12. Personlighetsstörningar

Varför blir jag så trött av närhet??

2015-04-13 09:47 #0 av: JohannaN

Jo, det är som så här att jag lidit av borderline (emotionell personlighetsstörning) i hela mitt liv där det blev som starkast när jag skulle fylla 12 år. Har även Aspergers syndrom samt ADD.
Vid 12 års ålder började mina problem bli tydliga och blev värre och värre under åren som kom. Detta innebar att jag fick problem med personer i min omgivning så som vänner, kärlek mm.
Det i sin tur innebar att jag inte hade närhet, inte någon som brydde sig och jag gjorde allt i min makt för att få folk att se mig så som drack enorma mängder alkohol där jag nästan strök med, skrev självmords-lappar mm.
Jag blev allt mer avvisad och ända gång som jag fick närhet var när jag vart så full att personerna satt vid min sida på grund utav oro och medkänsla för tillståndet inte för att dom tyckte om mig (på den tiden hade jag mycket människor "vänner" runt mig men inte någon som vart min kompis rakt av så som jag ser det idag).

Nu är jag i en helt annan situation där jag nu tillhör ett boendestöd där en kille och jag har fattat tycke för varandra och där folket runt omkring vill vara nära, sitta nära mm. Men varje gång jag får närheten så blir jag så trött och kan till och med somna. Vad är det som händer, varför sker detta ?? är det något som ni vet något om här??

För er som vill veta är jag 30 år gammal och i 30 år har jag kämpat med att få närhet men inte fått det.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2015-04-13 09:57 #1 av: Sommarek

Det kanske inte är så underligt - tänk dig att du på 30 år aldrig har joggat, och helt plötsligt börjar. Vad händer? Jo, du blir trött. Att umgås är något som de flesta av oss måste lära sig; somliga har lättare för det än andra. Somliga, som jag, blir dessutom trötta av att umgås mycket, även om det är med folk man tycker om, medan andra i sin tur får energi av det. Det låter som att du är lite ovan, helt enkelt.   ;)

Anmäl
2015-04-13 09:58 #2 av: kalltkaffe

Jag kan också bli trött av närhet men tror det är alltingen för att jag slappnar av (är ofta spänd och stressad annars) eller så är det för jag är ovan och då blir det jobbigt psykiskt på nå vis och då blir kroppen trött?

Anmäl
2015-04-13 10:01 #3 av: OlgaMaria

Vet inte riktigt, men det kan ju vara en stark tillfredställelse som får den effekten i dig, att du kan somna. Jag tror att du ska tänka kring det att det är något bra som händer i dig och i din kropp och tillåt dig själv att reagera som du gör. Längre fram i tiden när närhet kanske blir något mer vanligt och naturligt för dig kommer du kanske inte reagera likadant, men nu är det kanske en läkeprocess som händer varje gång du får känna lite närhet. Bara acceptera det som händer och se det som något bra! :)

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2015-04-13 16:20 #4 av: JohannaN

tack för svar allihopaGlad det är så pinsamt när man somnar för det är ju ändå en situation som skall vara mysig och njutas men jag somnar, mycket pinsamt faktiskt men så kan jag ju inte hjälpa det.
Ni har nog rätt, har haft oerhört svårt med närhet också då jag inte fått uppleva det samt att eftersom jag inte fått så mycket närhet har jag också varit oerhört känslig för beröring så nog är det en process alltidFunderar

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2015-04-13 20:35 #5 av: Zadeira

Jag har i perioder samma upplevelser med min pojkvän. Så fort vi sitter nära och ska se film eller liknande så somnar jag som en stock. Jag har också Borderline och haft svåra tonår med mycket missbruk av sex och närhet som enda sättet att uppleva att duga och vara tillräcklig. Sedan jag träffade min pojkvän och fick min diagnos samt började behandling så är det verkligen "hopplöst" i perioder att vara nära utan att jag somnar.

I mitt fall beror tröttheten helt enkelt på att jag för en gångs skull på MÅNGA år kan slappna av i närheten av nån annan. Jag känner mig så fullständigt trygg och bekväm med pojkvännen att all spänning släpper och jag somnar. Dessutom är det en ovanlig situation att närhet kan vara skönt och nya saker brukar vara utmattande i början.


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.