Etiketttänkvärt
Läst 1648 ggr
Cahira
2015-02-07, 05:56

Psykisk ohälsa

Oavsett om det är ätstörning, depression, dåligt självförtroende, ångest eller självmordstankar. 

Jag vill påminna er om en sak.

Ni är inte er sjukdom. Det sjukdomen säger åt er är inte era tankar. Hjärnan är sjuk och man kan inte lita på hjärnan. Det går att lära sig att känna igen vilka som är sjuka tankar och vilka som är friska tankar. Det kan vara svårt att slåss mot de sjuka tankarna när man mår som värst, men om ni under frisk period skriver ned vad ni drömmer om för er framtid så går det att påminna sig om varför sjukdomen inte får vinna. 

Vill ni ha hus? Familj? Djur? Odling? Resa? Lära er språk? Ha en karriär? Åka hundsläde? samla en sten från varje land i hela världen?

Om ni inte minns era drömmar, tänk tillbaka till barndomen. Tänk på vilka hobbies du hade, vad du tyckte om att göra. Vilka lekar du brukade leka och vad dina drömmar var då. Vilka intressen fick dig att må bra som du slutat göra? Sjunga eller spela instrument? Skriva dikter eller noveller?

Ju mer du matar dom friska tankarna, desto mer kommer du kunna kräla dig ur kärret som suger fast varje steg man tar. Det är okej att ta pauser. Det är okej att inte orka vissa dagar. Det är okej att inte vara okej. Men ge inte upp. Tro inte att din sjukdom är den du är. En person med cancer är inte cancer. En person med depression eller ångest är inte ångest. Du kan inte fly din hjärna om din hjärna är sjuk, så att fly ångest går inte. Den är ju i huvudet.

Men du kan med mindfulness påminna dig om vad som är verkligt. Vad som händer just nu. Vilka färger du ser, vilka lukter du känner, och ring någon om du behöver trygghet från någon. 

Du kan!

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Upp till toppen