Annons:
Etikettallmän-psykologi
Läst 4702 ggr
Rizzzla
4/24/12, 2:44 PM

Kärleks teorier.

Någon som kan förklara för mig i psykologiskt-tänk varför man blir kär, gör slut, vissa blir oftare kära än andra ?

Har "varför man blir kär" med behovstrappan att göra ?

Annons:
Supinesophie
4/25/12, 10:15 AM
#1

"bli kär" är en kemisk reaktion i hjärnan när man träffar en som vore en bra partner att skaffa en avkomma med. Förälskelsen är intensiv och aktiveras i sådana ställen i hjärnan att den liknar ett drogberoende. Förälskelsen går dock över efter 6-9 månader (det är under den tiden avkomman ska produceras så att säga).Efter förälskelsen byts reaktionen ut till ett mindre intensivt tillstånd då man vill ha närhet av sin partner i stället för att vara beroende av honom/henne.

Lyckliga par som varit tillsammans länge och fortfarande är kära har visat sig ha kvar en del av den kemiska förälskelsereaktionen i hjärnan.

Så att folk blir kära olika ofta och länge beror antagligen på att alla har olika hjärnor.

I behovstrappan kan väl en kärleksrelation passa in på de flesta stegen. Fysiskt: ja (sex), Trygghet: ja, Gemenskap: ja, Uppskattning: ja, självförverkligande: ?

Rizzzla
4/25/12, 1:25 PM
#2

Jag tänkte mer på Mazlow och de, Deras teorier.

Svion
4/25/12, 1:46 PM
#3

Man skulle kunna tolka Mazlovs trappa vinklat mot kärlek med att de grundläggande behoven förebygger en kontrollerad vardag och ett friskt psyke, vilket förebygger högre mottaglighet för att både kunna ge och ta emot kärlek.

Kärlek kan ju även uppkomma i skov av exempelvis desperation, vilket kanske i situationen tolkas som kärlek, men baseras på fel "belägg". Fel ur ett konsekvent perspektiv. Ett bristande psyke/säkerhet kan förebygga en osäker vardag vilket gör det svårt för kärlek och liknande att kunna bli en prioriterad del i vardagen. Om desperationen är hög och slumpen ger ett möte med vad som skulle kunna skapa en kärleksrelation, så ökar risken för att det är just desperationen som talar.

Intet sagt att förhållanden med desperation inte kan kombineras med en positiv konsekvens, men ofta blir då parternas osäkerhet på vad som bygger relationen, hög.

Just behov är en viktig del. Ett friskt psyke har behov oavsett grad, men vanligtvis är de personliga behoven mindre destruktiva och förebygger en högre "uthållighet" att ge och ta emot kärlek.

"One day we’ll look back at this
And laugh and laugh and we’ll die laughing
One day we’ll look back at this and laugh"

Upp till toppen
Annons: