Viktigt

Kräks din vän?

2009-04-24 23:39 #0 av: Jezzz

Är du orolig för din vän, din anhörig eller någon annan nära dig? Orolig för att han eller hon kräks? Att ha en ätstörning innebär oftast stora skuldkänslor. Många håller sin ätstörning dold i många år innan de vågar träda fram med problemet.

Många lever med bulimi i flera år. Inte ens de närmaste märker det alltid. En bulimiker är inte alltid smal, som en anorektiker, och det kan vara väldigt svårt att veta om en person kräks upp maten eller inte.

Men det finns saker man kan titta lite närmre på hos sin vän, sitt barn, sin anhörig, om man misstänker att personen har bulimi.

Det första är att vara uppmärksam på hur personen äter. Äter han/hon snabbt, stressat, hetsigt samt mest kolhydrater? Har personen svårt att sitta still efter maten medans resten äter klart? Går personen på toa direkt efter? Eller kanske ut på en promenad?

Äter personen ovanligt lite om det inte skulle finnas möjlighet att gå ifrån en liten stund direkt efter?

Det är det vanligaste man kan kolla efter. Men det finns mer.

En person som kräks har tex ofta korta naglar på ena handens två eller tre längsta fingrar. Desstom ofta såriga eller skrapade knogar på samma hand.

Att gå efter andedräkten är ett annat sätt, men det kan vara svårt. Att få bort kräklukten är viktigt för en bulimiker. Därför kan man istället vara uppmärksam på om personen tuggar tuggummi efter att man misstänker att denna kräkts. Eller att man luktar mint av tex tandkräm eller halstabletter. En person som nyss kräkts blir dessutom lätt lite hes eller rosslig direkt efter. Stämbanden tar stryk när man stoppar fingrarna i halsen.

Har en människa kräkts under lång tid, försämras kräkreflexerna. Det är därför inte ovanligt att man tar till olika "verktyg" för att komma längre ner i halsen än vad fingrarna når. Dessa "verktyg" kan vara en tanborste, en gaffel, en sked...  Det mesta som når längre ner alltså. Detta kan ge allvarliga skador, och det finns t o m de som stoppat något så djupt ner i halsen att de inte får upp det igen.

Vissa bulimiker "lär sig" med tiden att kräkas utan att stoppa saker som framkallar kräkreflexen. I dessa fall har ofta den övre magmunnen, dvs "ventlien" som håller maten i magsäcken, skadats eller blivit slapp. Då kan det räcka med vissa magrörelser i framåtlutande ställning för att maten ska komma upp.

Har man kräkts under längre tid tar även tänderna skada. Främst ser man det på framtänderna som kan ha blivit märkbart mer genomskinliga men kanske främst att de har fått en "taggig" kant.

En tandläkare ser ofta på en gång om en person kräks mycket, men även du som vän kan se det.

Ännu en sak som ofta syns, men som inte många tänker på, är att körtlarna i halsen svullnar hos en bulimiker. Detta syns tydligast om personen har ett ganska smalt ansikte men halsen ser "onormal" ut, den har inte riktigt det utseendet som den ska. Detta kan vara svårt att uppfatta, men om personen i samband med svullna körtlar har glåmig eller livlös hy och livlösa ögon, kan man urskillja detta rätt tydligt.

Det är svårt att upptäcka om någon har bulimi. Ätstörningar har sitt eget språk, och det språket är fyllt med manupilation och lögner.

OBS! Detta är inte personen du känner som manipulerar och ljuger! Det är ätstörningen! Men låt inte detta bli en ursäkt för att personen ska kunna skydda sig bakom sjukdomen och fortsätta med sitt beteende. Det är ändå viktigt att komma ihåg detta.

Personen med ätstörningen hatar att ljuga, men kan inte komma ur det för att ätstörningen har satt sina klor i en. En ätstörd person upplever ofta att det finns ett "anorexi eller bulimi-monster" som styr dem. Där kommer lögnerna och manipulationen in.

Hur ska du då finnas för din vän?

Alla människor med en ätstörning är olika. Precis som vi alla är unika. Låt din vän veta detta, låt henne/honom få förstå att du vet om problemet, men pressa inte för mycket. Eftersom sjukdomen följs med så mycket manupilation och lögner, är det med ganska stor säkerhet att även du blivit utsatt för detta, och pressar man på för mycket, kan lögnerna bli fler. Det kan även leda till att du mister den nära kontakt du har med din vän.

Visa att du finns, att du stannar kvar, att inte ätstörningen och lögnerna avskräcker dig så lätt, men acceptera inte heller vadsomhelst. Det är en svår balansgång, men du känner din vän bäst och det är Du som får avgöra balansgången.

När det gäller att ta sig ur sjukdomen, är det INTE ditt ansvar. Ansvaret ligger hos personen själv, och behövs proffesionell hjälp, är det den personen som ska finnas som närmaste stödet i sjukdomsförloppet.

Vänner och familj är oerhört viktiga. Men ibland måste man släppa taget lite och låta en själv andas, hämta krafter osv. Då är proffesionell hjälp det stöd som personen behöver.

Glöm inte att du måste orka med dig själv om du vill orka med att finnas kvar för din vän.

/Jezzz

Anmäl
2009-06-17 02:32 #1 av: [Tassy]

Mycket bra artikel!

Du har fått med många viktiga saker som man ofta inte tänker på.

Ögonen är också något som kan avslöja om man kräkts, ofta ser det ut som man nyss har gråtit, ögonen blir röda, svullna och glansiga.


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.