Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

01. Akuta situationer 02. Allmän psykiatri 03. Allmän psykologi 04. Personliga berättelser 05. Anhöriga 06. Behandling/Medicin 07. Beroende 08. Bipolär sjukdom/Manodepression 09. Depression/Ångest 10. Kronisk smärta påverkar själen 11. Neuropsykiatriskt 12. Personlighetsstörningar 13. Psykoser 14. Schizofreni 15. Stress/Tvångstankar 16. Sömnproblem 17. Tvångsvård/Rättsligt 18. Ätstörningar 20. Dagens fråga 21. Självtester 22. Stödorganisationer 23. Tänkvärt 24. Undersökningar 30. Bok/Filmtips 31. I Media 32. Positiva/Negativa 33. Skratta är nyttigt 34. Utanför ämnet 35. Om sajten/Om iFokus
03. Allmän psykologi

Panikångest??????

2015-07-22 21:09 #0 av: Delfinen

Vet inte om jag har lagt detta under rätt katergori men tar en chansning nu. Kan inte tänka helt klart för tillfälet.

erat 

Vet inte om jag är på väg att få någon form av panikångest eller redan har fått det. Vet inte hur symptomerna är. Vet bara att jag just nu för tillfället mår skit. Har fått en hel del flashbackar från tidigare händelser i mitt liv efter en händelse som hände i dag. Kanske inte en så stor grej för någon annan men för mig var det tydligen större än vad jag själv insåg. Känner mig just nu nojjig,  paranoid, rädd. Känns som hela mitt innre slits åt olika håll och är på väg att gå sönder. ( svårt att förklara) Vill skrika, gråta, slå samtidigt i en och samma stund. Det fullkomligt kryper inom mig och vet inte vart jag skall ta vägen. Är detta en form av panikångest? Finns det något jag kan göra för att lindra detta? 

Anmäl
2015-07-22 21:13 #1 av: Maria

Panikångest kommer ofta attackvis och jag kan garantera dig att du inte skulle klara av att skriva något på nätet under en attack.

Däremot så kan man ha ångest av olika grad och känna stor oro vilket också är väldigt obehagligt.

Har du någon du kan prata med så du slipper vara ensam?

/Maria

 

Anmäl
2015-07-22 21:22 #2 av: Delfinen

Är helt själv. Känner ingen som i dagsläge skulle förstå varför jag reagerar som jag gör. Kan själv inte förstå varför jag reagerar så starkt.  Men rädslan, oron, nojjigheten det paranoida finns där  Tårarna rinner ner för kinderna. Det som gör att jag tror att det  är flashbackar har med att göra att det flimmrar förbi mängder av bilder och känslor från tidigare händelser framför ögonen.

Anmäl
2015-07-22 21:25 #3 av: Maria

Här kommer lite olika telefonnummer du kan ringa.

http://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Tema/Psykisk-halsa/Soka-vard-och-hjalp/Soka-vard/Jourtelefoner-och-radgivning/

/Maria

 

Anmäl
2015-07-22 21:27 #4 av: Delfinen

Tack 

Anmäl
2015-07-23 08:43 #5 av: [bluepearl]

Panikångest kan det mycket väl vara och du kan skriva under en attack, jag håller inte med personen ovan som skriver att du inte skulle klara det. Jag har haft attacker och har fortfarande i perioder. Jag vet precis hur det är. Jag har olika symtom, allt från smärta och tårar, till kräkningar och tron på att jag ska dö.
Du måste prata med någon professionell om det och få ordentlig hjälp. Vårdcentralen eller ring direkt till psykiatrin där du bor.

Lycka till!

Anmäl
2015-07-23 08:43 #6 av: [bluepearl]

Panikångest kan det mycket väl vara och du kan skriva under en attack, jag håller inte med personen ovan som skriver att du inte skulle klara det. Jag har haft attacker och har fortfarande i perioder. Jag vet precis hur det är. Jag har olika symtom, allt från smärta och tårar, till kräkningar och tron på att jag ska dö.
Du måste prata med någon professionell om det och få ordentlig hjälp. Vårdcentralen eller ring direkt till psykiatrin där du bor.

Lycka till!

Anmäl
2015-07-23 08:49 #7 av: Maria

#5 Jag har också haft panikångestattacker med hyperventilation och jag skulle absolut inte klara att skriva under en attack.

Man kan ha svår ångest som inte just är en panikångestattack.

Oavsett vad det är så behöver TS någon att prata med som kan ge stöd och hjälp.

/Maria

 

Anmäl
2015-07-23 11:46 #8 av: [Silverräv69]

#7 Allas panikattacker är olika pga graden av ångest och mängden supstanser hjärnan väljer att pumpa ut i kroppen. De vara också olika länge pga kroppen förmåga att bearbeta substanserna.

Viktigt vid en panikattack är att om du inte har bakomliggande problem (svagt hjärta, åderbråck mfl.) så rä en attack HELT OFARLIG! Även om du känner att du håller på att dö, är det kroppens som reagerar starkt på dina hormoner och signalämnen. En attack går också över och om du lär dig hantera dem, lär dig känna igen tecken och trigers..så kan du med tiden tänka bort en attack och avleda den.

Under mina panikattacker fryser jag till is medan hela kroppen vill springa, det blir liksom dubbla meddelanden i huvudet där inget av det kan genomföras. En gång valde jag omedvetet att fly, har nog aldrig kommit hem snabbare till fots.

Jag hade nära kontakt med mina läkare och de hjälpte mig mycket.

¤HjärtaDu är aldrig ensam eller oälskad Hjärta¤

Anmäl
2015-07-23 14:21 #9 av: Maria

#7 Det är klart att det varierar från person till person men själva attacken är ju akut och då är man knappast förmögen att göra annat än att försöka andas och "överleva"

Sedan kan man ha olika grader av ångest. Alltifrån lätt oro till starkt obehag.

/Maria

 

Anmäl
2015-07-24 15:33 #10 av: mariannetolv

lite bra tips

Anmäl
2015-07-24 20:59 #11 av: [bluepearl]

Jag skulle inte säg att den är helt ofarlig. Jag var nära en hjärtattack i höstas i en panikångestattack. Föll ihop på köksgolvet, tryck över bröstet, förlamad, svårt att andas. På sjukhuset sa de att jag var nära en hjärtattack pga ångesten som då blev så svår och sen dess är jag sjukskriven och får inte utsättas för stress.

Så hur det än är så bör man vara försiktig. Och jag menar att man inte ska garantera eller vara övertygad om något så länge man inte är läkare. I den attacken hade jag aldrig kunnat skriva, men de som händer "normalt" är fruktansvärda, men skriva kan jag. Men det är också individuellt ♡

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.