Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

01. Akuta situationer 02. Allmän psykiatri 03. Allmän psykologi 04. Personliga berättelser 05. Anhöriga 06. Behandling/Medicin 07. Beroende 08. Bipolär sjukdom/Manodepression 09. Depression/Ångest 10. Kronisk smärta påverkar själen 11. Neuropsykiatriskt 12. Personlighetsstörningar 13. Psykoser 14. Schizofreni 15. Stress/Tvångstankar 16. Sömnproblem 17. Tvångsvård/Rättsligt 18. Ätstörningar 20. Dagens fråga 21. Självtester 22. Stödorganisationer 23. Tänkvärt 24. Undersökningar 30. Bok/Filmtips 31. I Media 32. Positiva/Negativa 33. Skratta är nyttigt 34. Utanför ämnet 35. Om sajten/Om iFokus
03. Allmän psykologi

Sexmissbruk, hjälp.

2014-12-19 04:00 #0 av: EvelinaS-L

Är det någon som är vaken och har lust att hjälpa mig på traven med min psykologiuppgift ang. sexmissbruk?
Det jag behöver hjälp med är bilogiska- ,beteende- och psykodynamiska-perspektivet och hur det spelarroll när det gäller sexmissbruk.

Kram Evelina

Anmäl
2014-12-20 15:00 #1 av: Ebolaa

Hejsan! Intressant, jag avklarade nyss en teorikurs för psykologiska teorier inom socialt arbete och de du nämner är en del av de vi läste.

Alltså, alla teorier har ju uppkommit på grund av att människor försöker hitta en sorts förklaringsmodell för de beteenden de observerat hos människor, det finns ingen förklaringsmoddell som är den absoluta sanningen men de belyser människan från olika vinklar - så det är bra att vara inläst på hur olika man kan se på saker och ting :)

Nåväl.. Vad gäller biologiska orsaker till att någon hamnar i sexmissbruk har sin förklaring i eventuella "funktionsnedsättningar" som exempelvis psykiska sjukdomar som man  enligt denna modell bör behandla med någon form av medicin. Sexmissbruket kan ju till exempel vara ett uttryck för att personen lider av ångest eller en depression som gör att sex lindrar den psykiska smärtan för stunden - men är ett reellt problem för individen i det verkliga livet. Inom biologiska forskningen har man ju även funnit att barn föds med vissa ärftliga gener som kan göra dem lite mer sårbara för psykiska sjukdomar om de befinner sig i en miljö som med sämre förutsättningar. Vilket även kunde peka på att individen är utsatt för stress eller annat som gör att hon eller han använder sexet som flykt.

Vad gäller beteende antar jag att du har behaviorismens teori i åtanke? Enligt denna teori ser man att människor ofta upprepar beteenden som får dem att må bra -  så länge hon eller han inte hittat ett bättre alternativ för att hantera sexmissbruket, så kommer individen fortsätta med det.. Man pratar därför om positiv eller negativ förstärkning. Positiv förstärkning är när man uppmuntrar det personen gör som är bra, exempelvis när personen säger nej, inte haft sex med någon för att lindra smärta, raderat nummer eller vad det nu kan vara. Det gör att personen känner att det är värt att säga nej, den mår bättre. Negativ förstärkning är när man istället väljer ett annat (bra, eller önskvärt) beteende som gör att personen håller sig borta från missbruket. Det handlar om att personen ska göra annat så att frekvensen av aktiviteter som är kopplat till  missbruket istället minskar =mer av det goda och mindre av det onda, kan man kortfattat säga att negativ förstärkning handlar om. Negativ och positiv förstärkning ingår i den så kallade operanta betingningen. Betingning är teori om inlärning, den andra formen av betingning är den klassiska betingingen. Men den är inte nämnvärd i detta sammanhang.

Inom behaviorismen finns även den så kallade kognitiva beteende terapin där man även lägger fokus på tankarna och känslor som påverkar individen innan de utför ett beteende, som får dem att undvika känslor genom att fortsätta med sitt sexmissbruk osv. Där vill man att personen lär sig hantera de känslor och tankar som är kopplade till sexmissbruket för att personen ska bli bättre på att hantera sina känslor eller sitt tankeliv i vardagen.. 

Inom det psykodynamiska perspektivet finns två väldigt kända män, Sigmund Freud och Erik H. Erikson. Freuds fokus låg på människans drifter, han gjorde en modell för personlighetens uppbyggnad och även en modell för medvetandets nivåer. Han gjorde även olika faser av människans psykologiska utveckling som utgick från att barnet skulle lösa vissa konflikter kopplade till de olika utvecklingsfaserna. Beroende på om den löser konflikten bra eller inte kan det påverka personens psykiska hälsa i framtiden. Erikson kom senare att utveckla denna teori så att barnets utveckling också påverkas av andra faktorer som mijön, de sociala nätverkets påverkan men även biologiska faktorer som kan spela in på den psykologiska utvecklingen. Enligt denna teori kan sexmissbruk ses som ett uttryck för en olöst konflikt eller någonting i individens uppväxt som  gör att den inte mår bra idag. Det kan handla om ett barndomstrauma eller dåliga relationer till viktiga personer i ens omgivning som får individen att använda sin kropp i destruktiva syften. Det kan handla om en dålig självbild eller att de tror att de inte är värda något bättre...

Ojj vad långt det blev :P hihi, om du undrar över något så säg bara till ! Ciiao 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.