03. Allmän psykologi

Förmågan att påverka andras värderingar

2015-02-26 07:28 #0 av: Skorpion76

Ja, tyvärr har föräldrar en fruktansvärd makt att påverka sina barn i värderingar som jag många gånger tycker är riktigt otäck. Ta bara ett sådant exempel som att de säger till barnet att det måste lova någonting. Nu säger du säkert att det handlar om fostran och självklart är det så, men i den situationen ger de inte barnet möjlighet att tänka efter vilken värdering han eller hon själv har. När barnet lovar att uppföra sig är det tvunget att se sina föräldrar rakt i ögonen för att på så sätt verkligen bekräfta att det säger ja och menar det. Om barnet ser ner i backen tycker inte föräldrarna att de får en önskad kontakt och även om barnet har sagt ja kanske föräldern säger att han eller hon inte hörde.  

Jag vet inte om min reaktion är överdriven, men jag känner att jag blir ställd av det här. Jag tycker bara att det är obehagligt och jobbigt Den här posten har sitt ursprung i den här tråden:
http://multikulturellt.ifokus.se/discussions/54e5ab19ce12c47740003a61-tankar-ang-sjal?discussions-1

 Energy Pethead
Medarbetare: Synskadade, Funktionshindrade, Hjälpmedel

Sajtvärd för Nostalgi, Lekar
http://klotterplanket1.egetforum.se/

Anmäl
2015-02-26 14:10 #1 av: Maria

Har du blivit uppfostrad så att du är tvungen att titta dina föräldrar i ögonen och lova någonting så kan jag förstå att det känns jobbigt, och att om barnet ser ner i backen så duger det inte. Det låter ju helt skruvat.

Jag hoppas och tror att det inte fungerar så i de flesta familjer.

Jag känner i alla fall inte igen mig i min egen familj eller hos de vi känner.

/Maria

 

Anmäl
2015-02-26 17:35 #2 av: Skorpion76

Det är säkert olika hur man gör i olika familjer, men pappas fostran har sett sådan ut och om jag inte har lytt han eller han och mamma hotat med att jag inte får min vilja igenom.  Titta i ögonen vet jag inte om han har krävt, men att titta på den man pratar med är ett vanligt krav . Det är ett tecken på att man lyssnar.

 Energy Pethead
Medarbetare: Synskadade, Funktionshindrade, Hjälpmedel

Sajtvärd för Nostalgi, Lekar
http://klotterplanket1.egetforum.se/

Anmäl
2015-02-26 17:36 #3 av: Maria

Men nu är du ju såpass gammal att du har egna värderingar och kan avgöra själv vad som är rätt eller fel.Skämtar

/Maria

 

Anmäl
2015-02-26 17:44 #4 av: Skorpion76

Jo, det är jag och jag har blivit väldigt ifrågasättande.

 Energy Pethead
Medarbetare: Synskadade, Funktionshindrade, Hjälpmedel

Sajtvärd för Nostalgi, Lekar
http://klotterplanket1.egetforum.se/

Anmäl
2015-02-28 21:08 #5 av: Candela

Jag tycker det är bra att få ögonkontakt med sitt barn när man ska tala om något allvarligt; i alla fall mina barn fortsätter bara att tramsa sig, skratta bort saker och låtsas som ingenting annars. Den ena vet man inte ens om han hör vad man säger, för han har en tendens att vara inne i sina egna tankar.
Hota ska man ju inte göra, men ett allvarligt snack tycker jag kräver ögonkontakt om man är osäker på att barnet faktiskt lyssnar.

Anmäl
2015-03-01 10:53 #6 av: Milly82

Gäller det inte lika gärna vuxna? Tittar man inte ofta på den man pratar med? Ja .. inte att man stirrar och måste ha konstant ögonkontakt förstås  men om personen hela tiden tittar åt ett annat håll skulle jag vara osäker på om det jag sagt gått fram.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.