08. Bipolär sjukdom/Manodepression

Undvika SSRI?

2013-04-12 15:21 #0 av: Candela

Har ju läst och hört att SSRI inte är bra för de med bipolär sjukdom, eftersom det kan trigga igång manier/hypomanier. Jag äter sedan 7 år tillbaka en sådan medicin, men även en annan humörreglerande medicin (lamotrigin). Mina läkare har aldrig påpekat att det skulle vara någon fara med SSRI, utan den får jag för att höja stämningsläget (jag lider främst av depressioner).

Någon annan som hört något om detta?


Anmäl
2013-04-13 07:03 #1 av: [M Y M L A N]

Ja ssri kan framkalla manier. Lamotrigin är en stämningsstabiliserare som förhindrar att stämningsläget sjunker men förhindrar inte att det höjs.

Funkar din medicinering?

Anmäl
2013-04-13 11:17 #2 av: Sara FE

I regel ska man få stämningsstabiliserande/mediciner mot manier tillsammans med antidepressiva, eftersom det senare kan framkalla hypomani/mani. Men det beror ju helt och hållet på vilken slags bipolär sjukdom du har, och hur starka tendenser du har att få manier. Har du främst depressioner och inte några direkta problem av manier är det väl knappast nödvändigt med något som trycker ner mot "normalläget".

Anmäl
2013-05-07 13:09 #3 av: ThereseJNorman

Hej! Min doktor säger iallafall att biverkningar av en slags medicin bara är i början isåfall.. Så jag tror inte att det är någon fara.. För helst ska man ju kombinera.. Jag har bipolär typ 2, kronisk depression och adhd.. Jag äter lamotrigin, citalopram och concerta.. Consertan är väldigt mani framkallande osv i början eller om man tar för mycket.. Men jag tror att det är helt lugnt, det funkar super bra! :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.