Etikettpsykologi-fakta
Läst 52533 ggr
David
2009-10-31, 04:34

Självuppfyllande profetior

Det kan vara lätt att vi låser oss fast i negativa tankebanor och förväntningar, vilket leder till självuppfyllande profetior. De tankar och förväntningar vi har på oss själva och på vår förmåga har avgörande betydelse för vad som kommer att inträffa.

I en känd studie från 1968 - redovisad i The Pygmalion in the Classroom - lät psykologerna Rosenthal och Jacobson begåvningstesta eleverna i ett antal skolklasser. Lärarna upplystes därefter om att en viss grupp elever hade testresultat som visade att de var "kommande stjärnor".

Efter omtestning ett år senare visade det sig att just de elever som utpekats som smarta hade höjt sina intelligenspoäng betydligt mer än genomsnittet. Först nu avslöjades att elevgrupperna vid det första testtillfället inte hade skilt sig åt.

Elever som uppfattas som begåvade, bemöts med större intresse. Vi lutar oss fram, vi ser dem i ögonen, ler, nickar och förser dem med mer stimulerande studiematerial.

När en människa upplever att han är hopplös, blir han det. Får han veta att han är betydelsefull, infriar han sannolikt våra förväntningar. Förväntar vi oss framgång, får vi framgång. Förväntar vi oss misslyckande, får vi misslyckande.

Om vi tror någon tycker om oss, så uppträder vi på ett sätt som gör att vi verkligen blir omtyckta. Helst vill vi att våra medmänniskor ska uppfylla våra förväntningar vare sig de är höga eller låga. Det vi ser hos en människa uppväcker vi hos henne. Pygmalioneffekten(1) handlar om hur ogrundade förväntningar blir självuppfyllande.

(1) = Rosenthaleffekten

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

evrekaw
2009-10-31, 20:40
#1

Ha, ha! Så sant!

Jag känner mig alltid ruskigt associal… Har svårt att sitta och prata skit med folk på lunchen. Svårt att prata väder och vind med grannarna…

Men - det är ingen fara… De känner det på sig. Jag blir lämnad ifred. Min självuppfyllande profetia som att vara en som inte orkar med allt socialt tjafs har verkligen besannats…

Å inte är jag ledsen för det… Antar att jag faktiskt är en social eremit…

"There is nothing more despicable than respect based on fear."

cirrun
2009-11-01, 22:09
#2

#0

jag bara undrar om den tanken bör vara väldigt medveten typ :

"alla tycker om mig"

(isf kan jag försöka med självsuggestion, eller?)

Oskyldig

LenaR
2009-11-01, 23:22
#3

#2 Det kör jag mycket med. Inför möten, eller arbeten, eller vad det nu gäller, så kör jag ett lite mantra om att allt jag hoppas ska hända. Peppar peppar *knackar i hjässan*, det fungerar! Förvånad


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

Aviendha
2009-11-02, 01:36
#4

Ligger mycket i det. Påminner om stämplingsteorin som menar att ex brottslingar kan skapas av samhället genom att stämplas som avvikande tills de själv förlikar sig med den synen och blir den människan.

evrekaw
2009-11-02, 19:59
#5

#4 Mmmm man ska aldrig stämpla någon… Alla begår vi misstag och alla förtjänar en andra chans…

"There is nothing more despicable than respect based on fear."

Upp till toppen