Annons:
Etikettallmän-psykiatri
Läst 3961 ggr
vaniljkaka
2014-06-18 20:59

Vad händer på psykiatrin???

Hej. Idag föreslog min psykolog att skicka en remiss till psykiatrin för att jag hade ''för stora'' problem för henne att jobba med, alltså att hon menar att hon kan inte hjälpa mig så stora problem som jag har. Social fobi, ångest hela tiden, självskadebetende m.m 

Iallafall, vad händer på psykiatin? alltså vad gör dom med mig? 😮

Annons:
Zadeira
2014-06-18 21:07
#1

Jag gissar på att du får träffa en psykiater som eventuellt hjälper dig med medicinering. Jag går hos både psykolog (som är min samtalskontakt och dbt-terapeut) och psykiater (som sköter den medicinska delen av mina besvär). Ev får du kanske någon form av behandling/terapi.

Zepp
2014-06-18 21:24
#2

Eh.. ja först o främst.. så får man hoppas på att du får en diagnos.. dvs att de undersöker/utreder eventuell psykisk sjukdom.. som de då kan behandla till viss del, resten kan då psykologen hjälpa dig med.

Sen så kan man ha tillfälliga psykiska sjukdommar.. eller kroniska.. min mor lider av Bipolär sjukdom.. av en rätt svårbehandlad sort!

Depression/ångest tex kan var helt naturligt som en reaktion på faktiska omständigheter.. eller kronisk.

Försök att ta Psykiatrins ansträngningar med ett öppet sinne.. och inse att det är en av de specialiteter som går mest på knäna vad gäller resurser och personalutnyttjande.. så det kan ta sin tid att få rätt diagnos och rätt behandling om man visar sig behöva detta!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

lillan-65
2014-08-06 14:46
#3

Är det skilnad på psykolog o psykiatri??? Trode det var sama sak. Nu blir ja fundersam på VART ja hamnade när jag blev skikad till psykolog eller om det var psykiatri vet ja ju inte, så VAD är skilnaden????. Allt ja kan seja var att dom var 2 (en som skrev o en som stelde frågor).  Ja vil med undra om det är typ lag (för dom som bestemmer sjukdomar) på o va deprimerad om man haft taskig barndom eller är det möjligt att man faktist inte bry sej så myket (kens oviktit typ?? Eftersom ja kener så. Helst ingen krånglig förklaring då ja inte är så duktig i deta ämnet.

Maria
2014-08-06 14:50
#4

En psykiatriker är en läkare med specialistutbildning inom psykiatri medan en psykolog inte är en läkare utan en person med utbildning om hur människans psyke fungerar.

En psykolog kan t.ex inte skriva ut mediciner vilket en psykiatriker gör.

Psykologi är läran om psyket och psykiatri är läran om psykiska sjukdomar förenklat.

Dessa två yrkesgrupper överlappar givetvis varandra och samarbetar,

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Zepp
2014-08-06 15:27
#5

Man kan oxå säga att psykologer jobbar mest med beteendestörningar, medans psykiatriker mest jobbar med sjukliga tillstånd mer av medecinsk karaktär eller sådant man kan skriva ut medeciner mot för att bota eller lindra!

Så psykologer behandlar med beteendeterapi medans psykiatriker skriver ut medecin.

Man kan ha en beteendestörning som leder till en psykiatrisk sjukdom.. förhoppningsvis kan då rätt psykofarmaka dämpa besvären så att man kan börja ta tag i sin beteendestörning.. själv eller med hjälp av terapi.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Ebolaa
2014-08-06 17:51
#6

Alltså, din psykolog kanske har märkt att din problematik är såpass utbredd över så många områden och märker att bara hennes hjälp/stöd inte hjälper dig tillräckligt. Eller är det något med ditt mående som förvärrats under senaste tiden? 

Inom psykiatrin kan de fastställa exakt vad dina symptom är, varför du har sådana problem och vad de ska göra för att du ska må bättre. Bedömning - (det var kanske det du gjorde senast när de var två). De ställer frågor om hur du mår, hur ditt liv ser ut osv.. Och bedömer därefter vad det kan handla om och.  Sedan kan de göra tester ifall du eventuellt har någon diagnos som ska utredas för att snabbare hjälpa dig och "skräddarsy" en behandling för dig. Förmodligen kommer de också ge dig någon form av medicinering

"Psykiatrin" kallar man avdelningar som har hand om antingen akuta psykiska tillstånd, ex. "sluten/- eller akut psykiatrisk mottagning/avdelning", eller avdelningar som långvarigt eller över tid behandlar psykiska tillstånd, ex. "öppna/- eller psykiatriska rehabiliteringsavdelningar". Rätt ofta handlar det just om självskadebeteenden men också depressioner och maniska tillstånd, avgiftningar, schizofreni, osv..

En akut psykiatrisk avdelning/mottagning tar hand om akuta psykiska symtom eller besvär. Deras jobb är till för att ditt mående ska stabiliseras såpass mycket att du är 1. står ut med dig själv, 2. klarar dig någorlunda på egen hand, 3. att de gör bedömningen att du inte tänker ta ditt liv när du lämnar stället. Vissa är inte ens inskrivna i 24h, andra är där i flera år. Det beror helt på hur klienterna/patienterna mår. När tillståndet har stabiliserats kan du sedan skrivas ut och gå hem, eller få en plats på en öppen/-eller rehabiliteringsavdelning. 

Ofta handlar den akuta avdelningen om att ge rätt medicinering så att du kan gå vidare, så att du inte mår helt extremt dåligt längre. De som arbetar på en sån avdelning har arbetsuppgifter som att gå på promenad (med vissa av patienterna), dela ut mat åt patienterna, ge rätt mängd medicinering, spela spel, prata, alltid vara tillgängliga, se till att det hålls lugnt på avdelningen för allas trygghet och respekt, och att både vara lyhörd till patienten och till bedömningen/behandlingen m.m.En sådan avdelning är oftast "låst" vilket innebär att som patient måste du gå tillsammans med personal, eller anhörig, om du vill gå ut för att göra något ärende eller ta en cigarett. I vissa fall får någon patient inte alls gå ut, så att ingen väldigt sjuk avbryter sin behandling genom att rymma iväg eller till exempel försvinna och skada sig själv eller andra. 

På öppna/-eller psykiatriska avdelningar har alla patienter en individuell behandlingsplan. En patient kan ha överenskommet om att bara vara där nettetid (så kallad nattpatient) medans en annan bara är där under dagtid (så kallad dagpatient) medans andra är där hela tiden. Här varierar inskrivnings-tiden också väldigt mycket.. På en öppen avdelning ordnar personalen kanske gruppövningar eller tipsar om saker att göra, håller tider/påminner patienter om saker, hjälper till med vardagssaker och så vidare.. 

Ojj vad mycket jag skriver.. :) jobbar själv inom psykiatrin så har sett det mesta !

Ciao

Bättre att tända ett ljus än att förbanna mörkret.

Annons:
lillan-65
2014-08-07 08:29
#7

Tack för svar. Jo, det var långt så ja har läst det flera gånger. På din beskrivning kens det som ja nog var på bedömnign för ja var där för o svara på frågor som ja med jorde på allt dom undrade (o sen har ja inte vart där mer), men det var inte nåt prat om medeciner (vilket ja är glad för eftersom ja har svårt o tåla medeciner o vil inte ha nåra i onödan).  Ja kener mej inte heller deprimerad (ibland är det en del saker som kens jobbbit o som ja kan kena mej lessen för men det vet ja VARFÖR så det kan vel knappast jillras som depretjon då???  Jag bestellde altså inte tiden sjelv utan blev remmiterad dit o de frågade med om ja vile vara där o ja sa nej, så det var vel derför ja inte skule koma tillbacka. Men som ja med skrev har ja haft lite "taskig barndom" (inte i allt men en del) o IBLAND kens det som det förventas av mej att ja ska må psukiskt dåligt över deta, o det jör ja inte o tenker inte ofta på det ens. Det är så många år sen o ja har ett bra liv nu (o haft lenge) med min man o barn o barnbarn.  Det enda ja kener som blev dumt på det samtalet var att ja inte fick stella frågor (bara svara på frågor) för då skule ja nog pasat på o fråga VARFÖR det kan bli så i en del familjer, för det är nog det ja mest vil ha svar på (men kunde ju tyver inte passa på o undra det då). Ja tenker att dom jobbar ju med sånt o kansje av deras erfarenhet kunde svarat på VARFÖR (för det är vel DET ja tenker på OM ja tenker på det som hende då VARFÖR det blev så.

lillan-65
2014-08-14 09:32
#8

Jag vill med undra HUR vanlit det är att när man går till psykolog/psykaiter att dom vil man ska titta i den doktorns dator????

Det hende mej när ja var där o ja vile veta VARFÖR men det vile dom inte svara på o då vägrade ja o titta i den o dom schatade jettemyket om det men ja jorde det inte (man tittar inte i andras dator tyker inte ja) o dom skule visa mej min remiss ( o ja viste ja skulle få remis dit så det var ignen överaskning. Jag fick med en återbudstid vilket ja sen tenkte "fattar att folk sejer upp sin tid hos dom", inte konstit när dom är såna mot sina pasienter.  O nej, ja har alldrig vart där sen heller men ja går förbi där varje gång ja går till min kurator o kan derför inte glöma det (ser ju stellet offta).  Jag har förut alldrig vart hos nån psykolog o vil veta om det är VANLIT att dom jör så????? Jag har treffat en nevropsykolog nårra gånger (inte på sama stelle eller stad) o han har INTE varit sån (han har varit snell o om ja undrat nåt om VARFÖR så har han svarat på det). Men nevropsykolog är vel inte sama sak som psukolog o psykiater eller???  Tacksam för svar på BÅDA frågorna.

Maria
2014-08-14 10:00
#9

#8 Att läkaren vill att man tillsammans ska titta i datorn är förmodligen för att enklare förklara för dig. Det är ju inte hans/hennes privata dator utan det handlar om dig, dina provsvar, remisser, journal och annat.

Jag har själv suttit med min neurolog och tittat på mina provsvar och bilder från röntgen och tycker det är jättebra att han förklarar och visar samtidigt.

En psykiatriker är en läkare med specialistutbildning inom psykiatri.

En psykolog är ingen läkare utan har stor kunskap om hur psyket fungerar och olika behandlingsmetoder för att hjälpa människor.

En neuropsykolog är en psykolog som arbetar med neurologiska frågor.

Jag själv blev utredd av en neurospykolog för mitt dåliga minne.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

lillan-65
2014-08-14 10:46
#10

Okej o tack för svar.  Synd DOM inte kunde seja VARFÖR till mej då, dom sa bara "vi vill det" o inte VARFÖR. Men nu vet ja ju varför, så tack, då behöver ja inte mera fundera på det.

Melod
2014-08-14 11:05
#11

Det jobbigaste med att vara på psykiatrin och bli diagnostiserad. Man sitter där och beskriver hur jobbigt de stunder man mådde dåligt var. De stunderna vill jag helst glömma, vilja ha ett normalt liv liksom. När man berättar så känns det som att man återupplever och när man blir diagnosticerad så lät det värre än vad jag upplevde att det var. Så mår man dåligt första gången, och några gånger därefter är det inget konstigt. Mår man bra så är det bara bra.

lillan-65
2014-08-14 11:14
#12

Ja kener inte ijen det du beskriver på mej sjelv. Ja fick bara svara på frågor o ja TROR de blev sura på mej för de frågade med om ja vile vara där o ja sa nej o tydligen skule ja jugt o sackt ja för dom sa då kan vi inte hjelpa dej "ja hade inte heller bett om nån hjelp från dom" för ja blev remiterad dit o det ja skule jöra där som min läkare o nevropsukolog bestemt var "att svara ärlit på frågor" o det jorde ja så ja fatar enu inte VAD ja jort för fel????????? O det kens inte heller bra för mej "o ha jort fel" utan att ja fattar VAD för fel, ja jorde ju som dom sa.

[Bananpudding]
2014-08-14 11:16
#13

#12 Men om du inte vill ha den hjälpen, så kan de ju inte hjälpa dig. Det måste du väl förstå? De kan inte tvinga dig att ta emot hjälpen, eller behandlingen.

Annons:
Maria
2014-08-14 11:17
#14

#12 Du gjorde helt rätt och svarade ärligt på frågor.

Du skriver att du tror att de blev sura men det är ju egentligen bara vad du tror.

Vill du själv inte ha någon behandling så kan de heller inte tvinga dig så det blir lite svårt.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

lillan-65
2014-08-14 11:25
#15

Dom frågade inte om ja vil ha behandling (den frågan fick ja inte). Jo, ja kan ju inte såklart veta att dom blev sura men dom hade en arj röst (inte sama röst som när ja kom, den endrades). Tack snella att du tyker ja jorde rett för det har ja med kent jobbit för ja jillar inte o jöra fel o det var ju inte heller min mening o som ja skrev inan så ser ja ju det stellet varje gång ja går till min kurator, o det kens inte så bra.

[Bananpudding]
2014-08-14 11:29
#16

#15 Men vad är det du vill ha hjälp med?

lillan-65
2014-08-14 11:38
#17

Menar du från dena sidan på forumet eller av läkarn??? Hjelp från VEM menar du???

[Bananpudding]
2014-08-14 11:39
#18

#17 Från läkaren. Vad vill du att denne ska hjälpa dig med?

lillan-65
2014-08-14 11:48
#19

Att hita medeciner som ja kan klara i den dos ja behöver uten o få alergiska biverkningar som ju med kan va farligt men det har hjelpt med betapred (lite biverknignar får man räkna med men helst inte i munen eller i näsan). Helst hade ja velat bli opererad frisk men det går ju så klart inte så nu är det vel detta ja vil.

Maria
2014-08-14 11:51
#20

#19 Då tycker jag att du ska skriva ner precis vad det är du önskar och förväntar dig och ta upp det med din läkare.

Säga vilka mediciner du mår bra av och i vilken dos och vilka du inte mår så bra av osv.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Annons:
lillan-65
2014-08-14 11:57
#21

Tack för svar, det ska ja. Men ja är med  förkuld nu (ganka myket för vi har passat vårt barnbarn o ja blev smitad för han var det) o det är vel derför ja kener av epelepsin (eller vad ja nu har) mer. Kenner man av psykiska anfal MER vid förkylning???? Nån som vet???? För nu när ja liger lägre i medecindos kenner ja av mer keningar när ja blir förkyld.

Maria
2014-08-14 11:59
#22

Nu finns det ju ingenting som heter "psykiska anfall" så vad det är du känner av kan nog ingen svara så här på ett forum på.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Zepp
2014-08-14 16:55
#23

Låter lite som hur psykologer jobbar!

För att de skall kunna hjälpa så måste patienten vara med helt på noterna för det handlar till stora delar om att rota i ens inre skrymslen, hitta och lyfta upp olika tankefel och mönster.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Upp till toppen
Annons: