Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen 01. Akuta situationer 02. Allmän psykiatri 03. Allmän psykologi 04. Personliga berättelser 05. Anhöriga 06. Behandling/Medicin 07. Beroende 08. Bipolär sjukdom/Manodepression

09. Depression/Ångest 10. Kronisk smärta påverkar själen 11. Neuropsykiatriskt 12. Personlighetsstörningar 13. Psykoser 14. Schizofreni 15. Stress/Tvångstankar 16. Sömnproblem 17. Tvångsvård/Rättsligt 18. Ätstörningar 20. Dagens fråga 21. Självtester 22. Stödorganisationer 23. Tänkvärt 24. Undersökningar 30. Bok/Filmtips 31. I Media 32. Positiva/Negativa 33. Skratta är nyttigt 34. Utanför ämnet 35. Om sajten/Om iFokus
08. Bipolär sjukdom/Manodepression

Fel-diagnosticerad med bipolär sjukdom?

2015-03-02 13:57 #0 av: Candela

Min nuvarande läkare tycker att jag är fel-diagnosticerad med bipolär sjukdom. Det kom han fram till efter att ha låtit mig berätta min livshistoria på en halvtimme (han hade inte tid att lyssna längre än så). Jag blev stressad och glömde nog bort hälften (eftersom jag har en väldigt invecklad och lång historia av psykisk sjukdom).

Den förra läkaren som satte diagnosen hade visserligen inte heller någon grundlig utredning, men där pratade vi i alla fall drygt en timme, jag upplevde att han lyssnade mer på mig, och jag kände mig inte så stressad och kände att jag fick fram vad jag ville säga. Han lät mig prova lamotrigin för att se om det hjälpte mina symtom, vilket det verkligen gjorde! Därefter gav han mig diagnosen.

Jag vet inte om den nya läkaren har tagit bort diagnosen från min journal eller ej, borde han inte berätta det i så fall?

Så frågan är - vem har rätt egentligen? (Kanske anser ni inte att en diagnos på papper är så viktig, så länge man får hjälp med rätt medicin och behandling, men i mitt fall kan det vara avgörande. )

Anmäl
2015-03-02 15:27 #1 av: Geru

Oavsett vad läkaren tycker du har skulle jag inte sätta en diagnos, eller vilja ha en diagnos, utan en ordentlig utredning gjort av rätt personer.

Anmäl
2015-03-02 16:36 #2 av: Candela

Vad är en "ordentlig" utredning? Googlade och fick upp följande:

DIAGNOSTIK


Det finns ingen vedertagen diagnostisk biomarkör för bipolär sjukdom. Diagnosen är klinisk och ställs efter en noggrann anamnes med stöd av kliniska skattningsskalor. Anamnesen bör utöver det aktuella tillståndet omfatta en kartläggning av: 
 

  • det långsiktiga förloppet
  • tidpunkt och omständigheter för debut
  • ärftlighet för psykisk sjukdom och självmord
  • effekt av tidigare behandling
  • förekomst av missbruk
  • icke-psykiatriska sjukdomar och deras behandling
  • den sociala situationen

En suicidriskbedömning ska göras. Beakta hur personen förändrats relativt sitt normala tillstånd. Som stöd till den kliniska intervjun finns skattningsskalor som ska användas på rätt indikation. Exempelvis: 
 


De övre punkterna gick vi igenom i samtalet, och så fyllde jag i MDQ- och MADRS-formulären. Alkohol-formuläret känner jag också igen, så det är möjligt att jag gjorde även det? (Minns inte riktigt.) 


Det var en överläkare i psykiatri jag pratade med, och som satte diagnosen.

Anmäl
2015-03-03 14:48 #3 av: Geru

#2 Av vad jag har förstått så tar det runt 10 timmar att göra utredningen, dessa sprids då ut på flera samtal, men det finns självklart fall som tar mer tid, och fall som tar mindre tid. Jag är väldigt övertygad om att en psykolog måste vara med i processen.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.