17. Tvångsvård/Rättsligt

Avskiljande

2016-01-23 01:13 #0 av: Elisiajohansson

Vid vilka olika situationer används isolering och bältning när man är inlagd?
Har jag förstått rätt att isolering endast används om man stör andra patienter & bältning om man är en fara för sig själv eller vård personal? Eller kan tex isolering förekomma vid fler situationer? Vilka isåfall

Anmäl
2016-01-23 02:53 #1 av: Elisiajohansson

En till fråga.

Finns de nåt tillfälle personalen tillkallar polis? eller hanterar dom alla situationer själva?

Anmäl
2016-01-23 18:41 #2 av: Elisiajohansson

Ingen som vet?

Anmäl
2016-01-23 21:32 #3 av: Solanum

Jag tror att personalen har full koll. Och om inte kallar de på polis.

Anmäl
2016-01-23 21:40 #4 av: Zadeira

Denna länken hittade jag på google om LPT (tvångsinläggning) och känns som den svarar på dina frågor.

Bältesläggning

Är tillåtet under tvångsvård, patienten får ligga bältad max 4 timmar, längre endast vid synnerliga skäl och socialstyrelsen skall då omedelbart underrättas. Bältesläggning är tillåtet då patienten riktar aggressivt beteende mot sig själv, medpatienter eller vårdpersonal, och det måste finnas omedelbar fara för allvarlig skada.

Sjuksköterskor får lägga patienter i bälte men primärjour (”psykjouren”) skall omedelbart kontaktas och bedöma patienten. Om patienten måste ligga bältad mer än 4 timmar måste bakjour tillkallas.

Om en patient är fastspänd måste det alltid finnas personal närvarande i rummet.

Avskiljande/Isolering

Får pågå max 8 timmar, och kan komma att bli aktuellt om patienten allvarligt försvårar vården av andra patienter på grund av aggressivt eller störande beteende. Beslut om avskiljande fattas av specialist i psykiatri.

https://bitchslapbarbie.wordpress.com/2009/04/19/lpt-lagen-om-psykiatrisk-tvangsvard/


Anmäl
2016-01-28 20:03 #5 av: Allt oviktigt

Det här med avskiljning är det lite si och så med hur avdelningarna tolkar det.  Har suttit på en avd där de envisades med att avskiljningen enbart var när patientens dörr var stängd. Var inte dörren stängd handlade det i deras värld ej om avskiljning fast patienten inte hade någon möjlighet att kommunicera med andra patienter. Jag blev utsatt för det och nej jag störde inga andra patienter utan det handlade om att lättaste sättet att ha koll på mig var att inte låta mig lämna rummet. Det ledde till en anmälan till IVO och jag fick rätt, de konstaterade att det jag utsattes för var avskiljning under ett par veckor

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.