Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

01. Akuta situationer 02. Allmän psykiatri 03. Allmän psykologi 04. Personliga berättelser 05. Anhöriga 06. Behandling/Medicin 07. Beroende 08. Bipolär sjukdom/Manodepression 09. Depression/Ångest 10. Kronisk smärta påverkar själen 11. Neuropsykiatriskt 12. Personlighetsstörningar 13. Psykoser 14. Schizofreni 15. Stress/Tvångstankar 16. Sömnproblem 17. Tvångsvård/Rättsligt 18. Ätstörningar 20. Dagens fråga 21. Självtester 22. Stödorganisationer 23. Tänkvärt 24. Undersökningar 30. Bok/Filmtips 31. I Media 32. Positiva/Negativa 33. Skratta är nyttigt 34. Utanför ämnet 35. Om sajten/Om iFokus
34. Utanför ämnet

Erfarenheter av socialen?

2015-06-25 04:11 #0 av: anonymatjej123

Min psykolog har kontaktat socialen och väntar på att de ska höra av sig. Vad är era erfarenheter/ någon ni känners erfarenheter av soc? Hjälpte dom er? Med vad? Hur? 

Tacksam för alla svar! 

Anmäl
2015-06-25 08:35 #1 av: Allt oviktigt

Svårt att ge ett enkelt svar eftersom det skiljer sig rätt ordentligt åt om man bara går hos dem för försörjningsstöd eller om det gäller något annat.  Du får nog lov att skriva lite mer om varför du ska dit

Anmäl
2015-07-13 01:08 #2 av: anonymatjej123

#1 Jag är 17 år och har haft depression i ca 5 år. Jag är själv inte säker på varför jag drabbades av depression men har haft det ganska jobbigt hemma då min mamma är psykiskt sjuk och det är bara allmänt stökigt hemma. Det är mycket bråk mellan alla i familjen, jag mamma pappa och min storebror. Men det har liksom aldrig hänt något "allvarligt", ingen som slåss eller så. Men jag känner ändå att jag inte tror att jag kan bli bättre så länge som jag bor här hemma, då min familj ständigt får mig att må sämre och omedvetet triggar mitt självskade beteende. 

Så för ett par månader sedan lämnade min psykolog in en oros anmälan. Hon har inga svar på vad de kan göra för mig. 

Är på sätt och vis glad för att hon gjorde det, då jag känner att något måste ändras, samtidigt som jag är livrädd för att prata med soc om mina föräldrar ska va med (Kan prata själv med soc men inte med mina föräldrar). Har flera gånger haft typ familjeterapi med mina föräldrr och det har alltid slutat med att allt blir värre. 

Har dessutom hört mycket negativt om soc, och dessutom vet jag inte vad de kan göra i ett fall som mitt?

Jag orkar inte detta mer... 

Anmäl
2015-07-13 09:32 #3 av: Allt oviktigt

Soc kan vara riktigt bra och de kan vara en plåga,

Det soc kan göra för dig om de anser att det är befogat är att hjälpa dig med ett annat boende. Vad det är för typ av boende som kan komma ifråga kan jag bara gissa. Det kan vara en egen lägenhet med tanke på din ålder eller ett familjehem. Eller så kan det vara så att de anser att det bästa för dig är att bo kvar hemma och då kan de fungera mer som stöd.

Försök att vara så ärlig som möjligt mot soc och berätta hur du mår och vad du tror är bäst för dig

Anmäl
2015-07-13 13:54 #4 av: anonymatjej123

Okej, men hur långt gäller deras tystnadsplikt när det gäller minderåriga? Är en del saker jag känner att jag inte kan berätta då jag är rädd att de ska berätta för mina föräldrar. 

Anmäl
2015-07-14 06:29 #5 av: Allt oviktigt

Vad jag kunde se så är det inte reglerat i socialtjänstlagen. Efter lite mer letande så hittade jag det här stycket på Bris hemsida. "

När barnet inte vill att föräldrarna ska veta

När ett barn har uppnått en viss mognad och utveckling kan föräldrarna inte längre kräva att få veta vad barnet har berättat för till exempel en läkare eller socialsekreterare. Det finns ingen bestämd åldersgräns när föräldrarnas möjligheter att råda över sekretesskyddade uppgifter minskar utan hänsyn måste tas till det enskilda barnets ålder, mognad och utveckling i övrigt."

Så det verkar i stor utsträckning vara upp till den enskilda socialsekreteraren. Jag kan tyvärr inte ge dig ett bättre svar.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.