Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

01. Akuta situationer 02. Allmän psykiatri 03. Allmän psykologi 04. Personliga berättelser 05. Anhöriga 06. Behandling/Medicin 07. Beroende 08. Bipolär sjukdom/Manodepression 09. Depression/Ångest 10. Kronisk smärta påverkar själen 11. Neuropsykiatriskt 12. Personlighetsstörningar 13. Psykoser 14. Schizofreni 15. Stress/Tvångstankar 16. Sömnproblem 17. Tvångsvård/Rättsligt 18. Ätstörningar 20. Dagens fråga 21. Självtester 22. Stödorganisationer 23. Tänkvärt 24. Undersökningar 30. Bok/Filmtips 31. I Media 32. Positiva/Negativa 33. Skratta är nyttigt 34. Utanför ämnet 35. Om sajten/Om iFokus
03. Allmän psykologi

Självgodhet?

2017-04-07 18:41 #0 av: Ahees1

Hej, kan någon/ni förklara djupt vad självgodhet innebär? Hur är en självgod person? Vart ligger skillnaden mellan att vara självgod och Narcissist?

Anmäl
2017-04-07 18:58 #1 av: mangemani4

självgodhet för mig är när man är så fullt övertygad om att man är bäst, vet bäst, kan aldrig ha fel, tror sig vara speciell, utvald osv, och minsta lilla själv kritik viftas bort. även om folk har solklara bevis på att den självgode säger är totalt fel, så  är övertygelsen om att alla andra har fel och denne rätt för stark för att bevisen ska ha någon effekt.

det är vad jag kallar för självgod.

Anmäl
2017-04-07 19:11 #2 av: Kyllan56

En självtillräcklig människa som är kär i sig själv och von oben tittar ner på sina medmänniskor. En narcissist är ofta självgod, men en självgod människa behöver inte vara en narcissist.

”När Hjärtat och Sinnet är i balans… Då är allt möjligt”

Anmäl
2017-04-07 19:18 #3 av: Ahees1

Okej, men hur skilljer man på självgodhet och narcissism på en människa? Och hur stor risk är det att en självgod människa är narcissist?

Anmäl
2017-04-07 19:56 #4 av: 2Sirius

"-Nä, inte ska väl jag ens försöka förklara ordet, alla andra gör det säkert bättre än jag. (Det brukar ju ändå alltid bli fel, det är lika bra jag är för mig själv på mitt rum, och gör ingenting, det är jag ju heller inte så bra på)"

Extremt osäker, självförnekande, låg självKÄNSLA, blyg, vågar inte ta plats.(isolerar sig själv på grund utav, sin oförmåga elr tro på oförmånga att fungera bland andra människor, Lågt självFÖRTROENDE).

Skulla man kunna förklara motsattsen till:Självgodhet (Narcistisk) som.
Att som ni säger en extrem övertro och egenkärlek till sig själv.

Skillnaden när jag googlade det var, förstod jag det som.

Självgod = Övertro och egenkärlek i interaktion (umgänge) med andra personer.

Narcistisk = Övertro och egenkärlen, självupptagenhet i interaktion umgänge med sig själv, inbunden i sin självkärlek.

Självgodhet är ett av dragen i "Psykopatiska personlighetsdrag".

Ligger nära till hands att kalla Självgod/Narcistisk för den sjukligga formen av Extremt bra Självkänsla/Självförtroende.

Men jag kan ju ha fel 😂

Anmäl
2017-04-07 19:57 #5 av: Tjeja

En narcissist ser ner på andra och föraktar andra  mår bra av att förnedra/trycka ner andra.

Någon som är självgod tror bara att hen har mest rätt, betyder inte att andra nödvändigtvis är dåliga för det bara sämre.

De kan vara svåra att skilja på ibland. Båda kan ju vara lika arroganta.

Typ så tänker jag att skillnaden är, förenklat.

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-04-07 20:31 #6 av: Kyllan56

Narcissism kommer från guden Narcissus, som speglade sig i vatten och blev förälskad i sin egen spegelbild. Men spegelbilden speglade inte defekten han hade på ryggen. 

Så Narcissist är både någon man benämner som egenkär, men också en psykiatrisk diagnos där flera kriterier ska vara uppfyllda för att få diagnosen. 

En narcissist har ett uppblåst Ego, som är mycket större än vad omgivningen skulle säga. Förvrängd bild av sig själv där inte alla delar av personligheten är medvetna för personen själv.

Men en människa som i en situation är självgod, behöver inte vara det i en annan.

Så det är svårt att säga var gränserna går mellan självgodhet och narcissism, för de korsar varandra.  Inom psykiatrin är det desto lättare för där testar man människor. Är tillräckligt många kriterier uppfyllda får man diagnosen. 

Jag skulle säga att en självgod människa har narcissistiska drag. Medan en som får en diagnos har en personlighetsstörning, som genomsyrar hela människans personlighet.

https://www.theravive.com/therapedia/Narcissistic-Personality-Disorder-DSM--5-301.81-(F60.81)

”När Hjärtat och Sinnet är i balans… Då är allt möjligt”

Anmäl
2017-04-08 14:52 #7 av: OnlineCores

#6 Intressant inlägg

En narcissist saknar förmåga att se saker från andras perspektiv på grund av sitt överaktiva ego. Det är lite av en självupptagenhet.

Självgod är mer ett beteende som inte är kopplat till någon specifik störning. Vem som helst kan vara självgod tillfälligt, medan en narcissist har en störd personlighet.

Det blir problem att jämföra en störning med ett beteende, eftersom det är två olika saker. Det är också det som är skillnaden.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.