06. Behandling/Medicin

Söker specifik psykolog Göteborg

2013-08-23 12:53 #0 av: Praefatio

Hej,

Jag skriver vanligtvis inte på den här delen av iFokus men skulle behöva hjälp och tror att ni kanske kan hjälpa mig.

Har en livstid av trauman bakom mig och är långtidssjukskriven. Har gått i terapi till och från sedan yngre tonåren, går nu via öppenvården men känner inte riktigt att vi kommer framåt där. Psykologen är duktig och har hjälpt mig med några problem, men vi har inte ens börjat gräva i de tyngre sakerna. Har inte tillräckligt med förtroende.

"De tyngre sakerna" gäller framför allt de tre år då jag bodde tillsammans med en psykopat. Har lyckats bearbeta många av de andra trauman i mitt liv på egen hand och lagt dem bakom mig men här har jag inte ens börjat skrapa på ytan. Har förträngt och inte orkat. Det var för mycket ofattbart och fruktansvärt som hände, för många övergrepp på för många plan.

Nu känner jag att jag behöver om inte börja, så ändå hitta en väg för att börja, bearbeta det. Tror att jag behöver någon form av specialist, någon som har extra kunskap i psykopati/sociopati. En person som inte vet mer om dessa specifika sjukdomar har nämligen inte möjlighet att förstå eller förklara.

Finns det sådana psykologer eller psykiatriker? Finns det någon i Göteborg? Finns det hjälp att få när man behöver bearbeta det oförklarliga? Vänder mig gärna till privatvården om det behövs.

Anmäl
2013-08-23 18:57 #1 av: Geru

Jag vet inte om det finns, men jag kan säga att det är svårt för normala människor att förstå och begripa sig på psykopater. 

Det borde finnas psykologer och liknande som har stor erfarenhet just med psykopater och så vidare - det är ju trots allt en diagnos.

Jag hoppas att du hittar det du söker för att må bättre :)

Anmäl
2013-08-24 14:45 #2 av: Svion

#1 Diagnos är det väl ändå inte? Antisocial och/eller narcissistisk personlighetsstörning brukar kunna tillskrivas, men psykopati är mer ett vitt begrepp som används sporadiskt..


Det stora problemet med att hitta någon specialist inom området är att på grund av psykopaters uppenbara självrättfärdigande så är det få om ens några som alls söker sig till psykiatri för att få vad andra definierar som hjälp, vilket leder till att expertis gentemot psykologer blir mindre förekommande. Jag antar att man kan söka sig till kriminalvården och undersöka hur det ser ut där, men det är förstås osäkert om det finns öppna terapibehandlingar för allmänheten.. än mindre om sådana psykologer har erfarenhet av fall utanför kriminalväsendet, vilket säkerligen spelar roll för hur dina erfarenheter liknar den "sorten".

Av nyfikenhet undrar jag vad som varit framträdande tecken på att det handlar om psykopati. Inte för att tvivla på det, men ibland finns vissa drag som pekar mer åt det "grandiosa" hållet och andra som pekar åt det mer självdestruktiva hållet i symptombilden, vilket kan spela en viss roll.

Anmäl
2013-08-24 15:29 #3 av: Praefatio

Det viktiga för mig är ju egentligen inte att psykologen har behandlat psykopater utan snarare offer för sådana. Inser att jag uttryckte mig luddigt.

#2 Jag vill inte gå för djupt in på det men denna person uppfyller nästan alla de drag en psykopat/sociopat "ska ha" bortsett från att denne aldrig var fysiskt aggressiv. Exempel på dessa typiska beteenden är extrem (extrem!!) förmåga att manipulera precis vem som helst och har ett känt sådant beteende (vi är många, många som har fallit offer), total avsaknad av empati även om denne oftast uppfattas som oerhört empatisk, trevlig, charmig och tillmötesgående. Ljuger om precis allt och är oerhört skicklig på det. Det är aldrig personens fel, det är alltid alla andras fel när saker går snett. Lever på andra, rör aldrig ett finger mer än vad som behövs för att "dra i trådarna". Suger ut alla omkring sig. Är oerhört narcissistisk och ser sig själv som en högre stående varelse men uttrycker detta så subtilt att man inte förstår någonting till en början. Är bra på att bygga murar kring folk genom lögner och "bakomrygghållning". Impulsiv, otrogen, tar inte hand om sina barn.

En skrämmande och farlig människa, helt enkelt.

Anmäl
2013-08-25 09:24 #4 av: Svion

#3 Nej då, jag förstår precis vad du är ute efter, men i och med att en terapiform för offer till stor del endast kan upprättas med tillräckligt mycket kunskap om hur psykopater själva förhåller sig till offren kan man spekulera kring hur utbudet ser ut.. ;)

Ok. Vad som alltid är viktigt att ha i baktanken, även för dig nu såhär efteråt, är att lita på att du själv har en stor styrka av att kunna se den perioden som en orättvis del i ditt liv. Jag ska inte spekulera kring vad som kan ha hänt något djupare, men har du någon umgängeskrets som kan förstå och lyssna på din historia? 

Jag kan tänka mig att du många gånger inte kunde övertyga din omgivning om att något var fel eller att du ens själv lyckades behålla integriteten för att kunna analysera och påpeka utan att döma. 

Jag har inte hittat något angående psykologisk kontakt i Göteborg, men jag hittade ett norskt nätverk som anordnar föreläsningar samt träffar i Stokke, som inte ligger "överdrivet" långt från Göteborg... https://www.google.se/maps/preview?hl=sv&authuser=0#!q=Stokke%2C+Norge&data=!4m10!1m9!4m8!1m3!1d74411!2d16.3277895!3d56.6874434!3m2!1i1313!2i815!4f13.1 

http://www.epitel.info/index.php På sidan verkar det finnas mycket information om ämnet. Om du vill ha texten översatt till svenska så finns möjligheten att installera Google translate till din webbläsare: https://chrome.google.com/webstore/detail/google-translate/aapbdbdomjkkjkaonfhkkikfgjllcleb

Om jag hittar något mer så lovar jag att posta det här.

Anmäl
2013-08-25 11:59 #5 av: Praefatio

#3 Ja, du menar så. Det har du förstås alldeles rätt i. Jag misstänker att om en "riktig" psykopat ens sätter foten hos en psykolog/psykiatriker, så lär detta vara svårt att upptäcka. Det tar ju ett tag innan man lyckas se bakom den där extremt sociala och trevliga fasaden...

Tack. Det är så jag vill kunna se det så småningom, men just nu är jag inte där alls. Det är fortfarande så mycket skam, skuld, hat, ångest som ligger och pyr. Tillräckligt mycket för att jag inte vill utsätta någon i min umgängeskrets för det, det är för stort och komplicerat på något vis. Jag vet ju inte ens själv hur jag ska tänka kring det när det bara är jag som lyssnar, så hur någon utan utbildning ska kunna göra det...

Faktiskt tvärtom. Folk utanför märkte förhållandevis fort att det var någonting som var fel, eftersom jag började bete mig så annorlunda. Som en marionett. Det var personens ord som kom ur min mun, det var personens handlingar som skedde genom mig. Men man kan inte tvinga en myndig person att inte umgås med och bo hos vem denne vill. Har pratat väldigt kort med mina föräldrar om det till exempel, som säger "Vi såg ju vad som hände men det gick inte att prata med dig, hade vi gått på hårdare än vad vi gjorde och försökt få oss därifrån så hade personen sett till att du bröt kontakten med oss helt, och då hade du varit illa ute, utan skyddsnät". Komplext, konstigt, skrämmande. Såpass stort och obegripligt att jag inte har orkat tänka på det på över fyra år.

Åh, tusen tusen tack! Jag ska titta på länkarna på en gång.

Anmäl
2013-08-25 12:20 #6 av: Praefatio

Nu har jag kontaktat Epitel och ställt lite frågor.

Det känns alldeles märkligt att surfa runt där och inse att det finns andra människor som har varit igenom samma sak, personer som kan sätta ord på hur jag känner. Psykisk misshandel är så svår att förklara, det är svårt att få människor att förstå hur det kan förändra en som människa.

Det var på något sätt skönt att läsa ordet "offer". Man lägger så mycket skuld hos sig själv: "Hur kunde jag gå med på allt, hur kunde jag bara tugga och svälja, hur kunde jag förlora kontrollen över mitt eget liv". Man glömmer att man är ett offer och att det inte är ens eget fel.

Anmäl
2013-08-25 12:39 #7 av: Anna4077

Kanske är det en psykolog som är specificerad på posttraumatisk stress som du behöver? Jag tror att du måste släppa tanken på att förstå varför det som hände hände. För en människa med empati att förstå en psykopats handlingar är nog näst intill omöjligt. Jag har inte varit med om något som du har. Även om jag också haft min beskärda del av bekymmer men jag har upptäckt att saker inte går att komma över om man inte tar tag i det och oftast börjar prata om det som hänt.

Jag pratar inte heller med mina anhöriga om jobbiga saker för att jag inte vill belasta dom med mina problem. Men jag pratar med min psykolog. Det var jätte jobbigt i början. Det va faktiskt fruktansvärt att plötsligt minnas sånt som jag gömt för mig själv. Som att gå igenom allt en gång till. Men tror det inte finns mer att göra än att ta tjuren i hornen. Du kan ju börja med att tala om, för psykologen, att du levt med en psykopat. Bara för att börja dra lite i allt. Ju mer man håller saker hemligt desto mer tär det på en och blir större. Om du inte känner förtroende för din psykolog borde du byta till en annan. Huvudsaken är att du hittar en du känner att du kan prata med. Inte en som kan förklara varför det som hänt dig hände.

Det är tydligt att du varit med om något fruktansvärt, din familj också. Hoppas att du orkar och vågar ta tag i detta så du kan bli fri. Då har han inte längre något tag i dig. Det har han nu när du inte orkar/vågar ta tag i det. Det är hans grepp om dig. Önskar dig verkligen lycka till med allt och många styrke kramar!

Anmäl
2013-08-25 15:34 #8 av: Geru

#2 Jodå, man kan få diagnos som Psykopat. Det är ofta svårt och ovanligt dock. Antisocial är inte samma sak, och inte heller narcisstisk:p

Anmäl
2013-08-26 21:58 #9 av: Svion

#8 Jag får nog tyvärr be dig utveckla informationen något. Jag hittar ingen information om att diagnosen skall kunna klassas som officiell enligt de standarder som existerar...

Av ren nyfikenhet är jag intresserad av din syn på att antisocial/narcissistisk trots vissa "tendenser" inte kan falla in i samma symptombild som psykopati... Jag är medveten om att de båda tillskrives speciella "attribut" om man vill kalla det så. Narcissistisk störning/symptombild utgör en högre grandios självbild som på ett plan faktiskt skiljer sig markant från ett enligt utsago psykopatiskt beteendemönster eller tankemönster. Antisocial är väl den närmaste indelningen på någon som likväl skulle kunna kallas psykopat, men jag vill veta vad du särskiljer "diagnoserna" emellan. Antisocial är väl historiskt sett betecknad för att passa in psykopati såväl som vissa kontinuerliga trotsproblem eller liknande aktiviteter. Lite luddigt kanske, men förstår du vad jag menar?

Samtidigt, utifrån att psykopati faktiskt inte existerar som diagnos enligt DSM/ ICD, så finns det väl tillräckligt mycket att ifrågasätta om en sådan diagnos? Rätta mig gärna.

Anmäl
2013-08-27 11:18 #10 av: Geru

#9 

Antisocial är mer bristande respekt för andra människor och egendom, men inte nödvändigtvis bristande empati. Antisocial personlighetsstörning är inte psykopati, men psykopati är en grov form av antisocial personlighetsstörning. 

Narcissistisk personlighetsstörning är en liten annan femma. Det är mer en gradios självbild än något. 

Och precis som du säger är antisocial det som är närmast. 

Du får gärna tro att det inte existerar som diagnos. Det är lite som att borderline inte heller står rakt ut, utan det står som emotionellt instabil personlighetsstörning. Jag antar då helt enkelt att en psykopat är en person med osedvanligt stark antisocial personlighetsstörning.

Av vad jag kollat så finns psykopati, men det hamnar inom diagnosen för antisocial personlighetsstörning. Du kan alltså bli benämnd som psykopat inom en antisocial personlighetsstörning.

Jag personligen har drag av båda.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.