Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

01. Akuta situationer 02. Allmän psykiatri 03. Allmän psykologi 04. Personliga berättelser 05. Anhöriga 06. Behandling/Medicin 07. Beroende 08. Bipolär sjukdom/Manodepression 09. Depression/Ångest 10. Kronisk smärta påverkar själen 11. Neuropsykiatriskt 12. Personlighetsstörningar 13. Psykoser 14. Schizofreni 15. Stress/Tvångstankar 16. Sömnproblem 17. Tvångsvård/Rättsligt 18. Ätstörningar 20. Dagens fråga 21. Självtester 22. Stödorganisationer 23. Tänkvärt 24. Undersökningar 30. Bok/Filmtips 31. I Media 32. Positiva/Negativa 33. Skratta är nyttigt 34. Utanför ämnet 35. Om sajten/Om iFokus
02. Allmän psykiatri

Svårt att få rätt hjälp!

2020-03-03 18:42 #0 av: Mia-45

Min son har psykisk ohälsa som GAD, ospec. perosnlighetsstörning, agorafobi m.m.
Han har aktivitetsersättning och har så haft i 3 års tid. 
Under dessa tre år så är det ingen läkare som förstår att han är så läkemedelstolerant att han måste ha en högre dos för att dessa ska ens fungera. 
En specialistpsykiatriläkare i Kalmar Län satte hans diagnoser och han förstår vad det är för mediciner som  behövs i detta fallet och säger att allmänläkarna SKA skriva ut dessa. 
Det handlar om Pregabalin och Imovane varvat med Stilnoct. 
Dessa är de enda som fungerar på min son. Är tyvärr beroendeframkallande men min son klarar av att vara utan de i veckovis eftersom vi hela tiden får kriga för varje receptförnyelse. 
Men trots detta så vill inte allmänläkarna på hans hälsocentral skriva ut dessa fastän det är rekommenderat från psykiatriläkaren. 
De lyssnar inte. Jag förstår att de är försiktiga med beroendeframkallande mediciner men när inget annat fungerar??? 
Han har ändå fått ut dessa mediciner då jag jobbar på en hälsocentral och en läkare där förstår.  Men det måste till en läkare som har kompetens som han kan prata med och lita på. Det har inte skett ännu. 
Den läkare som han nu gått hos skrev ut dessa mediciner men sitter sedan och skrattar åt att han vart sjukskriven i 3 år. 
Jag får helt enkelt ta ett snack med denna läkare om att man gör inte så mot patienterna. Han är ju trots allt den som ändå fattat hur sonen mår och gett han bra mediciner som fungerar. 
Har ni haft problem med detta? 
Hur gjorde ni? Anmäl
2020-03-03 22:41 #1 av: Vixxen

Kan du inte få dem utskrivna via Psykatrikliniken och Mina vårdkontakter?

                                                                                               

Anmäl
2020-03-04 09:50 #2 av: Mia-45

#1 Vi ska prata med de om detta om det går. Psykiatriläkaren är egen ägare och ingår inte i Landstinget. Så de vill att en allmänläkare skriver ut dessa. 

Men jag ska ringa till de idag och påtala IGEN att de vägrar skriva ut dessa mediciner. 


Anmäl
2020-03-05 10:51 #3 av: Mia-45

Anmälan till IVO gjort på denna hälsocentral. Trots att jag själv jobbar där. 
Det får inte gå till så här. 
Den läkare som skrev ut dessa har nu slutat. Vi blev hänvisade till en annan läkare men denna läkare såg sej inte fixa detta. Och nästa läkare vägrar skriva ut dessa mediciner. 
Vet att de inte är bra eftersom det är Lyrica men måste man ha så måste man. Är det de enda som funkar så. 
Nu har vi fått boka till en läkare som har skrivit ut Imovan och Stilnoct innan. 
Så vi får se om han är villig att hjälpa.
Går snart ut i presssen med detta för hjälpen till de som har psykisk ohälsa är under all kritik. 


Anmäl
2020-03-05 19:05 #4 av: Lona

Hur gammal är din son? (Antar att han är vuxen eftersom han har aktivitetsersättning?)
Jag kan förstås inte säga något om just ert fall men rent allmänt kan det vara svårt att få vårdcentraler att skriva ut medicin som är till exempel beroendeframkallande, har interaktioner mot varandra eller ges i ovanligt hög dos/lång tid.
Även om det inte alltid krävs så hänvisar vårdcentralen ofta till en specialist av något slag.
Som jag ser det så ska de ändå hjälpa er - kan eller vill de inte skriva ut ett visst läkemedel så ska de skriva en remiss till tex en psykiatrisk ÖVM eller liknande.

Har ni försökt med Patientnämnden? Det fick lite fart på "min" ÖVM även om det ledde till att jag hamnade på en helt annan mottagning i en grannkommun - men nu får jag hjälp!

Jag blir så j*vla trött på den här situationen, att man ska behöva slåss för att få hjälp som man har all rätt till! Det gäller visserligen en stor del av vården men psykiatrin verkar vara en av de specialiteter som är värst.

Jag har egentligen inga goda råd, att ni inte är ensamma i er situation är väl en ringa tröst. Men kämpa och använd de medel som står till buds såsom IVO, Patientnämnden, media - vad som än krävs.
Och var besvärliga! Tyvärr är det ofta så att om man gapar och är allmänt jobbig så får man ofta snabbare och bättre hjälp.
Desto värre för alla de som faktiskt sköter sig och försöker vara trevliga i kontakten med vård och myndigheter.
(Min läkare på psyk sade faktiskt det till mig när jag tjafsade med Försäkringskassan: "Lona, var inte så snäll och artig jämt, gapa och skrik!" 
Och se på f*n, FK har nog aldrig varit så trevliga som när jag skrikit lite och slängt på luren i örat på min handläggare!OskyldigSkrattar)

Lycka till, hoppas att ni får hjälp!Blomma

"Jag är inte klok men jag är smart!"
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2020-03-05 19:54 #5 av: Mia-45

Min son är snart 30 år. 
Som jag skrev i förra tråden så kan han gärna gå ner till 30 piller. Inga problem. 
Han är riktigt utredd och har gått flera KBT och en massa sånt som inte hjälper. 
`Vet att de gärna inte skriver ut beroendeframkallande men vad gör man när inget annat fungerar? Då måste ju kunna få en rätt så hyfsad tillvaro även de som har dessa problem.
Vi får be om en ÖVM om inte läkaren nästa torsdag lyssnar på oss. Det går att skriva ut dessa mediciner i doseringspåsar om det är ett måste....om de tvivlar på att han sköter det så kan jag ha de hemma och ge honom. 
Men att vägra skriva ut medciner som fungerar tycker jag är minst sagt elakt. 
Jag är lite försiktig med att gapa och skrika eftersom detta är min AG och hans läkarstab. 
När sonen gick på psyk här i stan gjorde jag detta...hahahahha..de var inte riktigt funtade i skallen. Arg

Tack Lona för dina ord. Vi kämpar på. Galen


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.