blir sämre när du äter det igen :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.