Viktigt

Läs om Magna Cura!

2009-08-08 00:34 #0 av: [Norum]

Kommunerna köper in ett dataprogram för att registrera alla inom omsorgen! Ingenting är heligt numera.. Detta är skrämmande och otäckt,tycker jag.

Jag håller på att nysta i vad detta program är för något och ju mer jag lär mig desto räddare blir jag. Alla som ingår i omsorgen ska in i detta register! Och alla som jobbar inom omsorgen kan läsa det..

Tanken är att det ska vara lättare att samarbeta mellan de olika instanserna och det må ju så vara. Problemet är att en som jobbar på äldrevården kan läsa om någon på ett gruppboende tex.. Och att det är precis allt som ska registreras. Personuppgifter, ekonomi, levnadsberättelse, bakgrundshistoria, alla rutiner, fritid och allt annat du kan tänka dig.

Det gör att det kommer att stå om en brukare kastar maten i väggen för att han inte vill äta, om han hann fram till toaletten i tid, vilka han träffar och när, vilka mediciner han äter, hur mycket han får i habersättning, när han kliver upp och när han går till sängs, hur det fungerar med hygienen och... Bara fantasin sätter stopp!

Om jag har förstått detta rätt så är det ca 40 kommuner i Sverige som är med i detta program just nu. Och lagstödet verkar vara LSS, Sol, Hsl och sen ett medgivande av att sekretessen får brytas.

Jag anser att detta är ett otäckt sätt att ha kontroll över människor och jag kommer aldrig att ge mitt samtycke till att mina huvudmän registreras på detta sätt. För samtycke måste dom ha!

Å andra sidan ska vi godemän vara med på informationsmötena om detta men jag har då inte fått någon inbjudan. Trots att jag är god man till 3 stycken inom omsorgen..

Vad all personal inom omsorgen har med allt detta begriper jag inte. Det finns då ingen verkig anleding som jag kan se det. Ansvariga inom min kommun säger att det är lag på att det ska dokumenteras och det håller jag med om. Men den dokumentationen stannar i huvudmannens/brukarens bostad och läses endast av berörd personal! Det finns ingen lag som säger att all personal inom omsorgen har med det att göra.

Dessutom har kommunen friskrivit sig från skadeståndskrav och stämningar då det är den enskilde personalen som skriver i registret som kan bli åtalad/anmäld för kränkande kommentarer och sekretessbrott mm.

Jag håller som sagt fortfarande på att lära mig detta program och dess syfte och är inte insatt till 100%. Men jag tycker det är viktigt att alla godemän/förvaltare och alla som har med omsorgen att göra (både som personal och som brukare) tar reda på om detta program finns i din kommun och sätter ner foten. Ta reda på så mycket ni kan!

 

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-08 02:09 #1 av: [aspie]

Intressant och skrämmande Skruttis och kul att se dig här igen. Det var ett bra tag sen nuFlört

Anmäl
2009-08-08 03:20 #2 av: David

Skulle varje kommun själv vara avgränsat så skulle det på sätt och vis kännas okej, eftersom de behöver ha tillgång till information om sina egna klienter.

Men att Stockholm kan läsa om tant Agda i Malmö känns lite väl overkill. Hur tänkte de garantera sekretessen egentligen? Om idag 40 kommuner kan läsa allt om respektive kommuns brukare. Och systemet lär ju utökas.

Nej tack, det här känns otroligt skrämmande.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2009-08-08 03:59 #3 av: Aviendha

#2 Precis, det kan knappast kallas för sekretess. Då behöver ju nyfikna själar inte ens anstränga sig för att snoka om tant Agda som de vet råkar vara mamma till den förhatliga grannen som inte tar luddet ur torktumlaren efter sig..

Anmäl
2009-08-08 04:03 #4 av: David

Inom sjukvården har de infört sammanhängande journalsystem, där alla kliniker inom ett landsting kan komma åt de flesta journaler. Ofta är psykiatrin däremot "egen. Men medicin kan se kirurgjournaler osv. Men då är det inom det egna landstinget.

Det här är lite som om alla journaler skulle vara tillgängliga för alla landsting också.

Vem kontrollerar sekretessen? Och i det här systemet, vem är personuppgiftsansvarig? Finns så många frågetecken som gör att det känns olustigt. Förstår inte vitsen med att system som det här.

Gärna ett system som är gemensamt för de som arbetar med omsorg inom en kommun, men inte som alla kommuner har tillgång till... Skrikandes

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2009-08-08 08:58 #5 av: [Norum]

Ibland hör jag att kommunerna kan läsa över kommungränsen och ibland är det inte så.. Jag vet faktiskt inte..

Ju mer jag lär mig om detta system, ju mer frustrerad blir jag. Sen ska det vara så hemligt.. Jag vet om mellanchefer som har fått skäll och kritik av högre chefer för att jag ens känner till detta progra. Och för att jag är så insatt..

Jag har anmält det hela till datainspektionen så man får väl se vad dom säger...

Aspie! Har haft fullt upp och har det väl nu med men nu var jag ju tvungen att ta mig tid. Ju fler som vet om detta och kan protestera och nysta, desto bättre. Glad

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-08 10:09 #6 av: [aspie]

Skruttis, finna det någon form av protestlista man kan skriva på?

Anmäl
2009-08-08 10:32 #7 av: [Norum]

Nej, det finns det inte. Tyvärr..

De måste ju ha samtycke för att kunna skriva allt detta men inte ens det har dom ju. Inte vad jag vet i alla fall..

Om du tex har personliga assistenter så är det en av dom som kommer tt ha ansvaret för att det dokumenteras om dig. Men innan hon/han kan göra det så måste hon avskriva sig tystnadsplikte! Och kan alltså bli åtalad om hon skriver nåt som du tycker är kränkande.Jag vet inte riktigt vad som inte är kränkande i detta. Allt ska ju skrivas ner.. Det är den mest intima och rivata dagbok som finns. Jag bara avskyr detta! Skrikandes 

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-08 10:42 #8 av: [aspie]

Me hatar too Rynkar på näsan

Anmäl
2009-08-08 11:08 #9 av: [Norum]

Det som är viktigt nu är att så många sm möjligt tar reda på om dom är dokumenterade.. och har inget samtycke getts så ska det anmälas. Man har ju all rätt i världen att läsa sina egna papper.

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-08 11:11 #10 av: [aspie]

Usch sånt där orkar jag inte ens blanda mig in i då jag ändå inte begriper mig på det. Jag skulle inte ens kunna förklara detta för mitt PO.

Det är väl de svaga så åker dit igen förstår jag Rynkar på näsan

Anmäl
2009-08-08 11:13 #11 av: [Norum]

Visst är det de svaga som torskar.. Är det inte så det brukar vara? Skrikandes

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-08 11:15 #12 av: [aspie]

Usch fy och tvi säger jag Skrikandes

Anmäl
2009-08-08 12:00 #13 av: kerstinjo

Jag är inte insatt i just Magna Cura, eftersom vi inte använder oss av det systemet. Men jag vet att man måste ha behörighet för att läsa viss/all information.

Sedan kan man väga för och emot, men många gånger får man en helhetsbild på människan och det kan vara väldigt viktigt för att få rätt insats.

 

Anmäl
2009-08-08 12:16 #14 av: [Norum]

Den enda behörighet man behöver i Magna Cura är att man jobbar inom omsorgen...

Visst får personalen en helhetsbild, det kan ju inte undvikas..

När kliver X upp på morgonen, borstar X tänderna, när går X till sängs, har X duschat, hunnit på toa, varit på dagcenter, vilken ekonomi, hur stor lägenhet, vilken godmen/förvaltare har X, vem känner X och vem besöker X? Är det någon som hälsar på X? Vilka mediciner äter X, vad vill X i framtiden? Familj? Går X på rehab, finns det en arbetsterapeft? Har X blåmärken? Och precis allt annat du kan komma på.. Hur dumt du än tror att det låter så ska det in i registret..

Tror jag det att personalen får en helhetsbild..

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-08 12:42 #15 av: kerstinjo

#14 Det låter otroligt intigritetskränkande att ALLA inom omsorgen kan komma in i programmet.

Som vi har det med det programmet som vi använder, så kan vi enbart logga in på vår "egna" avdelning. Semestervikarier och extrapersonal har heller ingen behörighet att komma in i programmet.

Jag har m.a.o. ingen behörighet att gå in och titta på t.ex. hemvårdens uppgifter även om patienten har hemvård.Däremot förekommer muntlig info eller skriven epikris mellan olika enheter.

 Exemplen som du nämner, är det fortfarande saker som dokumenteras? Uppgifter om patienten går på rehab, eller träffar en arbetsterapeut kan vara bra för en helhetssyn. Men dokumentation om "vem känner X och vem besöker X" torde väl inte ha någon befogad plats i en dokumentation.

Anmäl
2009-08-08 13:10 #16 av: [Norum]

Här kallas det "samarbete mellan avdelningarna"

Allt jag nämnde dokumenteras.. Plus mycket annat, jag har papperen men de är ännu "inofficiella" så jag kan inte publicera dom. Men det är fruktansvärt otäckt och skrämmande..

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-08 13:20 #17 av: kerstinjo

Låter skrämmande. Vissa av uppgifterna har, enligt mig, inget i en dokumentation att göra och ska inte vara där heller.

Vad får personalen för utbildning och info innan Magna Cura introduceras? Det krävs mycket av personalen för att kunna hantera ett så omfattande program och framför allt så krävs det att de verkligen vet vad ordet tystnadsplikt innebär. Något som det tyvärr kan vara lite si-o-så med.

Anmäl
2009-08-08 13:28 #18 av: [Norum]

Tystnadsplikten måste dom avskriva sig, så den blir inget "problem" Det gör också att om brukaren eller nån som har rätt att se registret tycker att det är kränkande kan de anmäla personalen, inte kommunen.

På kurserna sitter personalen och leker med programmet, gissa vilka som är kursmaterial? Skrikandes

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-08 13:31 #19 av: Aviendha

#18 Fy.. Foten i munnen

Anmäl
2009-08-08 13:33 #20 av: [Norum]

*19 Gissa om jag är frustrerad..?

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-08 13:36 #21 av: Aviendha

#20 Absolut! Huvva, jag kan bara tänka mig hur de nyfikna tanterna här hemma (som de höll på bara på ålderdomshemmet Förvånad) skulle förnöjas över detta! Min lillasyster borde ju blir reggad om landstinget där hon bor skaffar det. Känns inte alls betryggande!

Anmäl
2009-08-08 13:37 #22 av: villfungera

#16 Håller med dig fullständigt. Det är mycket intrigitetskränkande!

Det heter att det ska finnas en god anledning att gå in och läsa ngn journal, men när det väl kommer till kritan är de allra flesta anledningar, skäl nog.

Detta är något jag reagerat på långt innan MC. kom till.

Så gott som alla har möjlighet att ta reda på allt om alla.

Detta har jag alltid tyckt varit den allra största nackdelen med att vända sig till så väl sjukvård som övriga offentliga myndigheter.

Har alltid letat med ljus och lykta efter vårdgivare som inte skriver in sina uppgifter så "det går rakti in i systemen" så fort man lämnat sitt personnr.

och jag är långt ifrån ensam om att bitvis, avstå från vård p g a intrigitetskränkning. Förstås.

Anmäl
2009-08-08 13:42 #23 av: kerstinjo

*funderar* Vad får vårdtagare/patienter för info innan de förs in i systemet? För mig låter det som om det skulle behövas en skriftlig underteckning innan uppgifter förs in i ett program, som kan läsas av "alla".

Anmäl
2009-08-08 13:57 #24 av: [Norum]

*22 Cheferna påstår att de ska kolla så att ingen missbrukar detta. Men vad då?? Det blinkar ju inte precis nån röd lampa om man läser om nån som man inte ska läsa om..

*23 Visst behövs det samtycke! Jag är godman till 3 stycken inom omsorgen men ingen info alls till nån av oss. Tvärtom.. Cheferna ifrågasätter hur jag som godman kan veta allt detta och vara så insatt?

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-08 14:01 #25 av: villfungera

#23 ...skulle t o m vilja sträcka mig så långt att jag säger...det spelar ingen som helst roll vad nformationen består av som vårdtagaren får.

 En människa (vilket ju alla vårdtagare, vi pratar om är) är i just det läget i så stort behov av sin vård så även en underskrift är ett ultimatum som kan vara svårt att avstå ifrån.

En människa ska ha möjligheten att tala fritt ur hjärtat utan att riskera att fler än nödvändigt får insyn i hennes journal=liv!

Visst är det praktiskt, när man arbetar inom vården, att trycka fram på personnr och därigenom få en snabb inblick. Men oerhört intrigitetskränkande för den det berör.

Allt beror som alltid på vilket perpektiv man intar.

Anmäl
2009-08-08 14:03 #26 av: [Norum]

*25 Helt rätt! Jag har hittat en del artiklar ur tidningar om MC och dom är alltid positiva.. Fast då är det personalen dom har intervjuat. Ingen har brytt sig om att fråga den det handlar om..

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-08 14:07 #27 av: kerstinjo

#24 "Cheferna påstår att de ska kolla så att ingen missbrukar detta." Det var dagens största lögn!!  De har varken tid eller lust att ta tag i detta.

Anmäl
2009-08-08 14:10 #28 av: [Norum]

*27 Va?! Tror du att dom ljuger.. kan väl aldrig vara möjligt?? Oskyldig

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-08 14:20 #29 av: David

Hur är det, skulle man kunna dra paralleller med kommunens omsorgsarbete och hälso- och sjukvård? Isåfall borde Patientdatalagen kunna reglera detta och vara något att hänvisa till.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2009-08-08 14:36 #30 av: [Norum]

Skulle kunna gå kanske.. Får väl se vad datainspektionen säger. Vet inte vad mer jag skulle kunna göra..

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-08 14:38 #31 av: David

#30. Datainspektionen tycker jag är ett otroligt bra förstahandsval. De är trots allt de som kontrollerar PuL, FRA-lagen och alla andra lagar som handlar om personuppgifter.

Att dessutom omvårdnadspersonalen skulle frånskriva sig tystnadsplikten? Låter hur horribelt som helst. Undra vilken myndighet som håller på med den biten...

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2009-08-08 14:42 #32 av: [Norum]

Det mesta verkar vara en omöjlighet med detta.. många tror att jag ljuger när jag berättar vad jag vet. Jag kan ju inte styrka nåt än, på papper, jag har ju bara vad jag har luskat ut när jag har pratat med folk.

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-08 14:45 #33 av: David

Vet du om det finns, ja det måste det ju göra, papper om systemet? Något utbildningsmaterial för personalen som ska jobba med det? Några andra instruktionsdokument? Handlingsplaner för kommuner som ska använda systemet?

Har du någon kommun du vet att det här systemet ska användas? Eller kanske till och med tillverkaren?

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2009-08-08 14:50 #34 av: [Norum]

Detta finns på nätet från Borås kommun tex.

Utbildningsmaterialet är ju själva programmet och vårdtagarna, vilka papper som används vet jag inte Utbildningarna har inte börjat än här i kommunen.

Så länge som jag är "bara" godman får jag inte se nåt men jag har ju sökt om förvaltarskap till 2 av de mina, så samma dag som jag har förordnandet i handen kommer jag att stå i dörren på kommun. Och då ska jag baske mig se rubbet! Skrikandes

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-08 15:01 #35 av: David

Men jösses! Lite "bra" är det dock att de själva använder begreppet "Hälso- och sjukvård". För det är just den kategorin som patientdatalagen är till för. Så där borde DI kunna gå in och kontrollera.

Men den här läsningen är oerhört skrämmande. Synd att det just var denna kommun, men ska kika om jag hittar någon annan kommun, eftersom jag inte vill att för många just där hittar mig lätt.

Står ingenstans ordet personuppgiftsansvarig. Och en sådan ska varje form av register över personuppgifter ha. Det känns absolut inte bra.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2009-08-08 15:03 #36 av: kerstinjo

Jag blir ändå inte klok på det här, tystnadsplikten inom HSL, LSS och SoL är inskriven enligt lagen och har väldigt tydliga regler.

Jag, som sjukvårdspersonal, har inte ens rätt att tala om hur en person mår om någon frågar.

I princip kan tystnadsplikten bara brytas om:

  • du själv går med på det
  • det står klart att du inte tar skada av att uppgifterna lämnas ut
  • till exempel ett barn riskerar att fara illa. Då är personalen skyldig att göra en anmälan till annan myndighet
  • vissa myndigheter begär att få ut uppgifter med stöd av lag.

Hälso- och sjukvårdspersonalen är enligt lag skyldig att berätta om en namngiven person vistas på en hälso- och sjukvårdsinrättning eller inte, om uppgiften begärs av domstol, åklagarmyndighet, polismyndighet, kronofogdemyndighet eller skattemyndighet. Det gäller alla patienter.

Är det så att tystnadsplikten åtsidosätts i MC så är det ett lagbrott! 

Anmäl
2009-08-08 15:08 #37 av: [Norum]

*35 Det finns ca 45 kommuner som är med i detta... Vet inte vilka dock.

*36 Som personal måste du skriva på ett papper där du avsäger dig tystnadsplikten. Så den bryts fullständigt.. Därför blir det inget lagbrott..

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-08 15:10 #38 av: kerstinjo
tystnadsplikt-och-sekretess-i-varden.pdf

#37 Är det över huvud taget lagligt?????

 

Anmäl
2009-08-08 16:21 #39 av: [Norum]

Det är ju det datainspektionen ska undersöka.. När jag pratade med dom så blev hon tystare och tystare, så jag tror dom kommer att gå till botten med detta.

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-08 16:24 #40 av: Aviendha

Tycker det är riktigt starkt och bra gjort av dig att gå så långt med det hela Skruttis!

Anmäl
2009-08-08 16:48 #41 av: [Norum]

*40 Tack.. Men vad kan jag annat göra? Jag kommer aldrig att ge samtycke för de mina och sen finns det massor med mäniskor som inte kan/orkar kämpa.. Tänk dig! Om det finns i 45 kommuner - hur många vårdtagare blir inte det?! Och ingen säger nåt.. Knappt nån vet om att det finns...

Det finns chefer och mellanchefer här som stödjer mig i bakgrunden, de törs inte gå emot  sin kommun. Min Öfm hejar på allt vad han kan.. Jag skulle aldrig i livet acceptera detta system för mig själv eller enhörig, då ska ingen annan behöva det heller. Om jag kan hjälpa det..

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-08 17:08 #42 av: Aviendha

#41 Det är så sant! Någon måste ju göra det, och det är inte alltid alla som kan/orkar/vill/vet om så de kan göra något åt det.

Anmäl
2009-08-08 17:10 #43 av: [Norum]

Det som retar mig mest i det här är nog att de flesta inte tror på mig.. Ja, men kan det ju inte vara.. nja, det tror jag inte på... hur skulle dom kunna..

Det är liksom lite för otroligt alltsammans..

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-08 17:12 #44 av: Aviendha

Ja, det kan jag tänka mig! Det ligger ju så långt bortom vår tro och uppfattning om hur det ska och får vara. Det skrivs ju mycket om hur viktig vår integritet är, kameror på offentliga torg exempelvis. Så jag kan förstå misstron. Och som det är nu så är det ju svårt att bevisa för dig med, men jag önskar dig all lycka i "kampen"!

Anmäl
2009-08-08 17:16 #45 av: [Norum]

Tack! :-)  Förr eller senare kommer ju beslutet från datainspektionen.. Ser fram emot det.

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-08 17:17 #46 av: Aviendha

Ja, jag hoppas att du vill delge oss om de kommer fram till något =)

Anmäl
2009-08-08 17:18 #47 av: [Norum]

Klart det! Glad

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-08 17:20 #48 av: David

Hittade några produktblad med information om hur fantastiskt systemet är på tillverkarens hemsida (fick rysningar i kroppen när jag såg vilket företag som ligger bakom systemet)

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2009-08-08 17:21 #49 av: [Norum]

Dom har tagit bort mycket information på den sidan, stod mycket mer i början..

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-08 17:24 #50 av: David

#49. Misstänkte det, nu är det bara ren reklaminformation för att få kommuner att nappa. Men, Pulsen, som ligger bakom systemet, har jag allt annat än bra saker att säga om. Att de dessutom erbjuder tjänster som att systemet kan ligga på deras webbserver för åtkomst över Internet gör det hela ännu mer skrämmande.

Jättebra att du orkar gräva i det här Skruttis!

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2009-08-08 17:31 #51 av: [Norum]

Orkar och orkar.. går på ren adrenalin! haha

Ska prata med DI i morgon för jag har hört att 2 av de mina är inlagda i systemet.. och jag undrar vart det samtycket finns?? hm.. Vet inte om jag måste göra en ny anmälan eller om det tas upp i det som redan finns..

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-08 18:13 #52 av: David

Hur är det med vårdtagare som är dementa och liknande? Kan deras "samtycke" räknas som ett godkänt medgivande?

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2009-08-08 19:53 #53 av: flikkan77

Jättestarkt av dig att ta tag i det här, Skruttis! Beundransvärt!

Anmäl
2009-08-08 20:09 #54 av: [Norum]

*52 Det är där vi godemän kommer in och finns ingen sån så vet jag inte om anhöriga kan ge det.

Tack, flikkan! Skrattande

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-12 00:53 #55 av: kerstinjo

#24 Jag blir ändå inte riktigt klok på detta.

Har jag helt fel om jag förutsätter att MC, som andra system, kräver behörighet för att läsa informationen?

T.ex. kan jag, med "vårt" system inte gå in och läsa om xx, som ligger på paralellavdelningen. Jag har m.a.o. ord inte behörighet att läsa de journalerna.

Många ggr är dessa system oerhört skyddade för att obehöriga ej ska kunna få ta del av info som inte rör den "egna" patienten.

Sjukgymnasten kan t.ex. lägga in info om xx, som ligger på min avdelning, MEN hon kan inte läsa alla journalanteckningar. Vice versa kan jag läsa sjukgymnastens anteckningar om xx, men jag kan inte gå in och läsa hennes övriga anteckningar.

Installation och godkännande av program som går emot flera lagar (sekretsslagen, personuppgiftslagen, patientdatalagen, lagen om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område och hälso- och sjukvårdslagen m.fl.) låter otroligt märkligt.

Anmäl
2009-08-12 01:27 #56 av: [Norum]

*55 Japp, då har du helt fel.

Som personal någonstans inom omsorgen någonstans i kommunen kan du logga in och läsa om alla vårdtagare inom kommunen. Äldreboende, gruppboende, brukare med personliga assistenter, dagcenter, sjukvården, tandvården och alla andra..

Det syns om du har läst om någon som du inte ska läsa om, men det är ju omöjligt att kolla alla. Hur många jobbar inom omsorgen i en kommun tror du? Vem skulle ha tid att kolla alla inloggningar? Då måste denne någon bli anmäld först.. annars är det ju i praktiken omöjligt att hitta den som har tjuvläst..

Personalen som har som sin uppgift att skriva i registret måste först skriva under ett papper där dom avsäger sig sin tystnadsplikt.

Alla vårdtagare som finns i registret används som kursmaterial när personalen ska lära sig sitt system.
Det innebär att en mamma kan läsa om sin dotter som är inom omvården, visseligen 3 mil bort, men som finns i samma kommun.

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-12 01:34 #57 av: kerstinjo

"Personalen som har som sin uppgift att skriva i registret måste först skriva under ett papper där dom avsäger sig sin tystnadsplikt."

Tystnadsplikten är ju HSL, SoL och LSS m.fl. heliga ko och är inskriven i vår grundlag. M.a.o. så uppmuntrar och godkänner således arbetsgivaren ett lagbrott?

Har du någon aning om hur länge MC har funnits?

Anmäl
2009-08-12 01:37 #58 av: [Norum]

Nej, har ingen aning.. men det var ju ca 40-42 kommuner som skaffade det innan min kommun köpte in skräpet. Och det var ju när det kom hit som jag hörde talas om det..

Eftersom personalen avsäger sig tystnadspliketen så är det dom man kan åtala om det skulle skrivas nåt som kan anses kränkande.

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-12 01:38 #59 av: villfungera

#54 och #55 Inom Sthlms läns landsting kan vi läsa de journaler vi önskar genom att slå in personnummer.

Så sent som förra veckan var ämnet upp till diskussion i Dagens Eko i P1. Då med tanke på alla de obehöriga (sjukvårdspersonal på Karolinska Sjukhuset år 2003) som varit inne i Anna Linds journal och kollat av ren nyfikenhet. Man lämnar naturligtvis spår efter sig (så det går att utläsa vem (vilken dator) som varit inloggad. MEN..

Diskussionen handlade om att det finns en oerhörd slapphet i förfarandet. Något som Socialstyrelsen nu vill skärpa upp. Det har hittills inte funnits repressalier.... i praktiken. Hur obehörig du än är i ärendet....

Så....vricka en fot...åk in till akutmottagningen ....och all tjänstgörande vårdpersonal kan upplysa dig exakt  om, hur när var och varför.... (åtskilliga år tillbaka)...ditt liv sett ut. Varteviga besök du gjort på akuten, oavsett i vilket ärende..

Så  ser det ut på våra största sjukhus.... med Sekretessen.

Rena "Här har du ditt liv"....

Anmäl
2009-08-12 01:40 #60 av: [Norum]

*59 Jag tycker det är fruktansvärt alltsammans.. Skrikandes

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-12 02:10 #61 av: Halvdansken

#59. Att mina sjukdomsuppgifter (journalen) är tillgänglig i hela Sverige och att den går lång tid tillbaka tycker jag bara är bra. Om jag hamnar på sjukhus i den annan del än min hemkommun är det ju klokt att läkarna kan se vad som hänt med mig innan, om jag går på mediciner osv (nu förutsätter jag alltså att jag inte själv kan tala om det).

MEN det ska vara sekretess på det!!

Jag har jobbat som programmerare och systemutvecklare i snart 30 år, och det som alltid diskuteras - oavsett bransch - är säkerhet, access och sekretess. Vem får se vad, vem får uppdatera, tom vem får skriva ut. Massor med förhållningsregler. Och oftast är kunderna mycket drivande i den precessen, så jag kan inte förstå att sjukvården kan köpa att sådant system.  

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2009-08-12 02:11 #62 av: villfungera

#60 Ja, det är inte mycket till intrigitet man har som vårdtagare!

Det är onekligen ett högt pris att betala för t ex psykiatrisk vård i offentlig tjänst. Patientens liv på en "silverbricka....."ta det som behagas....och spotta ut resten".....Hemskt är det...

Anmäl
2009-08-12 13:43 #63 av: Citronmeliss

Jag är emot allt vad dylika "Helhetslösningar heter"..Skrikandes 

Vad hjälper det mig att man i efterhand kan spåra eventuell/a personer som skaffat sig information om mig, om skadan redan är skedd! Det går ju inte att ta tillbaka att det är gjort!

Att sjukvården kan se min eventuella "sjukdomsbild" vid eventuellt besök ,så som #61 skriver, är ju en sak.

Det gör det inte självklart att de samtidigt ska få tillgång att se *resten av mitt liv färgat av respektive personals glsögon.*

Något som blir fallet via Magna Cura.

Jag är mycket frågande till att man så "enkelt" kan avsäga sig ansvar enligt gällande grundlagar.

Vad kommer här näst.. Kanske bild ska bifogas filerna för lätt igenkänning?

Vad - vilket, blir nästa område där vi ska kunna förhandla bort grundlagen, genom att skriva på ett papper?

Anmäl
2009-08-12 13:53 #64 av: [Norum]

Det är därför det är så viktigt, Citronmeliss, att så många som möjligt kollar om dom finns i registret och nekar sitt samtycke till detta. Anmäl dom!

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-12 13:57 #65 av: Citronmeliss

Exakt hur går jag tillväga Åsa?

Anmäl
2009-08-12 14:18 #66 av: [Norum]

Du har ju rätt att se dina papper.. Ta reda på om din kommun är en av dom som har detta program, det finns ju en IT-ansvarig inom kommunen. Mest troligt är det den personen som har köpt in skräpet. Du behöver ju inte tala om varför du vill veta det.. I många fall kan man faktsikt googla på kommunen och Magna Cura så ser man om det finns.( Tex Borås + Magna Cura )

Sen begär du ut uppgifterna skriftligt, det är väldigt viktigt att man gör det så att man kan överklaga om man blir nekad.

Skriv så här:

Jag heter fröken Nilssom (personnummer) och jag begär ut de uppgifter som finns om mig i dokumentationen i Magna Cura.

Jag vill att ni lämnar ett skriftligt beslut med hänvisning till aktuell bestämmelse i offentlighets- och sekretesslagen samt lämna en besvärshänvisning vid ett avslag på min begäran.

*Underskrift och datum*

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-12 14:22 #67 av: Citronmeliss

Tack, Skruttis det var precis så detaljerat svar som jag ville ha!

Nu kan både jag och övriga som läser här följa rådet och ta reda på om de är registrerade och vad som i så fall finns om dem i registret!

Mig veterligt finns inte Magna Cura här (ännu)Fast, det kanske har undgått mig bara..Förvånad

Tack Skruttis!Glad

Anmäl
2009-08-12 14:27 #68 av: [Norum]

Bara glad om jag kan hjälpa till, Citronmeliss! Glad

Jag vet att det är ca 42-45 kommuner som har det men jag har ingen aning om vilka..

PS   Det är den sista delen i brevet, det på fikonspråk, som är viktig. Det är det som gör tt dom måste svara dig skriftligt och som gör att du kan överklaga..

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-12 14:32 #69 av: Citronmeliss

Det är ganska många kommunder som har det redan då!

Jepp, jag förstår att det är den viktiga biten rent juridiskt, jag är van att överklaga beslut!Tungan ute (sen är det ju alltid bra med namn och personnummer så de vet vem man är.. *LOL*)

Kram

 

Anmäl
2009-08-12 14:35 #70 av: [Norum]

Ja, det är fler än man tror.. Och inget har läckt ut! Förvånad Ingen har reagerat.. märkligt..

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-12 14:50 #71 av: Citronmeliss

I ärlighetens namn har jag inte mått så bra att jag orkat hålla mig ajour med alla nya bestämmelser och förändringar som skett inom omsorgerna.

Men att jag missat detta gör mig nästan "galen"!

Tur att det finns "någon" som gjort det och som kunde uppmärksamma mig på det..Flört

Anmäl
2009-08-12 14:54 #72 av: [Norum]

Man kan inte hänga med i allt, det är en omöjlighet. Hade jag inte varif godman/förvaltare så hade jag aldrig fått veta det..

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-12 14:56 #73 av: Citronmeliss

För mig blir det dessutom upprörande på två plan.

Dels ur patientens perspektiv som "fläks" ut på ett sätt som den inte alltid inser eller kan påverka!

Sedan på organisationsnivå där man installerar system som sätter våra lagar ur system och som indirekt "tvingar" de anställda till samtycke vare sig de vill eller ej för de måste ju kunna utföra sina arbetsuppgifter..

Jag är övertygad om att de gånger som det sker övertramp så kommer de enskilda arbetarna att anklagas eller ställas till svars för att de tex gått in eller skrivit opassande i registren och långt ifrån alla är kapabla att avgöra vad som är relevant eller ej!

Tänk på vikarier och annan tillfällig personal.. vilken soppa när alla ska skylla på alla om något blvit fel eller uppmärksammas negativt..!

Anmäl
2009-08-12 15:00 #74 av: kerstinjo

#73 Hos oss har vi det systemet att vikarier etc inte har behörighet att skriva i journalhandlingar.

Anmäl
2009-08-12 15:03 #75 av: [Norum]

Det ska vara en enda ansvarig på varje avdelning, assistentlag osv som skriver om jag har förstått det hela rätt..

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-12 15:04 #76 av: Citronmeliss

Nej, det är ju det önskvärda.

Men ibland blir det så olyckligt att det bara finns vikarier, ibland till och med under längre tid, även om planeringen inte var sådan från början.

Dokumentationen ska fortfarande ske!

Anmäl
2009-08-12 15:10 #77 av: Aviendha

Av det jag kan googla fram så verkar det som att det ska införas, men att det blivit lite fördröjt.. Man får alltså aldrig reda på när man blir tillagd i det systemet? Tack än en gång Skruttis för din info! Det diskuteras tydligen på fler ställen på nätet, men jag hade nog aldrig fått höra om det om inte du tog upp det Förvånad

Anmäl
2009-08-12 15:13 #78 av: [Norum]

Tydligen så lägger dom till vårdtagarna utan samtycke.. Och det är förbjudet! Så det finns hur många som helst som finns i detta system utan att veta om det..

Vart diskuteras det mer?

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-12 15:20 #79 av: Citronmeliss

Bland annat på forum där du skrivit..Flört

Anmäl
2009-08-12 15:31 #80 av: [Norum]

ja, jag är ju lite överallt. Skäms

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-12 15:41 #81 av: Citronmeliss

Jepp, det kan ha sina fördelar!Flört

Anmäl
2009-08-12 15:42 #82 av: Aviendha

Jag såg några forumtrådar =) Kollade dock inte om detvar dina, tänkte aldrig så långt.. Du är en riktig liten vit riddare Skruttis ;)

Anmäl
2009-08-12 15:47 #83 av: [Norum]

Nä, nån riddare är jag inte. Bara upprörd och en aningens aning förbaskad.. haha

Gillar inte när de ger sig på folk som inte kan försvara sig själv. Skrikandes

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-12 15:55 #84 av: Aviendha

Jo, i det avseendet att du luskar för de som inte kan försvara sig själva, upplyser folk som inte annars hade fått veta.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.