Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

01. Akuta situationer 02. Allmän psykiatri 03. Allmän psykologi 04. Personliga berättelser 05. Anhöriga 06. Behandling/Medicin 07. Beroende 08. Bipolär sjukdom/Manodepression 09. Depression/Ångest 10. Kronisk smärta påverkar själen 11. Neuropsykiatriskt 12. Personlighetsstörningar 13. Psykoser 14. Schizofreni 15. Stress/Tvångstankar 16. Sömnproblem 17. Tvångsvård/Rättsligt 18. Ätstörningar 20. Dagens fråga 21. Självtester 22. Stödorganisationer 23. Tänkvärt 24. Undersökningar 30. Bok/Filmtips 31. I Media 32. Positiva/Negativa 33. Skratta är nyttigt 34. Utanför ämnet 35. Om sajten/Om iFokus
15. Stress/Tvångstankar

Kan man få PTSD av långvarig stress på jobbet?

2020-03-11 12:57 #0 av: DarkVampireWolf

Hej!
Har sökt runt en massa, men hittar inget. Så jag frågar här.
Jag har ångest och adhd (vilket gör att jag inte kan kontrollera mina känslor ibland. Blir aldrig arg så, men sorg och oro kan jag ej kontrollera). På ett av mina första jobb, som jag slutade på år 2017, var chefen elak och manipulativ mot i princip alla. Sa inget positivt, utan skällde bara ut en. Hon tog kål på ens självförtroende. Fick även starka smärtor i bröstet varje dag som jag fick reda på av en psykolog att det var en form av inre panik. Så fort jag slutade det jobbet försvann det problemet.
Nu även idag kan jag få stark ångest på jobbet av minsta kritik, även om min chef nu är helt underbar. Men om något påminner mig om min andra chef, kan jag få panik eller börja gråta.

Så det jag undrar, är som titeln säger. Kan man få PTSD av långvarig stress?

Anmäl
2020-03-11 13:00 #1 av: Calcifer

Alltså, jag vill absolut inte sätta en diagnos så här över internet. Men absolut, speciellt då det handlade snarare om en form av verbal misshandel än bara vanlig stress, om man säger så. Om du misstänker att det kan vara PTSD rekommenderar jag dig att ta upp det med psykiatrin, så att du kan få hjälp att hantera det till viss mån. 

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2020-03-11 14:33 #2 av: Lona

Jag vet faktiskt inte om det klassas som PTSD men som #1 skrev, man ska självklart ändå inte sätta en diagnos över nätet - i synnerhet inte som vi inte är psykiatriker.
Men oavsett diagnos så verkar det ju som att du behöver hjälp att hantera din ångest och att på något sätt bearbeta eller komma tillrätta med upplevelserna från ditt tidigare jobb.

Såvida du inte redan har sökt hjälp så börja med vårdcentralen! Ibland kan de hjälpa en på mottagningen, i annat fall får du förhoppningsvis en remiss till lämplig (psykiatri)mottagning.
Du kan också skriva en egenremiss men förmodligen kommer de ändå att hänvisa till din vårdcentral för en första bedömning.

Lycka till, att ta sig igenom jobbiga upplevelser kan givetvis vara väldigt tufft men med ledning av rätt person kan det ha mycket bra effekt. Om inte annat så kan du får "redskap" för att kunna hantera dina tankar och känslor samt din ångest.Blomma

"Jag är inte klok men jag är smart!"
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2020-03-30 19:30 #3 av: Skogsväsen

#0 med smärta i bröstet, menar du då där hjärtat sitter? :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.