Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

01. Akuta situationer 02. Allmän psykiatri 03. Allmän psykologi 04. Personliga berättelser 05. Anhöriga 06. Behandling/Medicin 07. Beroende 08. Bipolär sjukdom/Manodepression 09. Depression/Ångest 10. Kronisk smärta påverkar själen 11. Neuropsykiatriskt 12. Personlighetsstörningar 13. Psykoser 14. Schizofreni 15. Stress/Tvångstankar 16. Sömnproblem 17. Tvångsvård/Rättsligt 18. Ätstörningar 20. Dagens fråga 21. Självtester 22. Stödorganisationer 23. Tänkvärt 24. Undersökningar 30. Bok/Filmtips 31. I Media 32. Positiva/Negativa 33. Skratta är nyttigt 34. Utanför ämnet 35. Om sajten/Om iFokus
01. Akuta situationer

Psykakuten?

2012-11-27 17:31 #0 av: Ghosthunter

Jag lider av depression från och till, men nu har det varit konstant under en längre tid och det är riktigt illa. Nu menar jag inte depression så att jag tappa verklighetsuppfattningen och blir virrig...men jag mår väldigt dåligt och självmordstankar kommer ofta till mig!

Jag har fått avslag 2 ggr för att komma in till en specialistklinik och jag har gått till en psykolog några gånger....men jag slutade med det, för det gav mig ingenting....hon var för dålig.

Ni vet säkert själva hur dåligt det är med hjälp när det gäller psykiatri och särskilt i det län jag bor iRynkar på näsan

För ett par veckor sedan var jag på väg att packa en väska och dra iväg till psykakuten....men ändrade mig i sista sekunden, för jag tänkte att dom skickar väl bara hem mig igen eller kastar in mig i ett rum med piller.

Men jag tänkte att om jag blir inlagd så kanske jag "får in en fot" och att dom ser hur illa det är?

Nu vill jag be er som har varit på psykakuten och blivit inlagda med ett par frågor om det går bra?

Om ni blev inlagd, vad hände då?

Får man lov att åka hem när man vill?

Blir det uppföljning efter att man har legat inne?

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2012-11-27 17:51 #1 av: [Jawa´s]

Jag kom in frivilligt en gång, men fick inte åka hem när jag ville. Personalen hade otroligt dålig koll på alla människor där (SÅ många var vi inte där då) och det var framförallt en man som skrämde skiten ur mig. Han förföljde mig vart jag än gick, stirrade på mig, sa att han gör dumma saker när hans ögon blir svarta (det hade hans fru tydligen sagt) och sen frågade han mig hela tiden vilken färg hans ögon var. Snabbt som attan kläckte jag varje gång ur mig att "dom är väldigt ljusa!!"
Jag var livrädd för honom och ingen i personalen sa till honom heller.
Jag fick också dela rum med en tant som var helt borta, nästan på gränsen till utvecklingsstörd, hon gick fram och tillbaka i korridoren och sa "vatten, vatten" så tillslut fick JAG försöka ta hand om henne och be personalen att hämta vatten till den där stackars tanten som ingen brydde sig om.

Jag kunde inte va på mitt rum för där va tanten och skrek om allt möjligt och jag kunde inte va i de allmänna utrymmena för där va mannen med mörka ögon (som skröt om att det där va hans 26e tvångsinläggning via polisen....jag ville inte veta vad han hade för register bakom sig), så jag satte mig tillslut på en stol utanför det inglasade rummet där personalen satt. Jag spenderade nästan alla mina timmar på den stolen, jag visste inte vart jag skulle ta vägen....och vem tror ni satt vid min sida hela tiden om inte mannen?...jag kände att jag var tvungen att vara synlig för personalen, för den där mannen var verkligen hotfull.

Jag som var en 17årig liten tjej som dessutom var helt uppriven inombords kände mig väldigt otrygg på psykakuten.
Det slutade med att jag fick panik för att jag var instängd med mannen och tanten, så jag började storböla och få ordentlig ångest och tjafsa med läkaren om att jag ville åka hem varav hon kläcker ur sig att "du stannar här i 3 dygn och gör du inte det frivilligt så går jag och skriver ett tvångsintyg och då kanske du måste stanna här längre"
Så resten av tiden där spenderade jag genom att vara så "frisk" och trevlig som möjligt, allt för att komma ut, alla mina krafter gick åt till att verka så normal som möjligt, inte deppig och inte överdrivet glad (eftersom dom då hade fått för sig att jag var manisk).

Jag kommer aldrig glömma de dygnen, de var fruktansvärda och jag mådde bara sämre efter att ha varit där. Aldrig mer säger jag bara.

Det här var på ST Göran i Stockholm. Jag sätter inte min fot där igen. Tycker de står under all kritik.

//Emelie

Anmäl
2012-11-27 18:59 #2 av: Ghosthunter

Ja det där lät ju inte alls bra.....rena helvetet som bara gör en ännu sämreObestämd

Men finns det inte nån lag som säger hur länge dom får hålla en kvar mot sin vilja om man har kommit dit frivilligt?

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2012-11-27 20:54 #3 av: Svion

De har knappast råd att hålla dig för länge, men du är där så länge du kan påvisa att du mår tillräckligt bra för att kunna säga till dom att du mår bra och inte påvisar tecken på suicidalitet, vilket ska till varierande mycket beroende på hur du sköter dig, men det brukar inte vara fullt realistiskt att egentlig deppression eller liknande går över på ett fåtal dagar då det ofta byggs upp under en längre tid såvida den inte är påtagligt situationsberoende.

Jag lyckades ta mig ut efter 3 dagar kort efter 2 överdoserade försök, men då hade jag fullt fokus på att kunna fortsätta med skolan. Vid intagningen hade jag hög bevakningsgrad i och med suicidprevention, men de sänkte den ett steg varje dag och jag var fri att gå sen. Jag vill dock notera att jag var VÄLDIGT angelägen att få fortsätta med mina studier. Hade läget varit annorlunda så hade utgången varit annorlunda, och det är det du behöver ha i åtanke med ett sådant besök.

Jag tvivlar på att ett bättre mående utan en bakomliggande drivkraft räcker, men det finns samtidigt olika nivåer av bevakningsgrad de lägger på dig vid första/ andra mötet. Lyckas du hålla dig till samma eller lägre bevakningsgrad så borde du inte behöva oroa dig för om du ska komma ut eller inte, men det är samtidigt för din skull de bedömer huruvida du är lämpad att få gå eller inte. Oavsett vad folk tycker om vården så ska man inte beröva dem deras respekt för att de försöker hjälpa så gott det går, även om vissa är lite kiviga.

 

Anmäl
2012-11-28 22:09 #4 av: tearsandrain

Du kan bli inlagd på HSL (frivilligt) eller LPT (tvång).

Min erfarenhet är att om man är inlagd frivilligt SKA man få åka hem när man vill. Men samtliga gånger jag varit inlagd frivilligt har jag inte fått skriva ut mig, eftersom de då hotar med (eller konverterar), till LPT. Och då får du absolut inte åka hem när du vill.

har varit inlagd flera gånger och kommer knappt ihåg hur det gått till. Många gånger har jag kommit via MAVA eller IVA, men de gånger jag kommit via psykakuten har jag blivit inlagd alla gånger förutom en gång. Det är bedömningssamtal, ibland rådfrågar de någon annan om de ska sätta LPT, och om de bestämmer sig för att man ska läggas in blir man skickad till en avdelning.  hur det går till på avdelningen beror nog helt på vilken avd det är, hur läkaren som jobbar där är osv.

Vet faktiskt inte om det måste finnas någon uppföljning, tror de brukar vilja ha det, men ibland skiter dom i det också.
Men en inläggning kan ju vara ett sätt att få dem att förstå allvaret i situationen, för även om du inte blir inlagd så kanske de börjar inse att du inte alls mår bra. För mår man bra, då åker man inte dit.

Lycka till!

Anmäl
2012-11-29 00:52 #5 av: Snurpan83

Själv blev jag hemskickad illa kvickt den enda och sista gången jag åkte dit. Trotts självmordstankar och fruktansvärd panikångest och en rad andra diagnoser..

Psykvården i Sverige existerar snart inte längre

 

Anmäl
2012-11-29 07:55 #6 av: Ghosthunter

Tack för all information...nu har jag fått lite mer "kött på benen"Glad

Snurpan - det är det jag misstänker att man blir hemskickad igenObestämd

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2012-11-29 18:25 #7 av: Snurpan83

Vi får hoppas att du får hjälp denna gång!!!

Dom kan ju inte skicka hem alla tycker man..

Lycka till!

 

Anmäl
2012-11-29 18:27 #8 av: Ghosthunter

TackGlad Det är verkligen katastrof när det gäller psykvård och särskilt här i GöteborgObestämd

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2012-12-01 16:34 #9 av: Snurpan83

Det är tyvärr lika illa i Stockholm, katastrof. All sjukvård...

 

Anmäl
2012-12-01 21:00 #10 av: Ghosthunter

Rynkar på näsan

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2012-12-02 02:42 #11 av: vallhund

# 9

Knappast!

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2012-12-02 15:20 #12 av: [theoneandonly]

Jag har blivit inlagd 2 gånger p.g.a självmordsförsök & självmordstankar.

Det värsta med psykiatriska avdelningar är att du bara FÖRVARAS tills dina självmordstankar skingrats lite. Möjligtvis får du massor medicin, prata lite då och då med personalen som jobbar.. Mer än så tror jag inte sker, men - om det finns en psykiatriskt öppenvårdsmottagning så finns chansen att du blir ditskickad efter att ha legat inne på psyk.

Dock är det viktigt att du själv "skriver in dig" utan några protester, för då kan du skriva ut dig när du vill. När du känner att det inte finns något de kan göra. Dock är det en risk att du vill skriva ut dig, men att läkarna tycker att du inte borde gå "lös" så kan de sätta LPT(lagen om psykiatrisk tvångsvård) på dig om du inte är villig till vård.

Jag hoppas att du får den hjälp du behöver,
men tyvärr är vården så knorrig så störst chans är att du inte blir tagen på allvar.

Styrkekramar!


Anmäl
2012-12-02 15:32 #13 av: Ghosthunter

Tack och kramar till dig också!!

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2012-12-02 15:39 #14 av: [theoneandonly]

Man blir så besviken på vården.
Att man faktiskt hellre tar sitt liv än söker hjälp och får ett avslag.

 

been there, done that. :(

Anmäl
2012-12-02 15:41 #15 av: Ghosthunter

Ja....dom skär ju ner på allting och psykvården är verkligen inget undantag. Sjukt, för det är ju väldigt många som mår dåligt nu!Skrikandes

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2012-12-02 15:48 #16 av: [theoneandonly]

Ja, och egentligen är det inte så konstigt eftersom det ställs MER OCH MER krav på oss människor. Man ska ha råd, man ska vara välutbildad, ha ett bra jobb.
Mår man dåligt får man inget jobb, inga pengar, ingen HJÄLP.

Det är inte så konstigt att folk bara vill ge upp, för hur mycket man än försöker är det störst chans att man blir huggen i ryggen.

Jag själv behöver flytta från pappan till min dotter, men kan inte - för SOCIALEN vill inte hjälpa mig (på grund av att jag har lite kvar i skolan). Psykiatriska öppenvården vill inte sjukskriva mig eller tycker inte att jag ska söka aktivitetsersättning.

Så, här får jag sitta. Må skit och bara acceptera läget att infinna mig i hans regler och tacka o ta emot allt - med skam i kroppen. För det finns ingen annan som VILL ställa upp för mig. (Känns iallafall så!)

Bara så sjukt less på livet. Allt som ska göras, hur man ska bete sig osv.

Anmäl
2012-12-02 19:03 #17 av: Svion

#16 Indeed. Samhället idag är inte konstruerat för att motsvara levernet hos människor som inte lägger 100% på karriär eller arbetstimmar. Den perfekta roboten arbetsgivaren vill se finns inte, det lydiga skolbarn lärare vill se finns inte, den skönhet media vill måla fram finns inte, den frihet politiken vill spela med finns inte, den ekonomi bankerna vill ha finns inte, de drömmar du och jag vill se bli verklighet finns inte, vårt värde utan möjlighet att må bättre finns inte - Så länge vi alla vill se mer av något annat än vad som redan finns.

Det är sorgligt att så tydliga tecken psykiatrin ger med antalet intagna inte säger mer hos de som styr samhället än att "Det är lite mycket just nu". Det är än mer ironiskt att tystnadsplikt och all sekretess kring psykiatri gör att så många som inte varit där inte tror att det existerar, att vi som vistats där inte existerar för de som inte ser någon anledning att lägga sina prioriteringar på annat än hur deras sommarstugor överlever räntan.

När då även beteendet eller personligheten inte passar in så är vi utåt sett hellre förknippade med sinnessjuka, störda avskräden än människor som har samma rätt till liv i samhället som andra.

Får jag någonsin chansen så flyttar jag härifrån och blir eremit. Kostar frimärken för brev hem till familj, må så vara. Familj är inte ens en självklarhet för de som flyttar runt landet för att jobba lite till.

Anmäl
2012-12-02 19:09 #18 av: Ghosthunter

Ja, det tycks inte finnas nån medkänsla längre hos politikerna. Jag tror säkert att det finns flera inom den psykiatriska våden som vill hjälpa folk mer, men har inte chansen då det inte finns tid eller pengar till det....samma sak är det ju inom äldrevården. Det är stora skamfläckar i vården idag *suck*Rynkar på näsan

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2012-12-03 03:14 #19 av: vallhund

Jag vill bara påpeka att det inte är speciellt enkelt att "sätta LPT" på någon som redan ligger inne frivilligt enligt HSL. Det är faktiskt väldigt krångligt att konvertera någon, med all rätt! LPT är inget straff o det krävs väldigt strikta kriterier för att kunna konvertera någon, dessa skall anses uppfyllda av två oberoende psykiatrieker med överläkarkompetens i psykiatri. Det skall föreligga en akut o uppenbar risk för eget eller andras liv, inte bara att man säger att man skall ta livet av sig.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2012-12-03 10:23 #20 av: Snurpan83

#11

Knappast??

 

Anmäl
2012-12-09 16:39 #21 av: rolnor

Jag kom till psykauten frivilligt och pratade om att jag mådde så dåligt att jag ville dö, dom låste in mej över natten och sen dagen därpå så fick jag prata med en läkare. Då ändrade jag min story för att få komma ut (jag är inte dum). Senare på eftermiddan skrevs jag ut, jag insåg att jag inte hör hemma i slutna vården, klarar mej bättre hemma själv med medicinering.

"Det onda har vingar, men det goda tar sig fram med snigelfart." -Voltaire.

Anmäl
2012-12-16 05:13 #22 av: Geru

Jag hade självmordstankar och liknande, men jag åkte inte till psykakuten, jag pratade med min husläkare, fick antidepp utskrivet och en remiss till psykolog, och det var psykolog jag behövde.

 

Anmäl
2012-12-16 08:36 #23 av: Ghosthunter

Jag fick också remiss till en psykolog via husläkaren. Men denne var så dålig....kemin stämde liksom inte....så jag slutade att gå dit.

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2012-12-16 15:51 #24 av: Geru

#23 Prova byta. Jag hade en sämre och en som var riktigt bra. Det behövs ju en bra kemi. Se om du kan prata med husläkaren om att få en annan?

Anmäl
2012-12-16 19:41 #25 av: Jase

#9 All sjukvård är verkligen inte katastrof!

Anmäl
2012-12-20 23:40 #26 av: Snurpan83

Den sjukvård jag har varit inblandad i i snart 13 år är en katastrof.

Man måste nog ha bott under en sten för att inte ha märkt hur sjukvården i Sverige har blivit och vilka som blir mest drabbade

 

Anmäl
2012-12-20 23:42 #27 av: Snurpan83

Ghosthunter

Jag tog en sväng in här för att höra hur det är med dig? Hur har det gått?

 

Anmäl
2012-12-21 08:01 #28 av: Ghosthunter

Tack Snurpan...Jag har inte gjort nåt, för att jag har mått lite bättre på senaste tiden. Det går alltid i perioder!

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2012-12-21 16:15 #29 av: Snurpan83

Va skönt! Hoppas det håller i sig länge den här gången :)

 

Anmäl
2012-12-21 18:14 #30 av: Ghosthunter

Tack...ja, jag får hoppas på detKyss

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2012-12-28 16:50 #31 av: isa

När jag var inne frivilligt på vår psykakut, ( b.l.a för självmordstankar)och sedan krävde att få åka hem igen sent på kvällen så fick jag kämpa för att få göra det. KÄmpa och hålla mig lugn - För överläkaren sade till mig att även om jag kommit in frivilligt, så kan de - om de anser att det behövs - hålla kvar mig mot min vilja.

Jag vet inte om det är rätt enligt lagen, men så svarade dom mig i alla fall, det kan vara bra o veta. Jag fick som sagt, skärpa till mig ordentligt för att inte bli arg och tappa besinningen för jag kände att minsta lilla grej, jag gör nu , så kommer de inte släppa ut mig. Det var en hemsk upplevelse kan jag säga.

Min uppfattning av den där psykakuten jag var inne på, känns som att vi patienter som var där, var friskare än psykopaten till överläkare. Fy så hemskt det var.

Vill inte skrämma er nu, men detta är min sanning om hur det gick till i min ort, denna dag och kväll.

Jag "släpptes" ut vid kl. 23.00 - vilket läkaren sa att jag skulle va tacksam för, för det var inget klockslag då de brukade släppa ut folk på. Men jag hade ju väntat på överläkarens beslut i 4 timmar.....så hade de haft tid kunde jag ju varit ute vid 19.00 sa jag....

Jag kom iväg med en taxi hem till min katt och mitt älskade hem.Med löfte om att jag skulle ringa NOA om det blev jobbigt, och NOA ringde sedan till mig också för o kolla läget. Allt var lugnt och jag kommer aldrig mer åka in akut till psyket i min ort i alla fall.......

mvh isa

Anmäl
2012-12-29 06:40 #32 av: vallhund

# 31

Ja man kan konverteras från HSL till LPT, men det är betydligt svårare än att skriva LPT från början. O det krävs två av varandra oberoende psykiatriker med överläkarkompetens. Skall mycket till för att få två st som vill göra det på icke kontorstid, eftersom de dels måste komma in o sen krävs mycket strängare kriterier än att skriva det från bärjan.

Kriterier för vanligt LPT:

http://angestsjukdomar.ifokus.se/articles/4d712e4bb9cb46221d0445c3-lpt-lagen-om-psykiatrisk-tvangsvard?discussions-1

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 
Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.