Etikettfakta
Läst 24241 ggr
kerstinjo
2010-03-25, 10:11

Tankens Kraft.

Positivt Tänkande är att tänka sunt. På vetenskapligt fackspråk skulle man kunna kalla det ”kognitiv omstrukturering”, dvs. att ändra negativa tankar till positiva tankar. Postive Thinking är det engelska uttrycket som vi i Sverige har översatt till just Positivt Tänkande. Men det engelska ordet positive betyder inte bara positiv utan också: Övertygad, säker, absolut, verklig, jakande.

positiv.JPG

När man läser det här så får begreppet en lite annan betydelse än att bara hurtfriskt skratta sig igenom eventuella svårigheter.

När vi också blir övertygade i vår tanke, när vi tror på det vi gör, går det lättare att ta sig igenom svårigheter och krävande uppgifter.

Vi tolkar ju vår omvärld till stor del automatiskt. Hur vi tolkar beror på vår tankevärld. Om vi kan ändra vårt tänkande kan vi få ett bättre resultat, dvs. fungera och må bättre, trots att vi är kvar i samma miljö och omgivning.

dreamstimefree_6170074.jpg

Det härliga med positivt tänkande är att det fungerar!

Begreppet positivt tänkande har används så felaktigt och blivit så uttjatat att många reagerar väldigt negativt på uttrycket. Det har använts på ett sätt som gör att det är lätt att tro att det handlar om att vi låtsas och ljuger för oss själva, att vi ständigt ska gå omkring som idel solsken, glada och uppåt.

Men det är inte så det fungerar, för vad skulle det då göra för nytta?

Ett positivt tänkande handlar om att du tänker, fokuserar på det du vill ska ske, det du önskar. Inte det värsta som eventuellt kan hända. Positivt tänkande är inget slött betraktande av det som sker där du tror att allt ska fixa sig.

avd19.gif

Du väljer dina tankar och kan alltid välja hur du ser på en situation, positivt eller negativt. Alla skapar vi vår egen verklighet genom de tolkningar vi gör av det som händer runt omkring oss.

"Jag är som jag är" hävdar många "
och det kan eller vill jag inte göra något åt."

På ett sätt är det sant, att man är som man är, men om du vet vilka tankemönster du har, får du en förståelse för varför du beter dig som du gör och då har du lättare att välja ett annat beteende.

MEN, negativa tankar och ett negativt synsätt drar till sig ännu mer "elände" - en ond spiral som beror på att vi främst uppmärksammar det negativa. Då är det lätt att gå omkring med en negativ inställning till oss själva och omgivningen.

Men medicinsk och psykologisk forskning har visat att våra tankemönster kan vara skillnaden mellan hälsa och sjukdom, framgång och motgång.

"En pessimist ser svårigheter i varje möjlighet, en optimist ser möjligheter i varje svårighet"

Winston Churchill.

Björn Adler & Hanna Adler som är två av Sveriges absolut främsta experter i ämnet har skrivit boken "Tankens kraft och känslans makt" som finns att köpa på NU-förlaget/Kognitivt Centrum.

www.kognitivpsykoterapi.nu
www.kognitivtcentrum.se

Positivt grupp på nätet.

 Kerstin 

 

kerstinjo
2010-06-24, 13:34
#1

Glad

 Kerstin 

 

evrekaw
2010-06-24, 18:59
#2

Absolut! Ingenting blir bättre av en negativ inställning och en trist attityd. Den negativa tankens nedbrytande och destruktiva kraft är underskattad av många…

Har man en positiv inställning är hälften vunnet.

Däremot har innebörden av, att man är summan av sina tankar, inom många falanger drivits för långt… Man är sina tankar - så har man en kronisk sjukdom är den självförvållad och självåsamkad… Man har blivit sjuk av sina negativa tankar… Så är man sjuk så…

Helt sjukt… Det finns massor av bra litteratur inom genren. Man får dock passa sig för fanatikerna som i slutänden bara får en att må sämre eftersom man som sjuk uppenbart är en andraklassens människa som tänkt sig sjuk istället för frisk…

"There is nothing more despicable than respect based on fear."

rolnor
2010-06-24, 20:39
#3

Jag tycker att det är viktigt att se sorgen också, men i så fall ska man bearbeta den, sörja, gråta så att det finns en väg ut.

"Det onda har vingar, men det goda tar sig fram med snigelfart." -Voltaire.

Zaphix
2010-06-24, 21:51
#4

Jättebra artikel, jag är verkligen duktig på att se allt negativt. Precis jämt om allt, men jag jobbar på att bli positiv. Just nu känns det som att jag ljuger för mig själv när jag tänker "Såklart allt kommer gå bra", för jag tror egentligen att allt kommer gå fel. Men upprepar jag det för mig själv tillräckligt många gånger börjar jag tro det, och då går det bra. :)

Har praktiserat mitt positiva tänkande idag när vi lastat hästar som är rädda för transporten och inte vill gå in. Har märkt förut när vi gjort det att går jag in med attityden "Det här kommer inte fungera, och om nu hästen mot alla odds går in kommer det säkert ta hela dan", då går hästen inte in.
Men idag var min attityd "Det här är inga problem, kommer fungera jättebra. Och tar det hela dan gör det inget, jättebra träning för mitt tålamod". Visst tog det väl nån timma per häst, men nog skjutton gick den in, och jag hade mycket roligare eftersom jag var positiv. :)

En annan sak jag känner är lite viktigt i sammanhanget är att det är så lätt att dra med andra i sitt tänk. Tänker man alltid negativt så blir lätt andra också negativa, medan är man positiv och försöker hålla på det positiva, då drar man ofta med sig andra i det.
Tänker man positivt utstrålar man positiv energi, vilket ger en bra känsla inte bara för en själv utan även för folk runt omkring.

"Slåss med drakar, befria prinsessor, döda varulvar.. Det är att leva."

Min och Dackes blogg

evrekaw
2010-06-26, 15:35
#5

#3 Sorg kan vara både destruktiv och konstruktiv… Den måste få komma ut - definitivt! Svårigheten är väl bara att… Vem kan bedöma hur länge det är ok att sörja och gråta? När har man hållt på förlänge? Finns det något lagom här? Hur vet man när det är dags att släppa taget och gå vidare?

Jag har inga svar på detta… Har någon det?

"There is nothing more despicable than respect based on fear."

isa
isa 
2010-06-26, 16:15
#6

#5 Jag tycker också att man måste få gråta ut och sörja när man behöver det och låta allt komma ut. Men jag tror att när det är dags att släppa taget över ett sörjande och gråtande är när man inte längre gråter över grundorsaken och när sörjandet övergår i ett ältande.

Detta kan vara mycket svårt att avgöra själv, då man ofta kan "fastna" i ett "dåligt" beteende när man är ledsen. Min erfarenhet är att ofta är det bästa att söka hjälp av en utomstående för att få en själv att se det hela från ett annat perspektiv och få hjälp att skildra sina tankar.

rolnor
2010-06-26, 20:03
#7

Jag minns från min terapi att terapeuten tyckte efter ett antal år att det var dags att sluta tycka synd om mej själv, men för min del går det inte att göra så, sorgen måste jag besöka varje/varannan dag, annars blir jag psykotisk, så ser mitt liv ut.

"Det onda har vingar, men det goda tar sig fram med snigelfart." -Voltaire.

Norrkille
2010-06-26, 23:56
#8

Jag måste lära mig att tänka positivt,har börjat smått inse att är jag negativ så möts jag av negativitet.

evrekaw
2010-06-27, 21:50
#9

#8 Mmmm det sägs att ansiktsuttrycken och bemötandet vi får ifrån andra - bara är en spegelbild, en reflektion utav vad vi själva sänder ut för signaler.. Le mot världen så ler den emot dig…

Men visst… det finns ju surkartar som ingen charm i världen biter på… Jag brukar dock tänka att man i alla fall får fler positiva bemötanden när man är positiv själv än om man går och surar…

Rolnor.. Jag ser det så här… Att det finns en fas när det första lidandet går över till det andra lidandet - varav det första är ett måste och det andra tenderar att fastna till bitterhet eller stagnation.

Jag vet vad psykos är… Jag förstår att man gör vad som helst för att undvika det… Men att aldrig släppa sin sorg tror jag inte är den bästa och enda lösningen. Jag hoppas innerligt att du hittar en annan väg…

"There is nothing more despicable than respect based on fear."

rolnor
2010-06-28, 02:06
#10

Tackar, jag får jobba vidare helt enkelt, verktygen har jag.Glad

"Det onda har vingar, men det goda tar sig fram med snigelfart." -Voltaire.

isa
isa 
2010-06-30, 18:07
#11

"En pessimist ser svårigheter i varje möjlighet, en optimist ser möjligheter i varje svårighet"

Winston Churchill.

Den texten gillar jag skarpt! Den står i min dagbok/anteckningsbok också. Jag försöker tänka så, men det är inte lätt alla gånger.Det är jobbigt att vara positiv hela tiden, varenda dag. Ibland måste jag få vara ledsen eller negativ också.Det svåra är väl att hitta en bra "lagom-balans" med positivt/negativt.

evrekaw
2010-06-30, 18:19
#12

#11 Jag älskar Winston Churchill. Han var faktiskt bipolär… eller som han själv sa… Stundom enbart eufori och resten av tiden Haunted by the black dog….

Han har sagt så mycket bra… ex även detta:

"I livets hinderbana tar man häckarna som dom kommer"

"There is nothing more despicable than respect based on fear."

rolnor
2010-06-30, 19:20
#13

Jag har hört att han missbrukade amfetamin, fanns ju lagligt som bantningspiller på den tiden.

"Det onda har vingar, men det goda tar sig fram med snigelfart." -Voltaire.

Hawknestgrove
2010-06-30, 21:11
#14

han sa fler bra saker!

"Champagne skall vara kall, torr och gratis!"

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

evrekaw
2010-07-01, 01:24
#15

#13 Enl. avhandlingen "thouched with fire" där det avhandlas vilka kända aktade personer som mest sannolikt var bipolära får vår käre Churchill ett helt kapitel…

Han sägs ha druckit flera flaskor champagne varje dag plus whisky och att han emellanåt ska ha brukat morfin… Men att det sistnämnda kom med i bilden först på slutet av hans liv…

"There is nothing more despicable than respect based on fear."

isa
isa 
2010-07-03, 19:52
#16

Som sagt, han sa många bra saker! Denna vecka står det här i min anteckningsbok:

Vi försörjer oss på det vi får, men vi skapar ett liv av det vi ger. /Winston Churshill

Var det inte han som sade någonting också om att "We shall never surrender" Vad var det han sa innan? Det klippet, från ett tal av honom, brukar visas på tv.Men i skrivande stund, är det för varmt för att tänka……..

Och så har vi förvandlat denna tråd till en "Churchill-tråd" Flört

evrekaw
2010-07-03, 20:19
#17

#16 Ja, nu är vi verkligen "off line" Skäms

Men Churchill var ju en sådan underbar personlighet… Jag älskar särksillt det han sa till sin älskade hustru Clemmie, dagen innan han återvände till London, dagarna före England drogs in i 2:a världskriget… Han sa:

"Thank you for being foolish enough to marry me. Crazy enough to stay. And for loving me, more than I ever imagined I would be."

Nu lovar jag att inte säga ett ord till om Churchill… I så fall får det bli i en aldeles egen tråd.Tyst

"There is nothing more despicable than respect based on fear."

kerstinjo
2010-07-04, 21:24
#18

#14 Äsch, det var väl inget bra? Vad sa han om vichyvatten?Obestämd

 Kerstin 

 

evrekaw
2010-07-04, 21:37
#19

#18 Nä hä du! Den gubben går inte! Ska inte säga ett ord till om ovanstående…Cool

"There is nothing more despicable than respect based on fear."

kerstinjo
2010-07-06, 22:23
#20

Tungan uteGlad

 Kerstin 

 

isa
isa 
2010-07-08, 00:38
#21

SkrattandeGladFlört!

Upp till toppen