Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

01. Akuta situationer 02. Allmän psykiatri 03. Allmän psykologi 04. Personliga berättelser 05. Anhöriga 06. Behandling/Medicin 07. Beroende 08. Bipolär sjukdom/Manodepression 09. Depression/Ångest 10. Kronisk smärta påverkar själen 11. Neuropsykiatriskt 12. Personlighetsstörningar 13. Psykoser 14. Schizofreni 15. Stress/Tvångstankar 16. Sömnproblem 17. Tvångsvård/Rättsligt 18. Ätstörningar 20. Dagens fråga 21. Självtester 22. Stödorganisationer 23. Tänkvärt 24. Undersökningar 30. Bok/Filmtips 31. I Media 32. Positiva/Negativa 33. Skratta är nyttigt 34. Utanför ämnet 35. Om sajten/Om iFokus
20. Dagens fråga

Hjälp!

2019-07-25 12:38 #0 av: Lojsan15

Hej, jag tror att jag har antisocial personlighetsstörning. Jag tror att jag ”tvingat” mig själv att bli en, enligt mig så är det en bra grej. Jag tycker om kontroll och tycker om att göra andra rädda. Har sen jag varit liten, varit en dramaqueen, kan gråta på beställning osv. Jag har känslor men kanske redan vid 13 års ålder började jag undra vad det är för fel på mig. Jag går på antidepressiva och equasym. Jag tror att jag är ”besatt” vid tanken att vara sociopat att jag typ blivit en, har haft så i ungefär 3-4 år. Jag lyssna på låtar som handlar om det, tvingade mig själv att kontrollera andra, säger till andra att jag är en psykopat osv. Älskar tanken av kontroll, få vad jag vill o sånt. Jag hade problem med ”rastlöshet” därav fick jag diagnosen adhd, men har ALLTID känt att det är något annat inom mig som är på något sätt mörkt, och jag säger inte att det är dåligt. Jag har haft många förhållanden men det längsta har varit i 3 månader och jag blev galen, så han gjorde slut. Det börjar alltid med att jag känner kärlek osv till personen, men sen när personen inte svarar så förlorar jag tillit. När jag menar att personen inte svarar så menar jag att personen svarar inte på kanske 10 minuter, förut så blev det så grovt att jag började skicka bilder till mitt ex när jag skadade mig själv för att han ska fatta att han måste svara. När någon säger att vi ska ses så måste jag veta 100%, annars förlorar jag tilliten till personen. Varför är jag såhär? Jag hade problem med att ljuga när jag var yngre, älskade att få uppmärksamhet. Ljög om många grejer, jag ljög tex om att jag gick på olika typer av danser för att få andra o dras till mig. Jag har alltid varit lite utanför i skolan. Jag förväntar mig ett seriöst svar av någon som vet vad den pratar om

Anmäl
2019-07-27 22:55 #1 av: Lona

Hej!
Jag kommer att ge dig svaret du inte ville ha; det är omöjligt att ställa en diagnos via några rader på nätet. Psykiatriska diagnoser kan vara svåra att ställa även efter flera utredningar av en specialist, i synnerhet när det gäller komplexa dyssociala personlighetsstörningar som psykopat och sociopat.

Många diagnoser går dessutom i varandra även om just psykopat och sociopat är tydligt åtskilda (åtminstone i teorin). Att folk läser massa felaktiga fakta och uppfattningar på nätet och i kvällspressen gör inte saken bättre - få vet vad en psyko- eller sociopat egentligen är. Det är ett uttryck man helt enkelt slänger sig med när man tycker att någon är oempatisk eller "udda och elak".

Berättade du det du beskrivit ovan när de gjorde din utredning för npf?

Det vettigaste du kan göra just nu är att tala med den läkare/mottagning som skriver ut din aktuella medicin. Du kan också vända dig till din vårdcentral eller skriva en direktremiss till en psykiatrimottagning. Svårigheten är väl att bli tagen på allvar och inte bara viftas bort med att det är "dumheter" eller "trams".

Hur ser du på framtiden? Vad kan du själv tänka dig att du behöver hjälp/behandling för och vad vill du nå för resultat? Det är viktiga bitar att fundera på, om inte annat kommer de sannolikt att fråga dig det om du söker psykiatrisk hjälp.
Att få en korrekt diagnos och hjälp att "förstå" den kan hjälpa i sig, att man lättare kan acceptera och anpassa sig till de svårigheter man har.

"Jag är inte klok men jag är smart!"
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.