Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen 01. Akuta situationer 02. Allmän psykiatri 03. Allmän psykologi 04. Personliga berättelser 05. Anhöriga 06. Behandling/Medicin 07. Beroende 08. Bipolär sjukdom/Manodepression 09. Depression/Ångest 10. Kronisk smärta påverkar själen 11. Neuropsykiatriskt 12. Personlighetsstörningar 13. Psykoser 14. Schizofreni 15. Stress/Tvångstankar 16. Sömnproblem 17. Tvångsvård/Rättsligt 18. Ätstörningar 20. Dagens fråga 21. Självtester 22. Stödorganisationer 23. Tänkvärt 24. Undersökningar 30. Bok/Filmtips 31. I Media

32. Positiva/Negativa 33. Skratta är nyttigt 34. Utanför ämnet 35. Om sajten/Om iFokus
31. I Media

Elliot Rodger, intressant personlighet.

2014-05-24 21:38 #0 av: RobinEH

Elliot Rodger sköt ihjäl sex personer och skadade ett flertal andra i Kalifornia, USA under gårdagen amerikansk tid. Han hade känt sig orättvist behandlad då han vid 22 års ålder fortfarande var oskuld. Han hade nu bestämt sig för att hämnas, specifikt på kvinnor som han ansåg valt sämre män istället för honom.

Jag kollade på några av de filmer han laddat upp på youtube. För er som är intresserade av psykologi så skulle jag rekommendera att ni kollar på några av dem. Han hade en mycket intressant personlighet. Ni finner hans filmer här.

Jag tror, jag tror på vintertid och ishalka.
Sajtvärd på Träning och Hälsa

Anmäl
2014-05-24 22:17 #1 av: [Yllhilda]

Läskig snubbe.. Antisocial personlighetsstörning månne?

¨* Den som gapar efter galen fågel ser inte skogen för alla ben *¨
Medarbetare på virkning och gravid ifokus.

Anmäl
2014-05-24 22:33 #2 av: RobinEH

#1

Enligt BBC så skall han ha varit diagnostiserad med aspergers syndrom. Men med lekmannatolkning så verkar han haft mer problem än enbart det.

Kan förövrigt nämna att han själv dog och blev således den sjunde personen att dö, samt att han var son till Peter Rodger som var assisterande regissör av The Hunger Games.

Jag tror, jag tror på vintertid och ishalka.
Sajtvärd på Träning och Hälsa

Anmäl
2014-05-25 10:02 #3 av: [Yllhilda]

#2 Jag har svårt att tro att enbart aspergers kunnat bidra till massmord, kanske dålig barndom eller kassa föräldrar. Det är onekligen intressant att hans pappa jobbade med den filmen, men behöver inte ha betytt något på det stora hela.

Hur dog han? Någon som sköt tillbaka?

¨* Den som gapar efter galen fågel ser inte skogen för alla ben *¨
Medarbetare på virkning och gravid ifokus.

Anmäl
2014-05-25 12:19 #4 av: RobinEH

#3

Att hans far var Peter Rodger var bara lite kuriosa. Men det visar även på att Elliot växte upp med en ekonomiskt sett stabil grund, liksom han påpekar gällande sin BMW och sina solglasögon för 300$. Detta kan ju även ha inverkat på hans synsätt då han ansåg sig berättigad kvinnor, och då även mer berättigad än andra män.

Han dog i sin bil efter att han kört på en cyklist och därefter krockat med en parkerad bil. Han hittades i bilen med ett skott i skallen, men ännu är det oklart om han sköt sig själv eller om det var ett skott från polisen. Som jag förstått det så uträttade han dådet via sin bil genom "drive by"-skjutande och genom att köra på trafikanter. Han skall dessutom ha skjutit mot polis, som besvarat med samma mynt.

http://www.bbc.com/news/world-us-canada-27562917

Han skall dessutom ha skrivit sitt egna manifest på 141 sidor, som finnes här.

Jag tror, jag tror på vintertid och ishalka.
Sajtvärd på Träning och Hälsa

Anmäl
2014-05-25 19:30 #5 av: [Yllhilda]

#3 Ja, att ha mycket pengar kan onekligen ha bidragit. Kanske att han ansåg "the lesser men" som fattigare än honom. Aningen gammelmodigt och sexistiskt, men inte osannolikt. 

Ska bli intressant att se vad som skrivs när en närmare utredning har gjorts.

¨* Den som gapar efter galen fågel ser inte skogen för alla ben *¨
Medarbetare på virkning och gravid ifokus.

Anmäl
2014-05-26 10:31 #6 av: Wide Awake Dreamer

Jag har läst stora delar av hans manifest. Det är mest en självbiografisk historia över hans liv, från de första levnadsåren och upp till strax innan han begick dådet. Han uttrycker sig ganska väl och till vissa delar är det en smått tragisk berättelse. Men också mycket störd. Man får bilden av person som var väldigt rädd för mycket saker, som inte förstod sig på sex och kärleks-relationer, han verkade närmast ha lite fobi för sådana saker. Samtidigt hade han också enormt höga tankar om sig själv, tyckte att han var guds bästa gåva till kvinnan och kunde inte begripa hur de inte kunde se detta.

Sedan får man såklart ha i minnet att allt i hans manifest är skrivet helt ur hans egen synvinkel. Det är därför inte klart hur tillförlitligt det är. 

Hans föräldrar var skilda. Jag fick bilden av att han bodde mest hos mamman, och att pappan var mindre engagerad. Han kom inte överens med pappas nya kvinna. Han beskriver själv att han hade en lycklig barndom, ända tills han kom upp i puberteten. Han blev utsatt för en del mobbing och kände sig utanför. Ville vara med de coola typerna, men vågade inte. Men han hade några vänner i.a.f. Han började intressera sig för tjejer, blev besatt av att vara med en vacker blondin, men säger samtidigt att han var rädd för tjejer och inte visste hur han skulle närma sig dem. Han förutsatte att de skulle avvisa honom om han försökte. Men det framgår aldrig att han ens försökte prata med dem. Flera gånger skriver han att det enda sättet för honom att kunna få en vacker kvinna och bli lycklig var att bli riktigt snuskigt rik. Jag fick intrycket av att han föraktade sin familj, både mamman och pappan, för att de inte hade mer pengar. Han tjatade flera gånger på sin mamma om att hon för hans skull skulle gifta om sig med någon rik snubbe. Att hon inte ville det tyckte han var egoistiskt av henne. Objektivt sett verkade de ha det ganska bra ekonomiskt, men jämfört med den omgivningen där de levde hade de det inte överdrivet fett.  

Avundsjukan och längtan efter kärleken (eller vad det nu var?) gorde att han började utveckla ett hat mot unga par som han såg ute tillsammans. Flera gånger blev han så arg när han såg dem att han sprang fram och hällde kaffe eller läsk på dem och sprang sedan därifrån. Särskilt arg blev han om killarna var icke-vita, eftersom han tyckte att de var så mycket lägre stående än han själv som åtminstone var halv-vit. Han avslöjade sitt hat mot kvinnor och unga par för några av sina vänner, som också hade det svårt med tjejer, men de förstod honom inte. Själv kunde han inte begripa hur de inte kunde känna samma hat som han själv. Så han drog slutsatsen att vännerna var svaga individer. Han blev besatt av att "hämnas" på alla unga kvinnor som, enligt honom själv, skulle ha avvisat honom om han försökt prata med dem, och de unga män som fick de här vackra tjejerna och därför hade det bättre än vad han hade. Om han inte kunde få en vacker kvinna, skulle ingen annan få det heller. Han började planera dådet redan någon gång förra året.

På något ställe skriver han att kvinnor inte borde få bestämma själva vilken deras partner skall bli, eftersom de alltid väljer fel ändå. Det borde istället bestämmas av kloka, förståndiga personer, så att sådana perfekta och sofistikerade "gentlemän" som han själv fick chansen. Sedan skriver han också på andra ställen att sex borde förbjudas och kvinnor borde utrotas, för att det är orättvist att vissa killar får ha sex med vackra kvinnor medan andra är ensamma.

Läste att han var diagnosticerad med Asperger (såg dock inte att han nämnde det i manifestet), men det verkar framförallt som att han var narcissist ut i fingerspetsarna, och att han inte såg kvinnor som en del av människosläktet. Han var ordentligt störd. 

Tror inte han hade utseendet emot sig direkt. Såg snarare hyggligt bra ut. Alla hans problem satt i huvudet och ingen annanstans. Fascinerande och skrämmande hur en människa kan bygga upp en sådan förvriden bild av världen.

Anmäl
2014-05-26 12:29 #7 av: [Yllhilda]

#6 Lite sorgligt också att han var fast i sitt eget huvud med sin rädsla och gradvis triggade sig själv tills det brast. 

Undrar om någon(hans föräldrar till exempel) tog sig tid för honom, eller om han var en duktig skådespelare och gav ett sken av att allt var bra.

¨* Den som gapar efter galen fågel ser inte skogen för alla ben *¨
Medarbetare på virkning och gravid ifokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.