03. Allmän psykologi

Varför vill man bli skrämd?

2014-11-02 13:39 #0 av: Rumblebee

Tycker det här forumet passar bäst för min fråga. Eller snarare är det mer av en fundering än fråga.
Hur kommer det sig att folk vill titta på skräckfilmer eller spela skräckspel när det skrämmer en? Vet att inte alla gör det, men säkert en hel del.
Vad är det som gör att man vill bli skrämd? Jag kan gilla att se på skräckisar ibland, eller läsa en skräckbok. Mer sällan spelar jag skräckspel, men det händer ändå att jag gör det.
Det jag inte förstår med mig själv är att jag gärna försöker ge mig på spelet Slenderman. Även då det alltid slutar med att jag spelar knappt 15 minuter och sedan avinstallerar det för att jag tycker det är så otäckt. Varför blir det ändå då att jag en tid senare installerar det igen för att spela när det är så läskigt?
Har det gjorts någon studie på varför man medvetet utsätter sig själv för saker som tillfälligt skrämmer en? Eller har det helt enkelt att göra med att folk kan bli lite av adrenalinjunkies och helt enkelt vill känna den där rushen av adrenalin? Haha kanske svarade på min egen fundering nu

Anmäl
2014-11-02 13:48 #1 av: Skorpion76

TS: Det är faktiskt en väldigt bra fundering och så här i Halloweentider passar den alldeles utmärkt. Det är en fråga jag också ställer mig eftersom man faktiskt till och med kan bli skrämd från vetet på allvar.  Som du skriver finns det dem som tycker att det är väldigt kittlande även om de blir rädda, men om de har otur kan det sluta ordentligt illa!  

 Energy Pethead
Medarbetare: Synskadade, Funktionshindrade, Hjälpmedel

Sajtvärd för Nostalgi, Lekar
http://klotterplanket1.egetforum.se/

Anmäl
2014-11-02 13:57 #2 av: Magi-cat

Mänskligt lekbeteende för att under säkra former öva oss på situationer som kan vara farliga på riktigt.

" Rädslan håller oss ifrån farliga situationer, men vi är samtidigt nyfikna på nya upplevelser. För att våga upptäcka något nytt, måste vi utmana vår rädsla för det okända."

http://www.skovdenyheter.se/artikel/33111/darfor-vill-du-bli-radd

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2014-11-02 16:58 #3 av: MalinVirvelvind

Jag vet inte om jag har några vetenskapliga belägg direkt, men jag har en teori:

Det är naturligt att ha en dödsångest som kan vara mer eller mindre framträdande. Döden är oundviklig, det finns många frågetecken kring den och vi kan inte kontrollera den. Alltså vi kan till viss del öka våra förutsättningar till att leva ett långt och friskt liv, men döden kan komma när som helst. Detta är väldigt skrämmande.

Skräckfilm är också väldigt skrämmande, men vi dör inte av att se på en skräckfilm. Vi får ur oss den hemska skräck som vi bär inom oss i och med vår dödsångest, och får på så sätt avreagera oss, utan att vi för den sakens skull behöver se döden i vitögat och dö på riktigt.

Kanske? Glad

Anmäl
2014-11-02 17:32 #4 av: Rumblebee

#2 intressant om det är att det är lekbeteende för att öva oss. För då måste man i det undermedvetna vara medveten om att man övar sig, alternativt att man undermedvetet tänker låta en annan människa få öva sig genom att skrämma denna person.

#3 intressant ide :). Själv är jag inte rädd för döden, eller ja, jag blir inte rädd av att tänka på den i alla fall. Så för min del känner jag ingen slags lättnad.
Kan ju säkert vara så att genom att bli skrämda så tömmer vi oss på våra rädslor (eller helt enkelt andra jobbiga känslor), om än bara tillfälligt. För oftast sitter man ju lite på spänn om man spelar eller tittar på skräck.

Anmäl
2014-11-03 00:02 #5 av: Ebolaa

Åååh, han här förklarar det så bra ! :P kolla ett 8 minuter klipp på youtube

https://www.youtube.com/watch?v=PEikGKDVsCc

Vsauce is the best, hans youtube channel är riktigt intressant. Den borde ni checka in !

Anmäl
2014-11-03 15:50 #6 av: Rickard77

Jag ser aldrig på skräckfilm när jag är nykter längre, eftersom jag lider av panikångest och lätt skrämmer/ hetsar upp mig själv.  Vissa filmer går bra, men de ska vara av mer psykologisk karaktär (som The Shining t.ex.)

Men när man fått i sig några groggar går det att se på i stort vilken film som helst ;)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.