05. Anhöriga

Onormal faster.

2014-12-29 17:41 #0 av: [Yllhilda]

På uppdrag av en kompis ska jag nu berätta om hennes faster. 

Min kompis har vid mer än ett tillfälle stört sig på att alla i hennes familj(utom henne själv, sin bror, svärmor och mamma) låtsas som att inget är fel, detta trots att hon beter sig som någon i tidiga tonåren, har svårt med komplicerade tankebanor, bryr sig föga om hygien och har vid ett flertal tillfällen blivit avlurad pengar av sina pojkvänner.

Hon var en hyfsat normal 10-åring, men efter det verkade hon sluta utvecklas mentalt. Hon hade svårt med skolan och problem att få kompisar pga hon var så udda. Som vuxen har hon bara drogmissbrukare, alkoholister och andra med psykiska problem som vänner, vilket jag och min kompis tror kunnat undvika om hon redan från start fått det stöd hon behövt.

I och med att familjen inte velat erkänna att hon har problem har det skapat inte bara problem för henne själv utan även för andra. När en stor summa pengar ärvdes gjorde hennes gode man misstaget att satta in allt på fasterns konto utan att ens höja på ögonbrynet, detta trots att hon har gott om skulder. Ingen i familjen meddelades om detta, och innan någon visste ordet av hade fastern lurats på hela denna summa av sin pojkvän. Min kompis blev såklart rasande, inte bara för att pengarna som försvann tillhörde alla barnbarn, utan att resten av familjen lät det passera med att säga "Ja, men du vet hur hon är. Ingen ide att bli arg" och samtidigt fortsätta insistera med att hon inte är i behov av hjälp. 

Ingen blir arg när hon gör fel och ett enkelt "förlåt" får henne ur varje knipa. Att prata med familjen om detta går inte heller, varje fråga om undersökning förkastas, och min kompis tog exemplet att om hon hade gjort som fastern hade hon inte kommit undan lika lätt, men det verkar ingen vara villig att erkänna. 

Frågan hon då vill ha svar på är om det är någon som känner igen detta och kanske har lite info att ge. 

¨* Den som gapar efter galen fågel ser inte skogen för alla ben *¨
Medarbetare på virkning och gravid ifokus.

Anmäl
2014-12-29 17:49 #1 av: Maria

Fastern verkar ju vara en vuxen kvinna och då måste väl någonting ha föranlett till att hon har en god man...eller? Någonstans på vägen måste man ju insett att hon är oförmögen att klara vissa saker själv.

/Maria

 

Anmäl
2014-12-29 17:54 #2 av: [Yllhilda]

#1 Det är det som hon är så frustrerad över. Det är inte logiskt. Alla som är nära släkt med henne lever som i en gemensam förnekelse-bubbla, och de som påpekar detta får en åthutning.

Deras enda förklaring till hennes beteende är att när hon var liten ville hon inte växa upp, och att hon därför inte heller gjorde det. Funderar

¨* Den som gapar efter galen fågel ser inte skogen för alla ben *¨
Medarbetare på virkning och gravid ifokus.

Anmäl
2014-12-29 17:58 #3 av: Maria

OK, man skyddar henne på något märkligt sätt.

Är det inte bara att strunta i. Pengarna var ju fasterns egna och trist nog verkar hon ha gjort slut på dem men det kan man ju inte göra mycket åt i efterhand mer än möjligtvis ställa den gode mannen till svars.

/Maria

 

Anmäl
2014-12-30 13:13 #4 av: [Yllhilda]

Pengarna var ju inte hennes, det var alla barnbarns. Att den gode mannen inte tänkte efter när han gav henne en onormalt stor summa pengar är helt klart fel, men ingen i familjen vill prata om det så det är inte mycket min kompis kan göra.

¨* Den som gapar efter galen fågel ser inte skogen för alla ben *¨
Medarbetare på virkning och gravid ifokus.

Anmäl
2014-12-30 13:17 #5 av: Maria

Hur kunde den gode mannen ge henne någon annans pengar? Det borde man kunna anmäla.

/Maria

 

Anmäl
2014-12-30 15:31 #6 av: [Yllhilda]

Jo, hon själv kunde anmäla, men hon kände inte för att ta strid med familjemedlemmar som skulle kritiserat henne för det.
Det är ju för övrigt inte det hon tycker är viktigast. Som skrevs i #0 vill hon veta om det finns någon som som känner någon som är som fastern.

¨* Den som gapar efter galen fågel ser inte skogen för alla ben *¨
Medarbetare på virkning och gravid ifokus.

Anmäl
2015-01-02 09:41 #7 av: Ebolaa

#0 Alltså, det är svårt att diagnosticera om det var det du ville att vi skulle göra eftersom det som beskrivs inte är några vidare personliga drag.. Du beskriver mera yttre faktorer än inre, och det är ju det som syns på utsidan men som egentligen är effekten av någonting annat... Om du förstår vad jag menar..

Det är nog många som har en närstående som din kompis faster, hon verkar vara en någorlunda speciell person. Det jag vill påpeka är att det inte är konstigt att hon umgås med människor i olika former av social utsatthet, lika barn leka bäst, som man brukar säga. 

Människor som har haft svårt i skolan har också haft sämre förutsättningar än andra, precis som du säger, kanske detta hade kunnat undvikas om hon hade fått ett bättre stöd. Men umgänge kommer ganska naturligt med andra faktorer, hon identifierar sig helt enkelt med människor av "lägre social status", det är ju okej så länge hon umgås med personer som vill henne väl, men hon behöver stärka sin självkänsla så att hon bättre kan lägga gränser och se sitt eget värde. Hennes umgänge med dåliga personer lär falla bort så fort hon blivit starkare i sig själv. 

Jag förstår dock din frustration, det är faktiskt bättre att vara ärlig mot personer än att bara låta saker och ting gå vägen. Hon behöver förstå allvaret i det hela. En anmälning borde ju någon av er andra kunna göra, det borde gå under allmänt åtal eftersom det förmodligen skulle rubriceras som stöld och ni är så många som blir lidande av det osv... Den gode mannen är under ett tjänsteavtal som han skall följa, samtidigt har de även en viss plan som faktiskt ska följas, det är ju det som de gode männen är till för. Släkten borde verkligen ta kontakt med socialtjänsten om hur denne gode mannen skött sitt uppdrag..

Orsaken till att många kanske rycker lite på axlarna eller inte vill ta tag i en sån här sak kan bero på att de testat förut, med mindre goda resultat, eller kanske att de inte känner att de vet hur de ska gå till väga, eller känner sig obekväma att "lägga sig i"... Människor i behov av hjälp kan inte heller ta emot den om de inte vill förändra sig, eller om de inte har någon sjukdomsinsikt. Vet du om familjen gjort något "ingripande" förut, eller frågat om hon velat gå och träffa någon att prata med? 

Det kanske även kunde gå under en LPT (lag om psykiatrisk tvångsvård) , eftersom att hon inte är i stånd att ta egna vettiga beslut... Detta gör man också inom socialtjänsten, så jag skulle verkligen vända mig dit om jag var en i familjen.

Det är verkligen en tråkig situation kring denna kvinna, man får hoppas att det ska bli bättre för henne med tiden och att folk vågar lägga sig i, de gör henne i så fall bara en tjänst i slutändan. Lycka till !

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.