Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

01. Akuta situationer 02. Allmän psykiatri 03. Allmän psykologi 04. Personliga berättelser 05. Anhöriga 06. Behandling/Medicin 07. Beroende 08. Bipolär sjukdom/Manodepression 09. Depression/Ångest 10. Kronisk smärta påverkar själen 11. Neuropsykiatriskt 12. Personlighetsstörningar 13. Psykoser 14. Schizofreni 15. Stress/Tvångstankar 16. Sömnproblem 17. Tvångsvård/Rättsligt 18. Ätstörningar 20. Dagens fråga 21. Självtester 22. Stödorganisationer 23. Tänkvärt 24. Undersökningar 30. Bok/Filmtips 31. I Media 32. Positiva/Negativa 33. Skratta är nyttigt 34. Utanför ämnet 35. Om sajten/Om iFokus
06. Behandling/Medicin

Medicin gör folk sjukare!

2018-07-19 20:41 #0 av: Jarl

Sluta ta dom om du kan det är ditt bästa val.

Ät hälsosamt, tränna och sov.

Alla piller har 100 biverkningar.

Sluta ta skiten om du kan. 

Anmäl
2018-07-19 20:53 #1 av: Aleya

Så du ska börja din kamp igen.
Tänk på insulin och annat som kan vara livsviktigt.

Sen är nog inte psykologi rätt ställe för detta budskapet kan jag tycka

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2018-07-19 21:20 #2 av: Hera

Medicin räddar liv. Idioti att avråda folk från det.

Anmäl
2018-07-19 21:31 #3 av: VampireGirlElvira

Tror du Jarl att jag kan bara sluta med mitt livsviktiga medicin mot Loeys-Dietz Syndrom så har du fel.
Då kan jag ju lika gärna ta livet av mig på en gång.
Losartan gör så att jag håller mitt blodtryck i skick så att jag inte får komplikationer av mitt sällsynta sjukdom.
OCH en som har IBS så kan man ”bara” inte sluta med medicin där heller.

”Ät hälsosamt” skriver du, jag har testat FoodMap och en massa annat, men det fungerar inte.
”Träna” funkar inte heller på grund av min extra ländryggskota.

"I am beautiful no mater what they say. Words won't bring me down."
Anmäl
2018-07-19 21:42 #4 av: Grodan

Det finns en stor poäng i det, absolut. Jag hävdar att man kan äta sig frisk (eller kunde i a f, när maten var nyttig..,). Det finns böcker och studier i ämnet så det är inte bara taget ur luften. Vad vi inte har är kunskapen och ibland inte heller tillgång till en speciell föda. 

Jag har en trevlig bok i min samling "Låt bönorna förändra ditt liv", där man kan läsa om hur bönor kan nästintill bota diabetes 2.

Men jag pratar inte om genetiska sjukdomar, för dessa är kodade i generna. Felet har redan uppstått... Visst kan i många fall en sund livstil göra livet lättare för många, men det finns absolut undantag.

Sedan finns det medicin och medicin. Vi erbjuds oftast bara en medicin mot en sjukdom/krämpa och godtar den utan att själva undersöka om det finns bättre alternativ, t ex en medicin gjort på örter eller annat och som inte innehåller så mycket kemikalier och gift (som tyvärr kan göra oss sjukare). 

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2018-07-19 22:09 #5 av: Jarl

Ja håller med finns mediciner som är nödvädiga men andra som är onödiga!

Vi letar efter den lättaste vägen därför tar vi dom onödiga också men kan ställa till det. Läkare skriver ut snabbt för snabbt ibland.  Mycket tillsatser i maten också

Grönsaker smakar knappt något nu

Anmäl
2018-07-19 22:26 #6 av: Novachan

Behövde inte ens kolla 1 min för att hitta fel i hennes påståenden...

Alla mediciner behandlar och/eller lindrar inte bara symptom, det finns dom som behandlar orsaken, s.k. botemedel. Antibiotika är väl ett ganska bra exempel.

Många gör en större grej av biverkningar än vad det egentligen behöver vara.

1. Alla mediciner har inte biverkningar.

2. Man behöver inte få biverkningar överhuvudtaget även om en medicin har biverkningar listade på bipacksedeln - oavsett hur många eller allvarliga biverkningar kan vara.

3. Om man får biverkningar så kan det finnas en rad olika orsaker, beroende på vad det är för biverkning. Man kan få biverkningar av det verksamma ämnet men också  p.g.a. något av de övriga ämnena i medicinen; En person kan få en eller flera biverkningar av att använda Alvedon men inte av att använda Panodil trots att de innehåller samma verksamma substans (Paracetamol). Två mediciner som behandlar samma sak, innehåller samma verksamma ämne, men är är tillverkade av olika företag (fabrikat) och kan därför innehålla lite olika ämnen i den övriga delen av medicinen ex. bindemedel. Det behöver inte vara stora skillnader men folk är olika känsliga för vissa ämnen och reagerar därför olika eller inte alls.

4. En del biverkningar är också bara tillfälliga - gäller dock bara vissa mediciner. Ett vanligt exempel, speciellt för psykologi ifokus, är att man kan må sämre på flera olika sätt (biverkningar) när man börjar ta en medicin för att behandla vissa psykiska problem. Vi tar behandling med Sertralin för depression som ett exempel. Sertralinet ska ju ändra hormonbalansen eftersom det tros kunna vara en kroppslig orsak till ens symptom som tyder på depression. Kanske den kroppsliga orsaken är för att balansen har blivit rubbad eller så var den "byggd" med en annan nivå som gör att personen inte mår bra av den naturliga nivån. Det är vanligt att man kan må sämre på olika sätt en viss tid från att man början med Sertralin eller vid dosjustering. Hur länge och på vilka sätt är individuellt. Om de ändå inte skulle gå över kanske man behöver göra ännu en dosjustering eller testa en helt annan medicin med annat verksamt ämne för samma ändamål). Sen finns det dom som får biverkningar av Sertralin-preparat om de byter till ett annat fabrikat under sin behandling - som jag tidigare förklarat till varför man kan göra det, och dessa biverkning kan då försvinna om man går tillbaka att använda tidigare använda fabrikat som man inte reagerat på. - Det är därför apotekspersonal frågar "Spelar det någon roll för dig vilket fabrikat/tillverkare/företag/vad den heter/märke medicinen har?" Om en person kommer reagera annorlunda på ett annat fabrikat kan personen inte veta förrän hen har testat, men om personen har testat och vet vilka fabrikat som ger biverkningar kan personen meddela detta till sin läkare så kan läkaren också göra så att de nya recepten bara få ge ut de mediciner med fabrikat som man vet att personen inte får biverkningar av.

Många med psykisk ohälsa lider i onödan i fall där medicin skulle kunna hjälpa dem. Det finns mycket stigma och sociala blaha kring psykisk ohälsa och behandling för det och kan därför kräva bl.a. mod för att ta steget till behandling. Att ta upp ett sådant här ämne på psykolgi ifokus finner jag motarbetande för folk som kanske har extra svårare att söka hjälp för sina problem och få rätt behandling, men även för personer med andra problem. Det hade varit en sak om det rörde diskussion om just mediciner för psykisk ohälsa men jag tolkar det som att TS menar ALL medicin och tycker inte psykologi ifokus är rätt forum för det.

Finns mer man kan säga om ämnet samt TS:s uppmaningar men pallar inte.

Anmäl
2018-07-19 22:49 #7 av: Grodan

Jag kollade inte ens videon. Jag svarade bara på rubriken. Mitt svar är alltså inte på videon.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2018-07-20 06:50 #8 av: Farwuq

De flesta mediciner är nödvändiga.
Jag som själv är gravt sjuk, skulle klara mig utan en del av mina mediciner, kortvarigt.  Men det skulle innebära att jag skulle bli ännu sjukare; massor av ännu värre värk och fatigue/narkolepsi.
Det skulle göra ett svårt hälsotillstånd ännu värre.

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl
2018-07-20 18:27 #9 av: Jarl

#6 SSRI preparat är farliga finns många och har varit uppe länge på tapeten!

https://www.youtube.com/watch?v=Ik0RTsIAEBU&pbjreload=10

Anmäl
2018-07-20 18:40 #10 av: Aleya

#9 och det är inte bra att vara sjuk heller.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2018-07-20 19:14 #11 av: Novachan

#9 Utanför EU kan alla mediciner vara annorlunda jämfört med våra mediciner. De har andra lagar de följer vilket till följd med bl.a. vad mediciner får och kan innehålla, rekommendationer av deras vård, vad läkare skriver ut osv. Det går inte att jämför med hur det fungerar här! När de talar om vad som inte fungerar eller negativa aspekter osv i ämnet syftar de på deras egna system, inte hela världens! Det är lätt att man missar detta när man kollar på sådana videos. Man måste tänka på att USA inte talar för hela världen, bara för att något gäller där gäller det inte överallt.

Vad jag har hört och sett om info rörande ämnet i USA kan jag tro att deras mediciner inte är vad de borde vara; innehåller saker de inte borde innehålla, skrivs för lätt ut mediciner och av någon anledning flera mediciner som behandlar samma område men med olika verksamma ämnen - så då är det inte konstigt att de inte blir bättre på sätt som det var tänkt och/eller får massa ny problem också. De behöver verkligen se över hur det fungerar där och göra förbättringar. Använda Europa som en förebild; som mer är till för att gynna den som vårdas än för att folk ska tjäna pengar...

Sen tycker jag personligen att man ska ha stor respekt för bl.a. SSRI-preparat. Det är inget man ska använda om man inte verkligen behöver det - men så är det ju också med alla andra mediciner. (Är ju inte konstigt att man kan må dåligt om man tar mediciner man inte behöver... det säger väl sig självt) Men med just SSRI menar jag bl.a. för att för att man kan bli så påverkad av biverkningarna bl.a. i början så man måste vara beredd på det och veta att det förmodligen bara är tillfälligt så man att man inte slutar ta medicinen tvärt - då kan man må riktigt dåligt!

Ska försöka fila på förklaringar om hur man bör se på/använda listan av biverkningar på en bipacksedel då många inte verkar använda och förstå den rätt för dess ändamål - har redan förklarat en del varför men tror inte jag har berört allt.

Anmäl
2018-07-20 20:27 #12 av: Jarl

Har sjkälv tagit SSRI sentralin det är det vanligaste man brukar få utskrivet om man är deprimerad. Har aldrig prövat något mer rävgift. Några biverkningar brainzaps ringningar i huvudet mycket mer korkad och krympning av hjärnan.

Aldrig mer

Anmäl
2018-07-20 21:34 #13 av: Novachan

#12 Rätt förståeligt till din inställning med dom reaktionerna på Sertralin. Du hade kanske behövt ett helt annat verksamt ämne (eller annan dosering) men helt förståeligt till att man inte vill testa något annat efter att ha upplevt det du fick uppleva. Skulle själv vara extremt skeptisk, rädd och orolig inför att testa någon annan sådan medicin efter det.

Jag har också testa Sertralin men har inte alls fått samma upplevelser som du. Fick lite tillfälliga biverkningar första veckan (snarare mindre än en vecka), liksom vid doshöjningar eller om jag glömmer ta medicinen i ca. 2 dygn. Jag sköt upp att börja med behandling av Sertralin i ungefär 1-1,5 år (bl.a för att jag var just rädd, orolig och skeptisk inför sådana mediciner) men jag kom till en punkt då jag insåg att jag måste för att jag mår så dåligt och kan inte ta mig ur det måendet. Om jag inte hade börjat med behandlingen vet jag inte om jag skulle varit i livet idag. Skulle iaf inte vara en fungerande människa. Inte kunna äta vettigt, inte kunna ta mig ut ur bostad, inte kunna bo själv, inte kunna gå och handla... Skulle inte kalla det någon mirakelmedicin, jag har ju fortfarande en del problem men de är nu mer hanterbara och jag fungerar bättre än om jag inte hade tagit medicinen.

Efter mina erfarenheter skulle jag våga att testa ett annat SSRI-preparat om jag så skulle behöva det. Hur/vad gjorde du efter att du slutade med Setralin? Genomgick du någon annan typ av behandling?

Anmäl
2018-07-20 22:00 #14 av: Hera

Jarl det är inte det vanligaste man skriver ut.

Och vad föredrar du. Självmord eller biverkningar samtidigt som du blir bättre?

Din avsky mot mediciner har knappast med ssri att göra. Sluta låtsas som det.

Anmäl
2018-07-20 22:04 #15 av: Jarl

Jag fick något annat som inte var SSRI men kom ihåg att den inte heller var så bra. Ja det värkar ju fungera på en del, Men man ska vara försiktig

Anmäl
2018-07-21 15:00 #16 av: Farwuq

Mediciner fungerar väldigt olika från individ till individ, ibland kan det vara rent kontraproduktivt med en medicin som är till hjälp för en annan.
När det gäller SSRI specifikt, är detta tydligt, de kan leda till värre saker än vad de är tänkta att bota.

Min neurologiläkare förde SSRI på tal för flera år sedan, men jag sade »nej tack«, jag har sett individer i min närhet hamna i värre tillstånd än de hade tidigare.

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.