Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

01. Akuta situationer 02. Allmän psykiatri 03. Allmän psykologi 04. Personliga berättelser 05. Anhöriga 06. Behandling/Medicin 07. Beroende 08. Bipolär sjukdom/Manodepression 09. Depression/Ångest 10. Kronisk smärta påverkar själen 11. Neuropsykiatriskt 12. Personlighetsstörningar 13. Psykoser 14. Schizofreni 15. Stress/Tvångstankar 16. Sömnproblem 17. Tvångsvård/Rättsligt 18. Ätstörningar 20. Dagens fråga 21. Självtester 22. Stödorganisationer 23. Tänkvärt 24. Undersökningar 30. Bok/Filmtips 31. I Media 32. Positiva/Negativa 33. Skratta är nyttigt 34. Utanför ämnet 35. Om sajten/Om iFokus
09. Depression/Ångest

Ångestfrågor

2014-10-06 20:58 #0 av: Juicepaket

Hej, jag har lite frågor om ångest.
Jag pratar med en psykolog om en ångest jag har som alltid kryper sig på, och jag har även upplevt en del ångestattacker. Min psykolog säger att det alltid finns en anledning bakom ångesten och att jag måste hitta den för att kunna bli av med ångesten. Jag vet att stress och pressade situationer kan trigga igång min ångest men oftast kommer den som en överraskning och jag kan verkligen inte hitta anledningen till det. Av det jag läst på internet står det att ångest inte alltid behöver ha en riktig orsak, men som sagt menar min psykolog att det alltid finns en orsak. Har hon rätt?
Jag undrar också över medicin för att hantera ångest, hur ska situationen kring ångesten se ut för att man kan börja med det? Fungerar medicinen på det sätt att den faktiskt tar bort ångesten? Hur vet man när medicin är det rätta att börja med?

Tacksam för svar!

Anmäl
2014-10-06 21:00 #1 av: Fridaaaa

Vad jag lärt mig finns det en orsak men inte alltid man vet vilken och kan vara något som hände för många år sedan också.
Man måste inte hitta orsaken i regel för kan vara vad som för att bli av med ångesten eller få den mildare.

Så har jag fått lära mig

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2014-10-06 21:14 #2 av: Calcifer

Jag kan ha ångest helt utan någon konkret orsak. Ibland har jag ångest bara för att jag har ångest, typ. Det måste inte vara kopplat till något.

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2014-10-06 21:46 #3 av: Juicepaket

#1 #2
Tack gör svaren!

Är det någon som vet något om medicinfrågan? Någon som tar ångestdämpande här som vill berätta om när man valde att sätta in den medicinen?

Anmäl
2014-10-07 09:55 #4 av: Ebolaa

Hejsan Juicepaket!

Angående din fråga om mediciner så brukar det fungera så här: som första alternativ brukar läkare skriva ut antihistaminer, de har lugnande effekter och brukar fungera bra som behovsmedicinering för sömnproblem och rätt lindrig ångest. Läkemedlen i denna kategori som vanligen skrivs ut är Lergigan, Theralen och Atarax. Personligen tycker jag inte att de är speciellt bra mot ångestlindring, men effekten av dem är att man blir sömnig och lugn och jag har hört många som har lindrigare former av ångest som tycker detta läkemedlet fungerar bra! Dessa läkemedel är inte beroendeframkallande så därför skrivs de ut i första hand. Det är rätt bra att ha dessa hemma ifall man haft svårt att sova några nätter i rad till exempel..

Starkare ångestlindrande mediciner hör främst till gruppen bensodiazepiner, här finns hur mycket olika läkemedel som hellst. Den svagaste är Sobril (där det verksamma ämnet är Oxazepam) och de starkaste formerna är Xanor/Xanax (Alprazolam) och rohypnol (flunitrazepam). Men som sagt är det en sjö av olika läkemdel inom denna grupp, som antingen är långtidsverkande eller korttidsverkande, men de fungerar likadant; man blir fri från ångest och lugn och man får saker gjorda och så. Bensodiazepiner är väldigt beroendeframkallande så man ska bara ta dem när man verkligen behöver. Biverkningarna av dessa former av mediciner är framför allt minnesstörningar (likt alkohol får man sämre korttidsminne) men också omdömeslöshet, att du kanske ångrar saker du gjort, men detta har med de starkare formerna att göra. En annan vanlig biverkning är ökad ångest när ämnet lämnar kroppen, så det är viktigt att man förstår att det är ett utträdessymtom som går över, inte sin ursrpungliga ångest..

Hoppas detta hjälper :) Ciao!

Anmäl
2014-10-07 15:15 #5 av: Juicepaket

#4
Tack för ett jättebra svar! Uppskattas! :)

Kan jag föreslå för min psykolog att prova medicin? Eller är det hon som helt och hållet tar beslutet (och går vidare med ärendet??) om jag får eller inte får prova någon medicin?

Anmäl
2014-10-07 15:33 #6 av: Ebolaa

Du kan absolut be din psykolog om att få något utskrivet för din ångest. Det är vanligt att klienter ber om medicin. Det kan hända att hon eller han inte får skriva ut mediciner men då får du istället begära om att få gå till en psykiatriker, som är en läkare på området. Då remitterar hon dig vidare för ett besök hos en sådan som du kanske fortsätter träffa enkomst för medicineringen, för att hitta rätt medicin och dosering av den. Men du fortsätter förståss att gå till din psykolog som vanligt.

Ciao :)

Anmäl
2014-10-07 15:54 #7 av: Ebolaa

Angående det där om att ångesten "alltid har en orsak" så anser jag nog också det. Även om man får ångest mitt i allt så brukar det nog finnas en ursprungsorsak till att få det. Jag tycker att du ska fundera extra noga nästa gång du får ångest, eller efter att det börjar gå över, hur du kände innan ångesten dök upp. Ifall att det har att göra med någon viss känsla som triggar igång ångesten. Eller om det har med någon viss tanke som triggar det, att du funderar på vad som har "stört dig" det senaste dygnet, det kan vara någonting som ligger och gror som sedan blossar upp mitt i allt. Eller om du kanske eventuellt är på väg någonstans och får ångest. Visst kan det vara så att du aldrig får veta orsaken till din ångest, det kan till och med vara en neurologisk förklaring som du och din psykolog kanske kan reda ut. 

Kanske att du skulle ha ett ångest-block med dig överallt, som du skulle skriva i när du haft ångestsymtom för att kartlägga din ångest. Ifall om ångesten är kopplad till en viss tidpunkt på dygnet, plats, beroende på vad du ätit/druckit, tanke, känsla, omgivning, människor osv.. 

Kan bli intressant för dig själv att lära dig om din ångest.. :)

Anmäl
2014-10-07 16:27 #8 av: Juicepaket

#6/7
Okej tack, då ska jag försöka ta upp det ämnet med henne nästa gång vi träffas.
Ja det är en bra idé som du säger att verkligen fundera på varifrån ångesten kommer.... Hittills har jag inte alltid hittat orsaken men jag ska försöka tänka på det extra mycket hädanefter. Kanske skaffar jag mig ett block och skapar en egen undersökning av mig själv ;) är trots allt väldigt intresserad av psykologi!
Hur som helst, tack för dina svar, det har hjälp mycket! :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.