Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

01. Akuta situationer 02. Allmän psykiatri 03. Allmän psykologi 04. Personliga berättelser 05. Anhöriga 06. Behandling/Medicin 07. Beroende 08. Bipolär sjukdom/Manodepression 09. Depression/Ångest 10. Kronisk smärta påverkar själen 11. Neuropsykiatriskt 12. Personlighetsstörningar 13. Psykoser 14. Schizofreni 15. Stress/Tvångstankar 16. Sömnproblem 17. Tvångsvård/Rättsligt 18. Ätstörningar 20. Dagens fråga 21. Självtester 22. Stödorganisationer 23. Tänkvärt 24. Undersökningar 30. Bok/Filmtips 31. I Media 32. Positiva/Negativa 33. Skratta är nyttigt 34. Utanför ämnet 35. Om sajten/Om iFokus
03. Allmän psykologi

Kan en skolas rykte påverka elevernas prestation?

2018-01-19 14:22 #0 av: iluvkottar

Hej! Jag har kanske tänkt byta ämne på mitt gymnasiearbete till något om hur en skolas rykte kan påverka eleverna. Jag tänker att en skola som har ett akademiskt och fördelaktigt rykte kan ha positiv inverkan på elevernas resultat och vica versa.  Tror ni detta skulle kunna stämma och vara intressant att undersöka? Vilken teori skulle man isf kunna utgå ifrån? Jag tänker mig att det finna massa psykologiska teorier som skulle kunna förklara typ något som självuppfyllande profetia? 

Tack!! Ellen

Anmäl
2018-01-19 14:27 #1 av: Farwuq

Jo det kan nog stämma.
Gymnasievalet styra nog bl.a. av föräldrarnas sociala status och utbildning.
Om många av »bättre klass« väljer en viss skola, så förbättras ryktet och ännu fler med »god bakgrund« söker sig dit.
Det ena ger det andra.

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2018-01-19 16:05 #2 av: OnlineCores

Håller med #1 om att föräldrars livssituation påverkar, men jag tror att den vanligaste anledningen är kompisar. I skolverkets rapport 2004 så visade det sig att föräldrarna hade större inflytande på landsbygden än i storstäderna, då barnen var mera självständiga i städerna.

Det går nog att reda ut om skolans rykte påverkar gymnasievalen. Dock tror jag att det finns andra parametrar som har en mycket större påverkan av det valet. Såsom föräldrarnas inflytande på barnen, kompisars val, gymnasiemässor eller media.

Men som sagt, du är intresserad i att reda ut om det finns en sån påverkan, och inte hur stor den är. Ett fenomen som självuppfyllande profetia är något som man främst pratar om på individnivå, men det borde också kunna uppkomma i samband med en s.k. masspsykos också, alltså att samhället eller en social grupp tror att det har en påverkan, och därmed skapar en tro som alla börjar anpassa sig till.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.