Etikettfakta
Läst 80370 ggr
kerstinjo
2009-01-02, 13:35

Att höra röster.

Att höra röster är inte sjukt, men man kan bli sjuk av att höra röster. ...

Att höra röster i huvudet förknippas ofta med allvarlig psykisk sjukdom.

Men nu visar en ny undersökning att så många som 1 av 25 regelbundet hör röster. Och de allra flesta huvudröster säger snälla saker som hjälper den som lyssnar. De som har ett lyckligare liv och en positivare syn på sig själva och andra tolkar rösterna som någonting som hjälper dem må bra.

Men blir man rädd för sina röster, så är det något som inte stämmer.  De som upplever rösterna som ett problem och söker hjälp för dem har ofta andra problem i livet.

Över 70 procent av dem som hör röster kan dessutom peka ut en jobbig händelse som utlöste rösterna.

Ofta kämpar de med att bearbeta något trauma, eller också upplever de sig själva som värdelösa och sårbara och andra människor som aggressiva.

De tolkar ofta rösterna i huvudet som skadliga, fientliga och kontrollerande.

Tvärt emot vad de flesta tror - även många psykiatrer - så är rösterna inte konstanta. De förändras över tid. Och de är i hög grad påverkbara. Onda röster kan förvandlas till goda.

Det är först när de tar makten över individens handlande som de blir ett svårt handikapp. Problemet är inte rösterna i sig, utan sättet att hantera dem. Att försöka blockera eller tiga ihjäl dem tycks vara den sämsta tänkbara strategin. Det brukar göra dem starkare - än mer aggressiva och destruktiva.

Det kan vara svårt att handskas med röster som leder till oro, en känsla av att vara övervakad och förföljd samt en känsla av att bli styrd utifrån. Detta kan leda till vanföreställningar, ångest, rädsla, oro och ibland förvirring. Man kan tro sig vara förföljd eller hotad och uppfattar lätt att omgivningen vill en illa.

När vitala funktioner som viljeliv, känsloliv, uppmärksamhet och kontakt med människor påverkas av rösten/rösterna är det dags att söka hjälp.

Rösthallucinationer kan vara tecken på en begynnande psykos av något slag. Därför är det viktigt att få en ordentlig bedömning och framför allt hjälp för att komma till rätta med röstproblemen.

RSMH-Rösträtt/Nationella nätverket

Syftar till att underlätta kontakten mellan alla som hör röster och/eller är intresserade av rösthörarfrågor.

Målen för nätverket är att:
1. erbjuda rösthörare kontakt med andra i samma situation

2. få igång stödgrupper på så många orter och RSMH-föreningar som möjligt

3. sprida kunskap om "att höra röster" genom att anordna t ex konferenser, utbildningar och föreläsningar

Kontaktpersoner för RSMH-Rösträtt är inledningsvis:Ami Rohnitz, 08-655 41 70, rohnitz@spray.se och
Siv Wetterberg , 08-758 05 98, siv.wetterberg@swipnet.se

 Kerstin 

 

[aspie]
2009-01-02, 14:11
#1

Åhh, så bra skrivet och att detta kom fram vilket jag tycker är jätte viktigt. Vi är nog några stycken som hör röster på denna sajt.

Tusen tack Kerstin Glad

flikkan77
2009-01-02, 16:51
#2

Superbra artikel! Säger också tusen tack Glad

"You just have to belive..."

Silvernalles
2009-01-02, 17:55
#3

Har aldrig hört röster, men får riktiga tankestormar ibland när jag är stressad. Massor av tankar, omöjliga att sortera, omöjliga att komma undan. Det enda som hjälper något är att sätta på tv , radio el musik riktigt högt och försöka fokusera på orden som sägs… Är jag knäpp?

flikkan77
2009-01-02, 18:14
#4

Var faktiskt lite förvånad över att det var så vanligt med fast det gäller ju både goda och ond röster, jag hoppas onda röster är färre än de goda i det stora hela.

"You just have to belive..."

allhealing
2009-01-02, 20:27
#5

En del har röst brevlåda =)

Kent Asp

kentasp.com
www.kentasp.com
www.MindKnowlogy.com

förändring är alltid en möjlighet

Nina
2009-01-02, 20:42
#6

Har aldrig hört röster och hade ingen aning om att det var så pass vanligt. Intressant!

Tatsja
2009-01-03, 08:48
#7

Mycket intressant artikel. Man kanske ska lyssna på rösten i huvudet ibland.Flört

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

[aspie]
2009-01-03, 09:17
#8

#3

Det låter som samma problem de med neuropsykiatriska funktionshinder har.

Tror inte du är knäpp. Stressad hjärna är det många som har. Själv  har jag en mycket hög intre stressnivå enligt läkare vilket gör att jag får en massa stressrelaterade fysiska och psykiska åkommor. Inte roligt alls. Men jag ska ju oxå utredas för bl.a ADHD och AS/HFA. Förmodligen kommer stressen därifrån

allhealing
2009-01-03, 20:13
#9

Läs

Eckhart Tolle

och boken

A New Earth

om ni verkligen vill gå in på djupet i vad det är för röst som vi hör i huvudet.

Sen kan man inte fly från sig själv längre…

Den boken är riktigt bra. Jag läste den i somras och fastnade i över en månad i kapitlet om egot. Rekomenderas varmt för er som brottas med ert intellekt.

Kent Asp

kentasp.com
www.kentasp.com
www.MindKnowlogy.com

förändring är alltid en möjlighet

Carlo
2009-01-29, 17:17
#10

Utmärkt artikel!:)

Hälsningar,
Carlo
Följ mig på instagram: andrethenoble
Medarbetare på choklad.ifokus.seblodgivning.ifokus


brunette
2011-03-05, 13:40
#11

En sak undrar jag, hur får man röster i huvudet?

brunette
2011-03-05, 13:40
#12

En sak undrar jag, hur får man röster i huvudet?

Alone
2011-06-12, 23:01
#13

ska man utredas om man hör onda röster?

mina demoner är på mig hela tiden.funderar även på om jag är bipolär?

har mina maniska och destruktiva perioder….

11# nej du jag vet inte, mina har bara vuxit fram..

Mvh Järnskogens kaniner

Efter Regn Kommer Solsken

john.horney
2011-09-28, 04:14
#14

tackar jag har hört både röster och skrik i mitt huvud så kring 03.00-05.00 har jag hört skrik röster rop och några gånger har jag faktis varitmed om att nån säger mitt namn och ber mej hjälpa men jag kan ej så nu vet jag att jag kan vända på det. för varje gång så vaknar jag att jag mycke skrik exact brövid mitt öra så jag går ner för hålla mej vaken så kring 3 på natten börjar det kan jag få lite mera tips på hur jag kan få detta bra och ännu en gång tackar

vuxenadhdbipo
2011-10-09, 10:57
#15

Intressant artikel :)

Jag har en god och en ond röst… fast inte en yttre men inte en inre heller, nåt mellanting… går inte ens att beskriva, men den onde vinner oftast. Den gode får ibland energi och käftar emot och då uppstår ett tredje världskrig i huvudet.

Den onde är alltså den som kränker, ser ner på mig och får mig övertygad att människor tänker "onda tankar om mig". Den goda är den som har jävlar anamma och kör denna stil: You can do it! Alla är lika värda! Du är snygg! etc etc…

(låter ju inte så friskt… :P )

henrikb
2011-11-04, 02:23
#16

Jag började röka hasch ganska tidigt i tonåren, och testade på en hel del annat. Under några år experimenterade jag en hel del med LSD, men efter ett tag började tripparna bli obehagliga. Jag upplevde en inre och yttre kamp, som i ont och gott, där jag var "utvald" och alla val jag gjorde skulle ha mkt allvarliga konsekvenser för min "själ" och för alla andras "själar". Detta var alltså bara under LSD påverkan.

Jag höll mig därför, efter en extra jobbig tripp där djävulen tvingade ut mig på angeredsbron, sprang "chicken race" med bilar och sprang snabbt på asfaltsväg och drog ner byxorna, (helt medvetet, vilket resulterade i en del skrubbsår, haha) borta från "tyngre droger", och rökte bara cannabis..

Så en dag, rökte jag en "bong" och pang. Sedan dess röker jag inte, jag använder faktiskt inte några droger alls. Däremot hör jag röster dagligen. Rösterna har kommit i många olika former, och, i början, när de var svårkontrollerade och "övermäktiga", så tvingade de mig göra en hel del dumheter.. ofta med inriktning "testa dig själv" och "riskera livet".. Som att bo på gatan i oslo, pilla med oskyddade elledningar och knalla runt i kalla åar sent på hösten. Jag har också "upplevelser" av att min "själ" blir hotad/skadad på olika sätt.. Jag glömmer ofta andas, jag ser syner, jag lider utav en typ utav "solipsism" eller vad man kallar det, och jag är oftast förföld utav demoner, och tror ofta att jag hör människors tankar.

(Men jag sköter mitt jobb och betalar skatt, och jag käkar inga tabletter, tar inga droger och är ganska nöjd med livet, förutom att jag är helt övertygad om att jag kommer brinna i helvetet då.. haha)

Jag har nu hört röster i 2,5 år, och på två år har de inte lyckats få mig att "fly" eller göra något dumt. Jag är 26. Tack

Splice
2018-02-01, 14:14
#17

Jag har hört röster sen tonåren. Jag har både onda och goda röster. Med tanke på hur vanligt det är så finns det väldigt lite information om att höra röster. Jag skulle vilja att höra röster blev mer accepterat och mindre stigmatiserat. Jag tror att många människor skulle bli hjälpta av det. 

Jag försöker ändra på det med min blogg, Röstläge.

http://roster.blogg.se/

Om att höra röster från en rösthörares perspektiv.

kamjal#
2018-04-30, 14:30
#18

ställ omöjliga frågor, som de inte kan svara på, då tystnar de

talade om det för en psykologprofessor, han skulle använda det i sin psykosgrupp

http://parapsykologi.se/2017/05/nils-olof-jacobson-1937-2017/

Upp till toppen