Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

01. Akuta situationer 02. Allmän psykiatri 03. Allmän psykologi 04. Personliga berättelser 05. Anhöriga 06. Behandling/Medicin 07. Beroende 08. Bipolär sjukdom/Manodepression 09. Depression/Ångest 10. Kronisk smärta påverkar själen 11. Neuropsykiatriskt 12. Personlighetsstörningar 13. Psykoser 14. Schizofreni 15. Stress/Tvångstankar 16. Sömnproblem 17. Tvångsvård/Rättsligt 18. Ätstörningar 20. Dagens fråga 21. Självtester 22. Stödorganisationer 23. Tänkvärt 24. Undersökningar 30. Bok/Filmtips 31. I Media 32. Positiva/Negativa 33. Skratta är nyttigt 34. Utanför ämnet 35. Om sajten/Om iFokus
03. Allmän psykologi

folk som generaliserar

2017-11-06 01:36 #0 av: krasnajaluna

En sak jag märkt rätt ofta, inte minst i sånna här anonyma internetforum (kanske inte just ifokus men andra stora), är att det verkar finnas väldigt många med en mkt smal verklighetsuppfattning, och som generaliserar väldigt mycket om allt. Typ ''såhär är det, inget annat är möjligt''. Allt är svart eller vitt. Är folk såhär på riktigt eller är det bara en liten grupp som jag observerat? 

Det kan t ex vara generaliseringar och gnäll om kvinnor, typ ''alla kvinnor är såhär'', men inte ett enda påstående jag läst stämmer in på mig, så uppenbarligen har de ju fel. 

Sen kan det vara om andra saker också, vad som helst. Den röda tråden är den här barnsliga verklighetsbilden som en hel del verkar besitta. ''Det kan bara vara på ett sätt''. Varför tänker man så? Tror man det på riktigt eller vill man bara göra det enkelt för sig?

Anmäl
2017-11-06 01:47 #1 av: Calcifer

En sak att säga först och främst är att alla generaliserar. Nån gång. Om nåt. Stort eller litet. Högt, skrivet, eller bara lite snabbt i tanken. Det är en mänsklig faktor som vi inte kan komma undan. DÄREMOT (och ja, det behöver stora bokstäver), kan de flesta människor komma på sig själva med att de generaliserar, och därefter rätta sig själva till att de inte menar "alla" egentligen även om det var så de först sa eller tänkte. Jag kan komma på mig själv med att tänka saker som verkligen är generaliseringar, men sen stoppar jag tanken och påminner mig om att nä du, sådär är det faktiskt inte alls för "alla" osv.

Däremot finns det människor som generaliserar och gör det med vilje och med en okunskap eller ovilja att förstå att det egentligen inte går att göra det, för det finns alltid undantag till alla regler. De flesta vet det, och även om de kanske säger "alla x gör så" så menar de inte det bokstavligt. Men ja, det finns de som menar "alla" om de bokstavligen säger det och generaliserar alltså "på riktigt", eller hur man ska uttrycka det.

Det vanligaste tror jag är att folk vet att det finns undantag men gör den där omedvetna generaliseringen för att det är så lätt att säga just "alla", även om de inte menar det bokstavligen.

(Och ja, jag är medveten om det ironiska i att jag påbörjar inlägget med att säga att alla generaliserar. Men jag tror på riktigt att vi alla faktiskt gör det, men som sagt, finns det helt olika grader av det och de flesta vet ändå att saker inte gäller för alla oavsett hur de först tänkt eller sagt.)

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2017-11-06 06:48 #2 av: _Fisken

En generalisering är väl ett sätt att få grepp på nåt mer komplicerat? Om alla avvikelser från en grov generalisering  ska tas med i diskussionen blir det svårt.
 Jag kan ana att det kanske finns "diskussionslusta" i de som skriver i forum(!) och därför utmanar de genom att bli mer svart-vita. 

Anmäl
2017-11-06 06:51 #3 av: Farwuq

Jag kommer nu osökt att tänka på politiker, som generaliserar.
Det är nog den gruppen som är värst.

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.