06. Behandling/Medicin

Fördummande aktiviteter

2014-02-10 17:51 #0 av: [amoeba]

Hur kommer det sig att det man stöter på i psykiatrin är så fördummande och förminskande? Tex bildterapi och lss. Psykisk sjukdom innebär ju inte att man är utveclingsstörd.

Anmäl
2014-02-10 17:56 #1 av: Calcifer

Men man måste väl inte vara utvecklingsstörd för att bli hjälpt av t:ex bildterapi eller lss?! Har en bekant med asperger (som jag för övrigt har också) som fått hjälp av lss då och då eftersom hennes liv helt enkelt inte alltid gått ihop. Det gör henne knappast utvecklingsstörd. Jag har inte gått i bildterapi men musikterapi och det var helt underbart, det hjälpte mig löjligt mycket och jag är ledsen över att det bara varade i åtta veckor. Jag är inte heller utvecklingsstörd, tackar som frågar.

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2014-02-10 22:01 #2 av: [amoeba]

Jag har heller inte sagt att någon är utvecklingsstörd. Men jag har varit på bild och musikterapi + bor på lss och upplever det som fördummande, att man inte behandlas som jämlik pga sin diagnos och de sätter sig över.

Anmäl
2014-02-10 22:14 #3 av: [amoeba]

du missuppfattade vad jag skrev, men en text kan uppfattas på olika sätt. Har själv schizofreni och med tanke på hur de tilltalar folk så kan man ju få för sig att de tycker man har något fel på begåvningen.

Anmäl
2014-02-11 00:34 #4 av: Calcifer

Fast att påstå att just dessa aktiviteter är fördummande och sedan tillägga att "vi är inte utvecklingsstörda" är att rätt starkt antyda att om man behöver de aktiviteterna så är man utvecklingsstörd...

Det är väl ok för dig att känna så, men man kan alltid tänka på hur man uttrycker sig, och försöka komma ihåg att det som stämmer för en själv behöver knappast vara sanningen för alla andra.

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2014-02-11 10:55 #5 av: [amoeba]

Knappast :p

Anmäl
2014-02-11 10:58 #6 av: Calcifer

#5 Nähä du.

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2014-02-15 00:37 #7 av: MeBad

Tänk vad olika människor associerar till en och samma bild.
Om man är öppen kan man se nyanser. Men vill man se något förutbestämt, blundar man och missar det väsentliga. Det gäller att trixa med fantaasin när man betraktar bilder.
Fördomar och missförstånd uppstår lättast om man inte är intresserad av att förstå. .
Noll- Att tolka bilder tyckrr jag är kul. Vet inte vad Iss är.
Ha det bra

Anmäl
2014-02-15 00:41 #8 av: MeBad

Ett plus till fyrans sista mening.

Anmäl
2014-02-15 00:58 #9 av: eirwen

"En bild säger mer än tusen ord"

Jag fick bildterapi när jag var inlagd och jag tyckte det var ganska skönt. Att få slippa prata med någon och istället försöka visa det i att måla upp det. Att förklara någonting man känner, upplever osv i ord kan ibland vara svårt och därför kan ibland en bild visa det bättre. 
Det har ingenting med att man är utvecklingsstörd att göra.

Värd för https://socialtarbete.fria.ifokus.se och medarbetare på Psykologi ifokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.