03. Allmän psykologi

Ett förhållande utan kärlek?

2013-04-17 17:41 #0 av: dahlztar

Hejsan!

Jag nyss funnit ett intresse för psykologi och det slutade med att jag bläddrade genom pappas gamla högskolebok och fann något intressant. Där hade man gjort en psykologisk undersökning i olika länder om människor är kapabla till att gifta sig med en person utan att kärlek var inblandat. Noterbart var att siffran var relativt hög för olika länder i Europa. 

Vilka psykologiska aspekter speglar in i dessa fall? Att man väljer att ingå ett förhållande med en person utan att kärlek speglar in. Har vi inte någon mänsklig mekanism som menar att kärlek och relationer ska gå hand i hand? 

Vad tror ni det finns för psykologiska aspekter av detta ämne? 

Med Vänliga Hälsningar, Dahl 

Anmäl
2013-04-17 17:45 #1 av: Morphogenesis

Det där med att kärlek och förhållanden ska ha någonting med varandra att göra är en sentida uppfinning.

Anmäl
2013-04-17 17:46 #2 av: Gronstedt

Att kunna välja partner efter kärlek är något mycket sentida, som många fortfarande inte har möjlighet att göra. Att kunna sätta känslor framför praktiska hänsyn är bara möjligt om man har mycket goda materiella förutsättningar.

Anmäl
2013-04-20 15:36 #3 av: [Yllhilda]

Även i vårt västerländska välstånd finns det de som väljer ett tryggt förhållande som ger allt de önskar utan att vara kära och tycker det är bra så. Att kärlek något som kan komma senare.

Sen finns det dem som tror att dom inte förtjänar att vara med någon de är kär i eller som tar första bästa eftersom de inte vill vara ensamma.

¨* Den som gapar efter galen fågel ser inte skogen för alla ben *¨
Medarbetare på virkning och gravid ifokus.

Anmäl
2013-04-21 19:00 #4 av: Glaciären

Jag tror det är väldigt vanligt att folk är yillsammans utan att vara "kära". Det är liksom tabu att tala om det. För normen är att man ska vara det. I praktiken behövet människor trygghet, och jag tycker inte det är fult.

Anmäl
2013-04-23 09:22 #5 av: Anna4077

Tror kärlek kan vara olika saker. Att känna olika typer av kärlek liksom. Personligen tycker jag att det är viktigt att älska sin partner på alla sätt, passionerat, känsla, vänskap och så vidare. Men jag förstår varför vissa inte gör det. Trygghet är en faktor som är viktig. Passionen svalnar men trygghet är en annan sak. Återigen tror jag att man kan älska någon på ett annat sätt. Man kan till exempel älska någon för att denna person ger trygghet och stabilitet. Det behöver ju inte betyda att man känner tonårens kärlek och passion för denna person. Tror kärlek skiljer sig från person till person och behöver inte vara den oövervinnerliga kärleken man ser på film.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.