06. Behandling/Medicin

Varför illamående av SSRI?

2016-06-14 23:53 #0 av: IceTee

Hoppas den här frågan hör hemma här

Vad är det som gör att man mår illa av SSRI egentligen? Jag vet att man kan göra det, men varför?

Medarbetare på Skor iFokus

Anmäl
2016-06-15 00:57 #1 av: [Klave]

"Illamående är en vanlig biverkning av SSRI-preparat. Detta lindras om man intar medicinen tillsamans med måltid. Vanligen är denna biverkning övergående på ett par veckor om patienten fortsätter behandlingen."
- http://encyklomedica.se/nya-kompendier/psyk/ssri/

"Mirtazapin påstås även minska de sexuella biverkningarna från SSRI-preparat genom blockad av serotoninreceptorerna 5-HT2- och 5-HT3. Det är stimulansen av dem, vilken uppstår vid användning av SSRI, som tros ligga bakom de sexuella biverkningarna och det illamående som SSRI-preparat kan medföra."
-https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Mirtazapin

Anmäl
2017-05-08 20:11 #2 av: Elvira77

Om tarmen är irriterad så släpper de enterokromaffina cellerna ut mer serotonin för att få tarmen att röra sig fortare, så att den snabbt töms på ohälsosamma ämnen. Om serotonin utsöndras fortare än monoaminoxidas bryter ned och blodplättar tar upp det så kommer serotoninkoncentrationen i blodet att stiga. Det vattenlösliga serotoninet kan inte passera fettlagret runt hjärnans blodkärl. Undantaget är kemotriggerzonen vid kräkcentrum. Kemotriggerzonen känner av serotoninkoncentrationen med hjälp av 5-HT3-receptorer och kan på så sätt utlösa kräkning. Medicinska ingrepp som irriterar tarmen, såväl kirurgi, strålbehandling som läkemedel, får de enterokromaffina cellerna att utlösa serotonin som skapar illamående. Genom att i förebyggande syfte ge patienten läkemedel som blockerar 5-HT3 kan man motverka detta.[55]  

Från Wikepedia. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.